TV der bevæger dig

Middelalder midt i Esbjerg

02:05

Kig ind i en af de gamle celler, som nu er indrettet til møder.

1 af 2

Åbent hus i det gamle ting- og arresthus i Esbjerg. Tre års restaurering er overstået.

På Torvet i Danmarks femte største by ligger et hus, som er et væsentliget bidrag til dansk arkitektur-historie. Ambergs Tinghus bliver det også kaldt. Fængselsceller er blevet til møderum, en ny port omskaber gårdrum til byrum, og i forhuset er oprindelige rumforløb og døråbninger genskabt. Realdania Byg åbner dørene efter tre års restaurering af det historiske hus fra 1892.

Kun i dag

Det står som en middelalderborg midt i byen. Raffinerede detaljer i murværket, kamtakkede gavle og et tårn, som strækker sig 30 meter mod himlen. I dag kan borgerne kigge inden for, men kun i dag indtil klokken 17.

Realdania Byg købte i 2010 ejendommen af Tinghus Fonden i Esbjerg, som også vil blive den fremtidige lejer. Turistkontoret og Esbjerg Kommune vil være blandt de fremtidige brugere i ting- og arresthuset, som bl.a. vil danne ramme om vielser, turistkontor og SSP-arbejdere og Natteravnene.

Kontor i cellen

Arkitekten på huset Hans Christian Amberg (1837-1919) blev kendt da han i slutningen af 1800-tallet blev sat i spidsen for en gennemgribende restaurering af Ribe Domkirke. Amberg gjorde sig primært bemærket inden for restaurering, og ting- og arresthuset er et af hans få nybyggerier.

Ejendommen består af to bygninger, der begge er fredede. Da Realdania Byg overtog ejendommen i 2010, havde arrestdelen af tinghuset stået ubenyttet siden 1947.

Nu er det tidligere lukkede gårdrum lukket op. I forhuset er alle overflader blevet behandlet med de samme farver som dengang, huset blev bygget. Udvendig er facaderne fuget om og de mange fine detaljer i murværket restaureret og et nyt skifertag lagt på.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden