Hver anden køber julemad i Tyskland

Over halvdelen af alle husstande i det sydlige Danmark handler julemad syd for grænsen. Det viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv. Hovedårsagen er de høje afgifter i Danmark, vurderer Dansk Erhverv.

Undersøgelsen viser, at hver tredje dansker køber ind til jul uden for landets grænser.

- Sammenlagt er det omkring hver tredje danske husstand, der indkøber noget af deres julemad eller juleknas i Tyskland, siger Lotte Engbæk Larsen, der er markedschef i Dansk Erhverv.

- Grænsehandlen op til jul lader derfor til at fylde en hel del. Da der typisk bliver spist og drukket en del til julefrokoster, juleaften og juledagene samt til nytår, vil der ofte være mange penge at spare ved at køre til grænsen pga. af de høje danske afgifter. Derfor er det selvfølgelig positivt, at f.eks. sodavandsafgiften forsvinder ved årsskiftet.

 
 

Undersøgelsen viser, at 11 pct. af syddanskerne køber al deres julemad syd for grænsen. Og 47 pct. ? næsten halvdelen ? køber en del i Tyskland.

Og ikke overraskende bliver der købt mange dåseøl og sodavand til danske julefrokostborde. Undersøgelsen viser, at 26 og 27 pct. af husstandene forventer at købe øl og sodavand syd for grænsen (målt på landsplan). Tallene for syd- og sønderjyder er ikke opgivet, men de er helt sikkert meget højere.

 
 

Fakta om analysen

Data er indsamlet af Norstat for Dansk Erhverv i november 2013. I alt er indsamlet 1,002 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning. Der er foretaget vægtning på køn, alder og region for at sikre datakvaliteten.