Organisation advarer: Hjælpepakke eller festivaldød

Danske festivaler er i krise. Nu efterlyser de en økonomisk hjælpepakke, så der også kan komme levende musik i sommerlandet næste år.

Sommerens festivaler og koncerter i blandt andre Haderslev, Tønder og Jelling er allerede blevet aflyste, efter regeringen i går forlængede restriktionerne for forsamlinger. Og corona-krisen bliver dyr, rigtigt dyr, for landets festivaler. 

- Vi har et stort omsætningstab, og mange af billetterne er allerede solgt, og vi ved jo ikke, hvor mange, der vil kræve pengene tilbage, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, der organiserer de fleste festivaler i Danmark.

Ingen egenkapital

Regering og Folketing har tidlligere vedtaget hjælpepakker til eksempelvis store og små virksomheder. Og ifølge Esben Marcher er økonomisk hjælp til festivalerne også et spørgsmål om overlevelse:

- Vi vil gerne have hjælp til at dække de faste udgifter, der er. Ellers er der nogle festivaler, der bukker under, siger sekretariatschefen.

Der er det specielle ved festivalernes økonomi, at i det omfang, der er et overskud, bliver det udbetalt til almennyttige formål af den ene eller den anden slags efter festivalen. Det vil sige, at de ikke har nogen egenkapital at tære på.

- Vi kan selvfølgelig lade være med at købe plastikkrus og paptallerkener og den slags, men der er udgifter derudover, der skal afholdes. For eksempel løn til den - ofte meget lille - stab af ansatte, der er, forklarer Esben Marcher.

Jelling Festival tror på fremtiden

Jelling Festival er en af de festivaler, der har postet mange penge ud i lokalsamfundet. De har lige uddelt 1,9 millioner kroner fra sidste års festival, og i årenes løb er det blevet til omkring 37 millioner kroner, oplyser festivalleder Lars Charlie Mortensen.

- Vi har ikke snakket om, hvad vi gerne vil have hjælp til endnu. Vi håbede til det sidste, men i går (mandag, red.) blev det så afgjort, siger festivallederen til TV SYD.

Jelling Festival har allerede solgt mange billetter. Faktisk plejer der at være udsolgt på det her tidspunkt. Og festivallederen har et håb.

- Det ville da være en fin gestus, hvis de, der har købt billet, vil gemme den til næste år, hvor den stadig gælder, siger Lars Charlie Mortensen.

Vores allesammens festival

Og festivalkulturen er noget specielt dansk. Ikke at der ikke er festivaler i andre lande, men den måde festivalerne herhjemme er vokset sammen med foreningslivet, og at det hele fungerer med kærlighed og utalte timers frivillig arbejdskraft, er specielt dansk.

- Det handler om at føre den kultur videre. Det er jo ikke min festival, bestyrelsens eller andres, det er vores allesammens festival, konstaterer festivalchefen.

Selvom alting lige nu er i luften, er Jellingfestivalens chef optimist.

- Vi skal nok komme igennem det her sammen, og så må vi give den gas i 2021, slutter han.

Alle, der har købt billet til Jelling Festival, vil blive kontaktet om, hvordan de skal forholde sig.