Hårdt angreb på dansk mindretal

Det liberale parti FDP i den slesvig-holstenske landdag fortsætter jagten på det danske mindretals parti i Slesvig-Holsten, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), skriver Flensborg Avis.

Ved delstatsvalget sidste år fik SSW tre mandater og sidder i dag for første gang nogensinde i regering sammen med det socialdemokratiske SPD og partiet De Grønne.

Både det konservative CDU og FDP har gentagne gange i de senere år sat spørgsmålstegn ved gyldigheden af SSWs mandater, fordi det danske mindretals parti er fritaget for fem procents spærregrænsen.

De borgerlige partier har derfor klaget over valgresultatet, og det er nu op til forvaltningsdomstolen i Slesvig-Holsten at afgøre sagen senere på året. Men allerede nu har FDP bedt en juraprofessor i Kiel om at vurdere SSWs valgresultat, og FDPs konklusion er, at SSW kun har ret til et af de tre mandater.

Dermed er regeringsflertallet væk.

Det baner samtidig vejen for en ny regering, hvor FDP i teorien overtager SSWs plads, skriver Flensborg Avis.

Er rystet

Formanden for SSW, landdagsmedlem Flemming Meyer, er rystet over FDPs angreb, og han beklager partiets manglende demokrati- og mindretalspolitiske forståelse.

- Næste gang bør De yde en større indsats og vinde valg. Så slipper vi, borgerne og forfatningsdomstolen for den slags drama, lyder budskabet fra Flemming Meyer til FDPs formand, Wolfgang Kubicki.

Det var i forvejen de to borgerlige oppositionspartier, der frem til landdagsvalget sidste år valgte at droppe ligestillingen af det danske mindretal og i stedet skar tilskuddet til det danske skolevæsen syd for grænsen ned til 85 procent af tilskuddet til de offentlige tyske skoler.

Det affødte i sin tid hård kritik fra et enigt folketing i Danmark, og resultatet blev, at forbundsdagen i Berlin med forbundskansler Angela Merkel (CDU) i spidsen gik ind og dækkede en stor del af den manglende økonomiske ligestilling af de danske skoler.

Den ny regering i Kiel har som noget af det første netop genindført ligestillingen af de danske skoler, skriver Flensborg Avis.