TV der bevæger dig

Tre nye ghettoer i Syd- og Sønderjylland

06:28

Siden 2008 er der brugt over 350 mio. kr. på at sætte Munkebo i Kolding i stand. Alligevel er området nu kommet på ghettolisten.

1 af 2

Kvaglund i Esbjerg, Finlandsparken i Vejle og Munkebo i Kolding er blevet føjet til by- og boligministeriets ghettoliste, der nu tæller i alt otte ghettoer i Syd- og Sønderjylland.

Ghettolisten bliver opdateret hvert år 1. oktober, efter boligaftalen i 2010 hvor den tidligere VK-regering og Dansk Folkeparti indgik aftale om udpegning af almene boligområder med høj andel af arbejdsløshed, høj andel af indvandrere og høj andel af beboere dømt efter straffeloven.

I alt 33 boligområder er på den seneste liste over særligt udsatte boligområder, hvoraf de otte nu altså er fra Syd- Sønderjylland.

Listen får en blandet modtagelse hos beboerne i de ghettoer, der senest er føjet til.

Munkebo i Kolding har siden 2008 brugt 350 millioner kr. på at forskønne området, og her er afdelingsformand Rene Pedersen uforstående overfor, at det nu er en ghetto.

Kvaglund i Esbjerg er kommet på listen, fordi der bor 271 der er dømt efter straffeloven i området. Grænsen går ved 270, så hvis bare en dømt flytter fra området, forsvinder stemplet som ghetto igen.

Det får Esbjers borgmester Johnny Søttrup (V) til at kalde ghettolisten for "for sort/hvid", men omvendt vil han nu ser mulighederne i at søge penge fra staten til at løfte Kvaglund.

TV SYD har mere om ghettoproblematikken i nyhederne kl. 19.30.

Har du selv erfaringer fra en af ghettoerne? Fortæl hvordan du oplever ghettoen på www.facebook.com/tvsyd.

Kriterierne for listen

Ghettolisten omfatter almene boligområder med mindst 1.000 beboere. For at komme på listen skal området omfatte mindst to af de følgende kriterier:

- Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

- Andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 pct. (gennemsnit for de seneste 4 år)

- Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer pr. 10.000 beboere på 18 år og derover overstiger 270. (gennemsnit for de seneste 4 år).

Oversigt over ghettoer i Syd- og Sønderjylland

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden