Sønderborg slukker gadelyset om natten

Fra det nye år bliver der lidt mørkere efter midnat i Sønderborg Kommune. Der skal spares på energien, og derfor slukkes gadelyset i fem timer hver nat.

Hvis du bor i Sønderborg og har planer om, at bevæge dig ud i nattetimerne, så skal du fra årsskiftet huske pandelampen eller lommelygten.

For Teknik-, By- og Boligudvalget i Sønderborg Kommune har nu besluttet, at de vil slukke lyset fra midnat til klokken fem om morgenen.

Beslutningen kommer i kølvandet på de stigende energipriser. Det oplyser Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Ombygning af styrebokse

Det er dog lovpligtigt at have lys på lyskryds og fodgængerfelter. Så før man kan slukke resten af gadebelysningen, skal der ske en ombygning af gadelysenes styrebokse, så de kan skilles fra hinanden.

Det forventes, at ombygningen af styreboksene kan være gennemført med udgangen af 2022.

- Vi laver en investering i år, så man fremadrettet kan programmere gadelysene. På den måde kan lyset holdes tændt i vores signalreguleringer og fodgængerfelter, som er lovpligtigt. Med investeringen bliver det muligt at slukke for resten af gadelysene fem timer om natten. Tidspunktet er valgt for at genere færrest muligt samtidig med, at vi forsøger at finde en balance mellem at spare på energien og sørge for, at det skal være trygt og sikkert at færdes på vejene, udtaler Kirsten Bachmann, der er formand for Teknik- By- og Boligudvalget.

Beslutningen er del af en række af tiltag i Sønderborg Kommune, som skal give en reduktion i de stigende energiudgifter. I september godkendte Økonomiudvalget energireducerende tiltag i offentlige bygninger anbefalet af regeringen. 

Forventningen er, at det vil give en besparelse på op til to millioner kroner fra 2023.