Kan du ramme med dit skrald?

Nu kan du bruge dit skrald til at teste, om du har en fremtid på Harlem Globetrotters berømte basketballhold. Du kan nemlig sigte efter to nye skralde-tragte, som er opstilles på rastepladserne ved Ejer Bavnehøj.

Vejdirektoratet har fået opsat fire eksemplarer af den nyopfundne skraldetragt, som skal testes fra i dag, på rastepladserne ved Ejer
Bavnehøj (Øst og Vest).

Skraldetragten - med opfordrende skilte på vejen hen til den - gør det nemmere end nogensinde at gøre det rigtige; nemlig at smide kaffekoppen, slikposen og burgerpapiret i skraldespanden i stedet for i grøftekanten.

Nudging

Denne måde at guide folk i den rigtige retning kaldes "nudging", og det er noget, som både Hold Danmark Rent og Dansk Design Center tænker ind i deres projekter.

- Vi er ikke interesserede i at løfte pegefingre, for det tror vi ikke, at danskerne reagerer positivt på. Ved i stedet at designe nemme løsninger - for eksempel nytænke skraldespanden - "nudger" vi folk. Vi giver dem et kærligt puf i den rigtige retning. Langt de fleste vil jo gerne gøre det rigtige - især hvis det er nemt, forklarer Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.

LED-lys

Bag tragten står organisationen Hold Danmark Rent, Dansk Design Center, designvirksomheden Goodmorning Technology, Vejdirektoratet og producenten G9.  

Skraldetragten er nemlig ikke kun en stor skraldespand formet som en tragt. Hele konceptet er baseret på, at bilister og lastvognschauffører skal ledes hen til den. I testperioden sker dette via skilte, som på vejen hen mod tragten giver info om, at man meget snart skal have skraldet klar. Skraldetragten er udstyret med en ring af LED-lys, så det også er nemt at ramme tragtens hul, når det er mørkt.

Skralde-bane

Bliver skraldetragten en succes og eventuelt sat i produktion til hele landet, vil konceptet yderligere komme til at bestå af en særlig vejbane - en "skraldebane" - på selve rastepladsen med påmalede symboler hen mod tragten.