Kommuner pumper mange millioner i byggeriet

Syd- og sønderjyske kommuner fremrykker anlægsprojekter for trekvart milliard. Det er i høj grad nødvendigt, siger Dansk Byggeri.

14 syd- og sønderjyske fremhæver nu anlægsprojekter for 794 millioner kroner. Samtidig har de vedtaget nye opgaver for i alt 53 milloner. 

Det viser en rundspørge, TV SYD har lavet. Også Region Syddanmark er på banen - med fremrykninger for 222 millioner og nye investeringer for 50 millioner.

Normalt sætter anlægsloftet en øvre grænse for de offentlge investeringer. Men loftet er suspenderet resten af året, og det udnytter blandt andre Esbjerg Kommune. 

quote

Vi kan være med til at få gang i hjulene i en tid, hvor tingene er gået lidt i stå.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg.

- Det giver os mulighed for at fremrykke en lang række investeringer. Det gør vi, fordi vi kan være med til at få gang i hjulene i en tid, hvor tingene er gået lidt i stå. Vi vil gerne støtte byggebranchen, indtil de private borgere bestiller køkkener, og virksomhederne igen bygger lagerhaller, siger Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V). 

Ny fodboldtribune

Samme tankegang har man i Fredericia, som er klar topscorer i Sydjylland. Kommunen øger sit anlægsbudget i 2020 med over 250 millioner kroner. Det er knap 5000 kroner pr. indbygger. Blandt andet går 19 millioner til en ny langside på det lokale fodboldstadion, Monjasa Park. 

- Det projekt har ligget i skuffen i nogle år, for vi vil gerne have et tidssvarende stadion. Nu var muligheden der, fordi anlægsloftet blev suspenderet, og der kom låneadgang. Så vi kunne hurtigt smide projektet på bordet og komme i gang, siger Jacob Bjerregaard (S), som er borgmester i Fredericia. 

Lys i mørket

De store anlægsinvesteringer er ikke blot en glæde for bygge- og anlægsbranchen. De er simpelthen nødvendige, siger Michael Mathiesen, som er formand for Dansk Byggeri Sydjylland. 

quote

Kun det offentlige kan holde byggeriet i gang

Michael Mathiesen, formand for Dansk Byggeri Sydjylland.

- Lige nu går det ok, for før krisen var der aftalt en del byggeri, og folk køber stadig huse og byggegrunde. Men fremtiden ser lidt dyster ud. Der er ikke meget industribyggeri på vej, så ellers er det kun det offentlige, der kan holde byggeriet i gang, siger Michael Mathiesen, som er formand for Dansk Byggeri Sydjylland.

Brug for mere

Han håber, der kommer endnu flere offentlige projekter. 

- Anlægsbranchen var i forvejen hårdt ramt. De mindre firmaer oplever, at private borgere har annulleret deres ordrer, så det er ekstra svært for dem. Og rundt omkring er der masser af skoler og andre bygninger, der trænger til en kærlig hånd, siger Michael Mathiesen. 

Investeringer for en milliard