1034 tillidsmænd: Bedre ledelse er vejen frem

Ni ud af 10 tillidsrepræsentanter under Dansk Metal peger på, at bedre ledelse er vejen til at øge produktiviteten og sikre overlevelse i den benhårde, internationale konkurrence.

Det fremgår af en undersøgelse udført af fagforbundet Dansk Metal. 1.034 af forbundets tillidsrepræsentanter i jern- og metalindustrien har svaret på spørgsmål om, hvad ledelsen i deres virksomhed kan gøre for at øge produktiviteten. Og så mange som 89 procent af tillidsfolkene har et eller flere forslag til, hvordan ledelsen i deres virksomhed kan gøre det bedre.

En af dem er klejnsmed Rasmus Rasmussen, som er tillidsmand hos Babcock & Wilcox Vølund, der har 300 ansatte i Esbjerg og fremstiller ovne til forbrænding af affald.

Med på råd

Rasmus Rasmussen ønsker, at ledelsen tager medarbejderne mere med på råd.

- Jeg tror fuldt og fast på, at desto mere medarbejderne bliver involveret i planlægning og beslutninger, jo større ejerskab tager de til produktionen. Involvering gør simpelthen produktionen klogere, og det giver resultater i den sidste ende, siger Rasmus Rasmussen.

Netop større involvering af medarbejderne i beslutningerne er det forslag til bedre ledelse, som flest tillidsrepræsentanter bakker op om i

22 pct. mere effektive

Dansk Metals undersøgelse. Hele 62 procent af tillidsfolkene peger på større inddragelse af de ansatte som et middel til øget produktivitet.

Det ønske giver rigtig god mening, fastslår Anders Drejer, som er professor på Aalborg Universitet ved Institut for Økonomi og Ledelse

- Inddragelse af medarbejderne har kæmpe betydning for produktiviteten. Det er simpelthen klassisk motivationsteori helt tilbage fra 1950'erne. Hvis du giver medarbejderne indflydelse på egen arbejdssituation, vil de blive meget mere produktive, siger Anders Drejer.

I Esbjerg har tillidsmand Rasmus Rasmussen på nærmeste hold set, hvordan inddragelse af ansatte kan gøre en kæmpe forskel. Det skete, da virksomheden gennemgik en proces med lean - altså effektivisering.

Her blev nogle af medarbejderne udpeget til leanagenter, og alle blev af ledelsen inviteret til at komme med forslag til forbedringer.

- Der kom nogle rigtig gode ideer på bordet, som har bidraget til, at vi er blevet 22 procent mere effektive til at lave forbrændingsovne. Når ledelsen formår at lytte til medarbejderne, kan de ansatte være en guldgrube, siger Rasmus Rasmussen.