Landsby gør det selv – kæmper for den lokale købmand

Den lokale købmand i Vrøgum nær Oksbøl har givet underskud i flere år. Men lokalsamfundet nægter at lade den dø.

I Vrøgum bor der cirka 360 personer. Om vinteren er der langt mellem kunderne i den lokale købmand. Så det kan mærkes i den lille købmandsbutik, der tjener de fleste af sine penge på turister.

Meldingen er klar i Vrøgum er klar: Dør landsbyens købmand, så dør byen. Så nu slås de lokale for at redde butikken.

- Jeg synes det går godt. Det går bedre. Vi mangler stadig lidt omsætning, men vi tror på, at vi får en god sommer i år, siger købmand i Vrøgum, Helle Hallum, til TV SYD.

Men hverken Helle Hallum eller Vrøgum by har overvejet at give op. Om kort tid åbner de en pølsevogn inde i butikken og det nyeste initiativ er, at kunderne skal kunne bestille deres frugt og grønt på nettet.

quote

Hvis butikken her falder, så falder huspriserne i området. Så kommer der ikke ret mange tilflyttere til.

Henrik Slot Hansen, bestyrelsesmedlem, Min Købmand, Vrøgum

- På den måde kan vi minimere vores spild og altid have de friskeste varer hjemme, uddyber Helle Hallum.

Til den opgave har Helle Hallum allieret sig med en lokal programmør, der arbejder på frivillig basis - ligesom mange andre af byens borgere, der hjælper til hos købmanden.

Også den lokale borgerforening kæmper for købmandens overlevelse. De arrangerer hvert år Vrøgum Løbet med næsten 1.000 deltagere.

- De næste mange år vil de give overskuddet fra løbet til købmandsbutikken, fordi den gennem en årrække har kørt med underskud, forklarer Henrik Slot Hansen, der er bestyrelsesmedlem hos Min Købmand.

Ifølge Henrik Slot Hansen så har købmanden en stor betydning for byen.

- Hvis butikken her falder, så falder huspriserne i området. Så kommer der ikke ret mange tilflyttere til. For hvorfor skal børnefamilier flytte hertil, hvis man alligevel skal køre tre kilometer for at komme til den nærmeste købmandsforretning.

Heldigvis for Vrøgum så tvivler Helle Hallum ikke på fremtiden.

- Jeg tror på den er positiv. Det er jeg slet ikke i tvivl om, slutter købmanden.