TV der bevæger dig

COVID-19

Britt har brug for genåbning: - Jeg har smidt pension, opsparing, alt i mit fitnesscenter

Udendørs træning. Onlinetræning. Hjælpepakker. Overlevelsesstrategierne blandt fitnesscentre er mange – men for flere vil det ikke være nok, hvis centrene ikke snart får lov at genåbne.

Britt Soos forsøger at få sit fitnesscenter til at overleve ved at træne medlemmerne under åben himmel og på nettet. Hjælpepakkerne kan ikke redde hende. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

- Tre - to - lidt mere belastning - kom!!

Der bliver trådt hårdt i pedalerne på spinningcyklerne i passagen bag Britt Soos fitnesscenter i Haderslev.

Seks kvinder er mødt op til en omgang benhård puls- og intervaltræning under åben himmel hos Pulz Fitness, og de opmuntrende tilråb fra ejeren af centret falder som vedvarende regndråber over de hårdtarbejdende medlemmer, som er tilbage på cyklerne efter en runde med squats og push-ups på trapperne op til centret.

”Build & Burn” er bare én af dagens mange udendørs holdtræninger for de medlemmer, som stadig holder fast i deres medlemskab af fitnesscentret, selvom de på tredje måned ikke må komme ind og bruge centrets vægte, maskiner og øvrige faciliteter.

Jeg vil skulle betale regninger for penge, jeg ikke får ind, og jeg har ikke noget på kistebunden. Jeg har smidt alt i min forretning: pension, opsparing - det hele.

Britt Soos, ejer, Pulz Fitness, Haderslev

Klarer sig uden hjælpepakker

Britt Soos er én af de fitnesscenterejere, der har været nødt til at vælge hjælpepakkerne fra og forsøge at klare sig igennem ved at tilbyde medlemmerne træning online og udendørs i håb om, at de ikke dropper medlemskabet. Foreløbigt holder størstedelen ved.

- Som hjælpepakkerne ser ud nu, kunne jeg have valgt at stoppe alle mine medlemskaber, som mange centre har valgt at gøre, men de vil ikke dække mine udgifter 100 procent, siger Britt Soos til TV SYD.

Hun forklarer, at  hun selv vil skulle finansiere 20-25 procent af sine udgifter, selvom hun gør brug af hjælpepakkerne.

- Jeg vil skulle betale regninger for penge, jeg ikke får ind, og jeg har ikke noget på kistebunden. Jeg har smidt alt i min forretning: pension, opsparing - det hele. Alt det derinde er min pension, siger Britt Soos og peger på sit tomme fitnesscenter.

Seks kvinder er mødt op til holdtræning under åben himmel i passagen hos Pulz Fitness i Haderslev. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Afhængig af medlemmernes loyalitet

Britt Soos har drevet sit center midt i Haderslev siden 2014, men om det overlever coronavirussen trods medlemmernes støtte er stadig et åbent spørgsmål.

Det afhænger helt af medlemmernes loyalitet. Hvis alt for mange siger deres medlemskab op, bliver det svært.

Britt Soos, ejer, Pulz Fitness, Haderslev

- Det afhænger helt af medlemmernes loyalitet, konstaterer Britt Soos.

Hvis alt for mange siger deres medlemskab op, bliver det svært. Så er det kun kreditorernes velvilje, der kan redde centret.

Derfor er Britt Soos én af mange fitnesscenterejere, der lige nu krydser fingre for, at Folketingets partier bliver enige om at lade fitnesscentrene åbne sammen med fase tre den 8. juni. 

Partierne skal i løbet af de kommende dage komme med en plan for genåbningen af de sports-, idræts- og motionsaktiviteter, som fortsat er lukket ned.

Britt Soos mener sagtens, fitnesscentrene kan genåbne på en sikker måde. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Års hårdt arbejde på spil

I Horsens krydser også en anden af regionens fitnesscenterejere fingre.

Anders Steffensen ejer fem Fit & Sund-centre i Horsens.

Modsat Britt Soos har han valgt at sende sine medarbejdere hjem på lønkompensation og stille medlemskaberne i bero.

- Vi har 8.000 medlemmer her i byen, og det vil ikke hjælpe noget, at jeg åbnede udendørs træning for ni medlemmer ad gangen. Jeg vil aldrig kunne tilbyde 8.000 medlemmer værdi for deres penge ved at lave udendørs træning, forklarer Anders Steffensen.

Det er mange års hårdt arbejde, der lige nu forsvinder ned i et stort sort hul.

Anders Steffensen, ejer, Fit & Sund, Horsens

Han fortæller, at han selv må finansiere en stor del af nedlukningen. Foreløbigt har han ikke overblik over, om det kan betale sig for ham at søge hjælp fra de øvrige hjælpepakker.

- Det er mange års hårdt arbejde, der lige nu forsvinder ned i et stort sort hul, siger Anders Steffensen til TV SYD.

Anders Steffensen mistede 200 medlemmer på én dag, da Mette Frederiksen meddelte, at fitnesscentrene først ville få lov til at genåbne til august. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Ryk os nu frem til juni!!

- Mit håb er, at politikerne bliver enige om at rykke åbningen af fitnesscentrene fra august til juni, siger Anders Steffensen.

Onsdag i sidste uge vakte det skuffelse i branchen, da fitnesscentrene ikke blev rykket frem sammen med store dele af kulturlivet, oplevelsesøkonomien, skoler og dele af den offentlige sektor.

- Men til gengæld blev vi ikke længere nævnt i samme sætning som natteliv, barer og diskoteker, og det, håber jeg, er et tegn på, at vi kommer med, når partierne i løbet af de næste dage kommer med deres plan for åbningen af den del af sport, idræt og motion, som ikke er kommet i gang endnu.

Det er vigtigt for os at blive rykket frem til juni, og jeg mener, vi sagtens kan genåbne på en sikker måde.

Anders Steffensen, ejer, Fit & Sund, Horsens

Hvis ikke det sker, frygter Anders Steffensen, at han vil have mistet 25-40 procent af sin omsætning, når vi når til august.

- Det er vigtigt for os at blive rykket frem til juni, og jeg mener, vi sagtens kan genåbne på en sikker måde, siger Anders Steffensen til TV SYD.

Medlemmer skal være trygge

Anders Steffensen er i gang med at indrette et helt nyt center på Langmarksvej i Horsens.

Centret er godt 2.000 kvadratmeter stort og har plads til både to, tre og fire meter mellem maskinerne.

- Hvis vi får lov til at åbne, vil det være med krav om, at medlemmerne spritter maskinerne af både før og efter træning, og det vil blive en opgave for vores personale at sikre, at det sker. Det er nemlig også vigtigt for os, at medlemmerne føler sig trygge ved igen at komme i centret.

Mange af Anders Steffensens kunder er ældre mennesker og mennesker med kroniske sygdomme, som er i risikozonen, hvis de bliver smittet med covid-19.

Alligevel føler Anders Steffensen sig helt tryg ved at genåbne allerede i juni.

Vi har data på, hvem der kommer og går i centrene og kan styre præcist, hvor mange vi lukker ind.

Anders Steffensen, ejer, Fit & Sund, Horsens

- Jeg er sikker på, at ”fitnessdanmark”, som er vant til at arbejde med sundhed, er klar til at lave stramme restriktioner, siger Anders Steffensen til TV SYD.

Han er også parat til at hjælpe med smitteopsporing, hvis det skulle blive nødvendigt:

- Vi har data på, hvem der kommer og går i centrene og kan styre præcist, hvor mange vi lukker ind. Vi kan styre, hvem der er derinde, og kan se, hvem der har været derinde undervejs, siger Anders Steffensen.

Folk er voksne, ansvarlige mennesker

Hos Pulz Fitness i Haderslev er Britt Soos enig.

Hun melder sig helt parat til at åbne centret.

- Det ærgrer mig, at fitnessbranchen bliver skåret over én kam. Mange af mine medlemmer er ældre og syge mennesker, som har hårdt brug for deres træning. De er voksne mennesker, som kan finde ud af selv at tage ansvar og spritte af, og vi har masser af plads, så vi kan sikre, de ikke kommer for tæt på hinanden. For eksempel havde vi allerede inden coronakrisen brød ud seks kvadratmeter til rådighed for hvert medlem ved holdtræninger, fortæller Britt Soos.

Fitnessbranchen forventer klarhed over om fitnesscentrene får lov til at åbne tidligere end planlagt i løbet af de kommende dage.

Det er medlemmernes loyalitet, der holder Pulz Fitness kørende, mens coronavirussen raser. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Mest sete på tvsyd.dk