TV der bevæger dig

Hver fjerde kører ulovligt i Danmark

Hver fjerde lastbil kører ulovlig cabotagekørsel i Danmark, viser nye tal fra politiet.

Hver fjerde udenlandske lastbil kører ulovlig cabotagekørsel i Danmark. Det viser ikke tidligere offentliggjorte tal fra politiet, oplyser TV SYD.

I forbindelse med delforliget om social dumping har politiet oplyst, at der i 2012 indtil nu er kontrolleret 1150 udenlandske lastbiler ? og at der er konstateret 273 tilfælde af ulovligheder.

Tallene fremgår af et notat udgivet af Beskæftigelsesministeriet.

Uenige om omfang

Cabotagekørsel er tilladt i et vist omfang ? en udenlandsk lastbil må køre tre ture med gods i Danmark for hver international transport.

3F og DTL (Dansk Transport og Logistik) har længe hævdet, at de udenlandske transporter kører ulovligt i Danmark, mens ITD (International Transport Danmark) ? altså eksportvognmændene ikke har villet anerkende cabotagekørsel som et problem.

En brøkdel i løn

De udenlandske chauffører får ofte kun en brøkdel af den løn, danske chauffører skal have, og derfor oplever både 3F og de indenlandske vognmænd cabotagekørslen som konkurrenceforvridende og social dumping.

Social dumpning

Det er første gang, at der er kommet tal på omfanget af ulovlig transport, oplyser TV SYD.

I forbindelse med det seneste delforlig mod social dumping, som er en del af finansloven, har Enhedslisten og regeringen besluttet at øge bevilllingerne til kontrol med 7,5 millioner. I år er der bevilget 10 millioner kroner.

Endelig håber parterne bag forliget på, at indførslen af GPS-baseret vejafgift også vil kunne bruges til at afsløre ulovlig cabotagekørsel.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden