Merete elsker sine blomster på gården – hendes mand kører over dem med plæneklipperen

53-årige Merete Kjeldsen fra Søst er ude af ’De grønneste fingre’ på TV SYD. Dermed er der fire deltagere tilbage i konkurrencen.

I aftenens opgave i TV SYD-programmet ’De grønneste fingre’ skulle deltagerne lave en spiselig blomsterdekoration. Altså en dekoration med frugt og grønt. Merete Kjeldsen planlagde at lave en dekoration, som kunne stå ved en buffet ved havet i Sydfrankrig med vindruer, som man kunne nappe og spise.

Hun ville også pynte sin dekoration med citrusfrugter i forskellige farver, men hendes plan viste sig at være for omfattende.

Hun nåede ikke at blive færdig.

Det betød, at dommerne sendte Merete ud af konkurrencen.

Se flere afsnit af 'De grønneste fingre' lige her

- Det værste var, at dommerne sagde, at jeg kunne have nået det, hvis jeg bare havde sat nogle blomster i i stedet, siger Merete Kjeldsen.  

Hun kunne dog godt forstå, at hun måtte udgå. Hun var egentlig også glad for, at presset fra konkurrencen blev fjernet.

Ikke fordi hun ikke kan klare at være presset. Det har hun lært at tackle, når hun går hjemme på gården.

Merete Kjeldsen er netop flyttet fra Skærbæk til Søst ved Aabenraa.
Merete Kjeldsen er netop flyttet fra Skærbæk til Søst ved Aabenraa.
Foto: Line Haunstrup

Havenissen

Merete Kjeldsen er netop flyttet til en mindre gård i Søst ved Aabenraa med sin mand, da det blev for svært at passe malkekvæg på den gamle gård, efter hendes mand fik flere diskusprolapser. I årevis har livet kredset om landmandslivet, hvor familien godt kunne blive forsinket til forskellige gøremål, hvis en af køerne i stalden pludselig havde en besværlig kælvning og måtte have hjælp.

Til daglig arbejder Merete som sundhedskonsulent i Tønder kommune, hvor hun bruger mindfulness og små tibetanske klokker i sine sessioner med mennesker, som er udfordret mentalt af kronisk eller akut sygdom. Det foregår oftest i skoven, og så står hun derude blandt træstammer og buske med et bål og deltagere, som har brug for at finde sig selv. Hun lyser også op i det grønne. Om vinteren bærer hun en rød hue, hvilket har givet hende øgenavnet ”Havenissen” blandt kollegaerne.

Men selvom Merete er i balance med hue og klokker, så findes der alligevel én ting, som kan få hende i ubalance.

- Min mand kalder blomster for haveaffald. Når han så fjerner ”haveaffaldet”, kan jeg blive stjernetosset, siger Merete.

Merete og hendes mand snakker om de gange, hvor plæneklipperen har lemlæstet hendes blomsterbede.
Merete og hendes mand snakker om de gange, hvor plæneklipperen har lemlæstet hendes blomsterbede.
Foto: Line Haunstrup

Meretes mand har nemlig ikke samme blik for blomster som Merete og kører derfor nogle gange plæneklipperen over de blomsterbede, som Merete går og passer.

Derfor har Merete lagt sten rundt om alle sine bede på gården, så hendes mand ikke kan køre for tæt på dem, når plæneklipperen bliver luftet.

- Jeg er nogle gange nødt til at være vagthund for mine blomster, og det er sket flere gange, at han er kørt over noget, jeg havde brugt lang tid på at gro, siger Merete.

Blomsterne

Efter Merete var med i ’De grønneste fingre’ er lysten til at arbejde med blomster blevet styrket. På den gamle gård havde hun et aldrende lysthus, hvor hun nussede om planter, grøntsager og små byster.

En af hendes stolte øjeblikke var dengang, hendes datter Beatrice ved en fejl tog et bid af en tomat fra supermarkedet og ikke mors tomater fra lysthuset.

Det var Merete Kjeldsens børn, som opfordrede hende til at tilmelde sig 'De grønneste fingre'.
Det var Merete Kjeldsens børn, som opfordrede hende til at tilmelde sig 'De grønneste fingre'.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

- Hun spyttede den ud og råbte: ”Ad, det er købetomater!”, siger Merete.

Beatrice ville hellere have mors tomater.

Som barn kom hun i sin morfars lysthus, hvor hun sad og spiste mad, som groede i lysthuset. Hendes mor elsker også blomster og læssede stakkevis af bøger om blomster af hos Merete, da hun skulle medvirke i ’De grønneste fingre’.

Fordi Merete tænker meget på blomster og dekorationer. Nogle gange løber tiden fra hende, når først hun går i gang. Som dengang hun ville lave et stort hjerte af birketræ og glemte at lave aftensmad til familien.

Og så prøver hun at lave en buket hver uge. Siden den første januar er det blevet til 34 buketter i løbet af året. 

Du kan se ’De grønneste fingre’ hver søndag klokken 19.30 på TV SYD og på tvsyd.dk.