TV der bevæger dig

Vestas har droppet styren

00:34

Produktions-metoderne på LM Wind Power udsatte de ansatte for risiko. (Arkivfoto).

1 af 2

Verdens største vindmøllefabrikant Vestas har droppet opløsningsmidlet styren i produktionen af vinger til vindmøller i modsætning til LM Wind Power.

Hos Vestas Wind Power forklarer adm. direktør for Vestas Blades, Ole Borup Jakobsen, at man allerede midt i halvfemserne begyndte at gå væk fra at bruger glasfiberarmeret polyester, hvor styren bidrager til at fortynde polyester-blandingen og sikre hærdningen.

I stedet gik virksomheden over til at bruge epoxy sammen med glasfiber i en ny proces.

I 1997-98 stoppede man helt med polyester og dermed styren, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.

- Vi ville gerne kunne bygge nogle lettere vinger og have en mere miljøvenlig arbejdsproces, så derfor gik vi over til epoxy og til en såkaldt pre-peg proces, hvor glasfiberen er imprægneret med epoxy i forvejen, siger han til Ingeniøren.dk.
 
Han tilføjer, at styren er et organisk opløsningsmiddel, der har været kendt i 100 år, og det ifølge hans opfattelse er bedst, hvis man kan undgå at bruge den slags.

Også farligt

Epoxy er også et farligt stof, men det bruges i et lukket system til at binde fibrene i glasfiber sammen, så mennesker ikke bliver påvirket af giftige dampe.

Vingerne sprøjtemales dog med epoxy til sidst.

- Men det foregår i lukkede malerkabiner, og vi går efterhånden mere og mere over til at lade robotter klare maleriet, siger Ole Borup Jakobsen.
 
Styren i polyesteren er mere flygtig end epoxy, så det er lettere at holde epoxyen inde i lukkede rum og dermed sikre et bedre arbejdsmiljø.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden