Unge landmænd ofre for gældskrise

Unge landmænd med mod på at investere frygter at blive ofre for landbrugets gældskrise.

Banker og realkreditinstitutter står til milliard-tab på landbrug, så det kan blive svært for nye landmænd at låne.

Syv unge sønderjyske landmænd tager i morgen til Christiansborg for at møde medlemmerne af Folketingets fødevareudvalg, hvor de vil klage deres nød.

En af landmændene har opgivet at få foden under eget bord, da banken nægtede at finansiere en moderne stald. Han er blevet løsarbejder i Finland, hvor han passer grise.

Usikker fremtid

Knud Kappel Petersen i Sommersted ved Haderslev på 31 år har sin egen gård med 500 søer, men han ved ikke, hvor længe han kan fortsætte.

Han står over for et krav om, at søerne skal i løsdrift i 2013, og det kræver investeringer.

Knud Kappel Petersen siger, at han efterhånden føler sig hadet i Danmark.

- Jeg har de samme drømme som alle andre om et godt liv, og jeg vil gerne være glad for mit arbejde og min tilværelse, siger landmanden, der har svært ved at bevare optimismen.

Fødevareminister Henrik Høgh (V) har stillet landmændene i udsigt, at de får en lettelse på godt en milliard kroner på jordskatten, men de penge rækker ikke lang.

Landbruges samlede gæld er opgjort til 317 milliarder kroner. Erhvervet har ikke tilsvarende værdier, og udsigten til at afdrage gælden er ringe. Landbruget havde i 2008 et samlet driftsunderskud på 800 millioner kroner.