TV der bevæger dig

Kør længere på bilens spildvarme

Flemming Bjørn Hansen med den lille dims, som kan indbygges i en bilmotor - eller andet, hvor der er store temperaturforskelle.

Et firma i Hedensted har udviklet en teknik, som kan udnytte bilens spildvarme. Det vil betyde, at du kan køre 10 pct. længere på en liter benzin.

Flemming Bjørn Hansen har arbejdet 2½ år på opfindelsen. Der ligger fire patenter bag den, fortæller han til TV SYD.

Temperaturforskel

Teknologien udnytter temperaturforskellen mellem udstødningen (400-500 grader) og køleren (50-100 grader) til at lave strøm.

- Vi bruger nogle helt nye termo-elektriske materialer, som kan omforme en temperaturforskel til strøm, fortæller grundlæggeren Flemming Bjørn Hansen, TEGnologi.

Der gemmer sig store uudnyttede ressurser i spildvarme, siger Flemming Bjørn Hansen. Både i bilmotorer og på kraftværker. Ja, overalt, hvor der er store temperaturforskelle.

De anførte temperaturer har han fået opgivet af bilfabrikkerne. Det overrasker nok de fleste, at udstødningsgassen i en bil er så varm (400-500 grader - selv om den afkøles gennem udstødningsrøret)

Den lille dims han sidder med på billedet er en første prototype. Den kan desværre ikke bygges ind i en eksisterende forbrændingsmotor.

Bilindustrien er stillet over for krav om at reducere CO2 og NOX-partikler. Derfor er bilfabrikkerne over hele verden interesseret.

De nye materialer, som bruges i teknologien er baseret på zink og magnesium. De er miljøneutrale og kan fås over hele kloden.

Energi Horsens Fonden har netop skudt tre millioner kroner i virksomheden mod at få en ejerandel. Også Innovation MidtVest i Herning og forskere på Århus Universitet er med i satsningen på den nye teknologi.

- Nu har vi skaffet kapitalgrundlaget til at lave de første rigtige forsøg, forklarer Flemming Bjørn Hansen. Han tør dog ikke spå om, hvornår den første motor er klar.

-

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu