TV der bevæger dig

Slesvigsk Parti håber på fremgang

Foto: Thomas Lund

Selvom det tyske mindretals parti, Slesvigsk Parti, er sikret obervatørposter på særlige vilkår i de fire sønderjyske kommuner, så går partiet efter at øge antallet af fuldgyldige pladser i byrådene.

Læs også Slesvigsk Parti stiller op til regionsrådsvalget i 2017

Med kommunalreformen i 2007 fik det tyske mindretals parti Slesvigsk Parti en særlig status i de fire sønderjyske kommuner Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder. I disse kommuner er Slesvigsk parti sikret en observatørpost uden taleret i kommunalbestyrelsen, hvis partiet opnår et samlet stemmetal svarende til en fjerdedel af den "billigste" plads i kommunalbestyrelsen. 

Den garanti kom dog ikke i brug ved det seneste valg, hvor Slesvig Parti fik tilstrækkelige stemmer til at sikre fuldgyldige valg og dermed både tale- og stemmeret i samtlige fire sønderjyske kommuner.

Slesvigsk Parti gik fra 5249 stemmer ved valget i 2009 til 8591 stemmer i 2013. Det gav ni byrådsmandater fordelt med tre mandater (nu kun to efter partiskifte i perioden) i Sønderborg og Tønder, to mandater i Aabenraa og et enkelt i Haderslev. 

- Vi håber på mindst en gentagelse ved valget tirsdag - også gerne en fremgang, siger Slevigsk Partis partisekretær Ruth Maria Candussi til TV SYD.

Slesvigks Parti stiller også op til regionsrådet i Region Syddanmark. Her gælder ikke nogen formelle særregler, der letter adgangen til repræsentation - men det er blevet kotyme, at det tyske  mindretals formand får tilbudt sæde i regionens vækstforum.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden