Kunstner risikerer at få sit værk konfiskeret - hun ser sin farvestrålende riffel som pligt

Junette Bay har skabt et farvestrålende plastikgevær, der skal med på en stor kunstfestival i USA som et modsvar til skoleskyderierne i landet. Men det er slet ikke sikkert, hun får det med gennem tolden.

Med lidt uro i kroppen pakker Junette Bay sin riffel ned i kufferten, der skal med til USA.

Riflen er særdeles farverig og fuldstændig ufarlig, den er nemlig et kunstværk, der skal med kunstneren fra Vejle til Grand Rapids i Michigan, der er en stor kunstfestival. En dekoreret kopi af en amerikansk AR 15 riffel.

Årsager til værket er de mange masseskyderier og skoleskyderier, der foregår i USA. Seneste et masseskyderi i maj i Uvalde i Texas, der kostede nitten børn og to voksne livet.

- Jeg kan jo være ligeglad med den amerikanske politik, det er jo ikke mit land. Men som verdensborger synes jeg, at det er forfærdeligt, at der er så mange børn, der dør af at blive skudt, siger Junette Bay.

Kunstværket består af riffel og 540 3D-printede patroner.
Kunstværket består af riffel og 540 3D-printede patroner.
Foto: Privat

"Thoughts and prayers"

Kunstværket hedder "The right to bear cute arme" og består udover riflen af 540 3D-printede, farverige patroner med teksten "thoughts and prayers". 540 er pt antallet af masseskyderier i USA, og til det oplever Junette Bay, at politikere altid sender netop tanker og bønner, når de stiller sig frem, men ikke handler på ordene.

Derfor er hun spændt på reaktionerne på kunstværket, hvormed hun netop vil sætte fokus på den amerikanske våbenlovgivning. 

quote

Hvis der er en tolder, der åbner min kuffert og synes, det er suspekt, så risikerer jeg, at den bliver suspenderet

Junette Bay, kunstner

- Der kan nok være den ene side, der synes, det er totalt vanvittigt med alle de våben og masseskyderier, de har. Og så er der dem, der insisterer på, at våben er en megagod idé, og de vil nok synes, og det, jeg har lavet, er vildt dumt, siger hun og fortæller, at hun ikke har forventninger til en ændring af selve lovgivningen med kunstværket.

40 ansøgninger skulle der til, før en amerikansk udstiller sagde ja til at udstille våbnet og patronerne. 

1. september havde Junette Bay printet 525 patroner, men siden har hun måttet printe flere. Hver dag stiger antallet af skyderier nemlig med 2,5, siger hun.
1. september havde Junette Bay printet 525 patroner, men siden har hun måttet printe flere. Hver dag stiger antallet af skyderier nemlig med 2,5, siger hun.
Foto: Ole Møller, TV SYD

- Jeger er meget meget nervøs og glæder mig til den her rejse er overstået, siger hun, da hun pakker alle tingene ned.

For i første omgang handler hele turen om hun overhovedet får lov til at tage riflen med sig ud af lufthavnen og ind på kunstfestivalen.

- Hvis der er en tolder, der åbner min kuffert og synes, det er suspekt, så risikerer jeg, at den bliver suspenderet, men det er en vurderingssag af tolderen, og jeg håber, det går, siger hun.