Sygehus har serveret pålæg fra listeria-virksomhed

Sygehus Lillebælt har i den forgangne måned serveret pålæg fra virksomheden Delika, hvor der for nylig er fundet listeria. Pålægget er serveret på alle sygehusets matrikler.

Fødevarestyrelsen kunne i en pressemeddelelse fredag oplyse, at der er påvist listeria på produktionsudstyr og i en enkelt færdigvare fra virksomheden Delika Aalborg, der har hovedsæde i Vamdrup.

Nu fortæller Sygehus Lillebælt, at de i perioden den 10. november 2016 til den 5. december 2016 har serveret pålæg fra virksomheden. Pålæg, som kan have indeholdt bakterien listeria.

- Vi fik beskeden om listeriafundet den 9. december. Vi tog med det samme pålægsmaskinen på Sygehus Lillebælt ud af drift for at forhindre at listeriaen eventuelt skulle sprede sig, siger lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, Mads Koch Hansen, til TV SYD.

Pålægget blev serveret til både patienter og medarbejdere på alle Sygehus Lillebælts matrikler. Sygehuset oplyser dog, at de ikke har serveret præcis den slags pålæg, hvor listeriaen er fundet. De har serveret andre typer af pålæg fra virksomheden.

Ikke kendskab til smitte

Sygehus Lillebælt har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til, at nogle patienter eller personale er blevet smittet.

- Risikoen er ikke så stor som i 2014, hvor vi havde en lignende sag. Om der er listeria i de produkter, vi har serveret, ved vi ikke. Vi er dog ikke særlig nervøse for, om der skulle ske et udbrud, siger Mads Koch Hansen og fortsætter:

- Vi er selvfølgelig rigtig kede af det, hvis nogle af vores patienter skulle opleve problemer – og vi vil være ekstra opmærksomme i den kommende tid.

Størst risiko for svækkede patienter

Listeriabakterien er ret almindelig, og alle mennesker spiser bakterien fra tid til anden. Personer, der er svækkede i forvejen, kan dog blive syge. Sygdommen kan give mild feber og diarré – men også mere alvorlige komplikationer som blodforgiftning eller hjernehindebetændelse. 

 

Derfor tager Sygehus Lillebælt også situationen alvorligt, selvom de vurderer risikoen som lille.

- Risikoen for at blive syg af de mængder, vi har serveret, er lille, men dog forhøjet. Det er de svage patienter, det kan få betydning for, siger Mads Koch Hansen.

Patienter opfordres til at kontakte egen læge, hvis der opleves symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.