Se video: Forsøg åbner for byggeri ved kysterne

Kommunerne ved kysterne får i en forsøgsordning mulighed for at bygge tættere på kysten, end de må i dag.

I en ny aftale om turisme, åbner et bredt flertal i Folketinget for en forsøgsordning, der giver udvalgte kommuner lov til at bygge inden for strandbeskyttelseslinjen og kystnærhedszonen.

Kommunerne skal selv komme med idéerne, som de så kan ansøge om at få lov til at bygge. Der bliver i alt udvalgt 10 forsøg. I aftalen understreger partierne bag, at byggeprojekterne skal passe ind i omgivelserne rent arkitektonisk, og at projekterne skal tage hensyn til den omkringliggende natur.

- Forslagene skal være gennemarbejdede, ambitiøse og tilpasset naturen. For i sidste ende er det den, mange turister kommer for at opleve, siger miljøminister, Kirsten Brosbøl til Ritzau.

Kommunen kan alene eller sammen med nabokommuner søge lov til at gennemføre større planer med campingpladser, hoteller og restauranter nær steder, hvor der er turisme,

- For mig er det vigtigt, at vi værner om vores kyster og smukke natur, og derfor kommer vi ikke til at se anlæg dukke op midt i den uberørte natur. Men på steder, hvor det giver god mening, er vi nu klar til at give grønt lys, så der kan komme godt gang i turismen igen, siger Kirsten Brosbøl.

Forsøgsordningen er en del af et større vækstudspil, der skal skubbe gang i turismen. Det er Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, der står bag forsøgsordningen. Den store turistplan har også opbakning fra SF og Enhedslisten.

 

Fakta om turisme

Turismen og oplevelsesøkonomien i Danmark skaber årligt en omsætning på 82 milliarder kroner og 120.000 fuldtidsjob.

Dansk kyst- og naturturisme er på 10 år faldet med 27,5 procent
 

 

Se Miljøminister Kirsten Brosbøl og Folketingsmedlem Hans Chr. Thoning

 

Varighed 1:02