Umuligt at fyre ledelsen i krakket bank

Aktionærerne i Tønder Bank havde ikke en jordisk chance for at stoppe bestyrelsen og direktionen i den krakkede bank i tide.

Det fastslår cand. oecon. Jørn Astrup Hansen, der har mange års erfaring som direktør i den finansielle sektor.

Tønder Bank havde en aktiekapital på 19,6 millioner kroner fordelt på 980.000 aktier á 20 kroner.

Aktionærerne var underkastet en stærk stemmeretsbegrænsning. Ingen aktionær kunne således stemme på mere end 100 aktier. Det svarer til 0,01 procent af aktiekapitalen.

Der skulle således mindst 4.900 aktionærer til for at mønstre en absolut aktiemajoritet på den årlige generalforsamling.

Det ville næppe have være muligt at samle så mange aktionærer til et opgør med bestyrelse og direktør. Torsdag eftermiddag samlede det sidste aktionærmøde i den krakkede bank således 1.100 aktionærer.

- Aktierne i Tønder Bank havde karakter af spisebilletter, mener Jørn Astrup Hansen med henvisning til den årlige middag på generalforsamlingen.

Stemmeretsbegrænsningen antages sædvanligvis at skulle beskytte banken mod fjendtlig overtagelse, men sådan har den ikke virket i Tønder Bank.

- Snarere syntes den at have haft til formål at beskytte ledelsen mod uønsket indflydelse fra aktionærerne. Det vil sige bankens ejere. Ledelsen var blevet urørlig, og aktionærerne var blevet reduceret til stemmekvæg, konstaterer Jørn Astrup Hansen.

Statens skraldespandsselskab for nødlidende banker, Finansiel Stabilitet, har brugt Jørn Astrup Hansen som bestyrelsesformand i EBH Bank i 2008-10 og som direktør i Eik Banki Føroya i 2010-11.

Ejeransvar

Jørn Astrup Hansen mener, at det er på tide, at aktionærerne får og påtager sig et ejeransvar:

- Det forekommer problematisk, at en bank, der pr. definition er et aktieselskab, kan indrette sig på en sådan måde, at kun direktøren - og bestyrelsen, når det går højt - kan øve indflydelse, siger han.

Jørn Astrup Hansen anbefaler i øvrigt, at revisorerne får en udvidet og skærpet rapporteringspligt over for Finanstilsynet.

Det er en mindre indgribende end et forbehold i revisionspåtegningen, der kan virke som et selvopfyldende profeti.

Tidligere er det kommet frem, at ledelsen i Tønder Bank også beskyttede sig mod medarbejdernes indflydelse. Bestyrelsen havde ikke medarbejderrepræsentanter.