Play

Bestyrelse på spillested burde have reageret, siger erfaren kulturleder

Tobakken har politianmeldt den daglige leder. Foto: Tobakken, Esbjerg
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu peger pilen også mod bestyrelsen på spillestedet Tobakken i Esbjerg. Den bærer også en del af ansvaret for den dårlige økonomi og ledelse, siger erfaren kulturleder.

Bestyrelsen er ikke uden ansvar i sagen om spillestedet Tobakken i Esbjerg, der - indtil kommunen stillede garanti - var akut konkurstruet.

Sådan lyder det fra Finn Schumacker, der er bestyrelsesleder for Foreningen for Danske Kulturbestyrelser og har mange års erfaring som kulturleder.

På spillestedet har der ifølge en rapport været en løs økonomistyring og en fraværende ledelse.

Efterfølgende er den daglige leder gennem 21 år, Jan Mols, blevet afskediget og politianmeldt - mistænkt for at lade spillestedet betale hans private udgifter.

- Der ligger helt klart et ansvar hos bestyrelsen – ikke kun hos et enkelt bestyrelsesmedlem. Hvert enkelt bestyrelsesmedlem skal sikre sig, at vedkommende har de informationer, der skal til for at vurdere, om driften er i orden, siger Finn Schumacker .

Det er udelukkende rapportens pointer, som Finn Schumacker forholder sig til - ikke politianmeldelsen.

Uanset hvad er det i sidste ende bestyrelsens ansvar, at spillestedet fungerer

Finn Schumacker, bestyrelsesleder, Danske Kulturbestyrelser

TV SYD er i besiddelse af den 40 sider lange rapport, som Esbjerg Kommune tidligere på året bestilte hos konsulentfirmaet Must.

Rapporten blev bestilt, efter det stod klart, at spillestedet var konkurstruet.

Ifølge rapporten har der på Tobakken været en uholdbar økonomistyring baseret på mavefornemmelser og en dårlig ledelse.

- Det virker til, at der er mange alvorlige mangler i den måde, institutionen bliver drevet på. Det første, jeg hæfter mig ved, er, at der er manglende rutiner om økonomiopfølgning. Og det har bestyrelsen ifølge rapporten ikke været opmærksom på, siger Finn Schumacker.

Finn Schumacker er bestyrelsesleder i foreningen Danske Kulturbestyrelser. Foto: DEOO - Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner

Ulønnet bestyrelse fratager ikke ansvar

Finn Schumacker har selv haft flere lederstillinger ved kulturinstitutioner og har mange års erfaring som medlem af diverse kulturbestyrelser.

Hans forening arbejder blandt andet på at udvikle kompetencerne hos kulturbestyrelser, der ofte er drevet af ulønnede ildsjæle.

Tobakkens bestyrelse består af erhvervsfolk, politikere og udøvende musikere. Ingen af dem har fået løn for at sidde i bestyrelsen.

Men ansvaret er det samme, som hvis de havde været lønnet, siger Finn Schumacker.

Han fremhæver dog, at det kan være svært at have føling med et spillested som Tobakken, hvis man kun mødes 4-6 gange om året.

- Bestyrelsen opdager ikke altid udfordringer længere nede i organisationen. Men hvis der er en medarbejderrepræsentant, så ender de her problematikker også oppe på bestyrelsens bord. Uanset hvad er det i sidste ende bestyrelsens ansvar, at spillestedet fungerer, siger Finn Schumacker.

Pilen peger også på kommunen.

- Spørgsmålet er, om bestyrelsen har de rigtige kompetencer, så man ved, hvordan man driver et spillested. Så jeg tænker, at kommunen som hovedtilskudsyder bør gå ind her og få bestyrelsen til at fungere.

Vi er ikke bedre end det materiale, vi bliver forelagt fra direktionen, og det er det, vi forholder os til

Kristian Svarrer, bestyrelsesformand, Tobakken

Bestyrelsesformand: - Det kan vi lære noget af

Kristian Svarrer er formand for bestyrelsen på Tobakken. Han mener i første omgang, at det er ledelsens ansvar at orientere bestyrelsen.

- Det er en gratis omgang at have den holdning, men Finn Schumacker har ikke selv været der. Vi er ikke bedre end det materiale, vi bliver forelagt fra direktionen, og det er det, vi forholder os til, siger Kristian Svarrer, der er direktør hos on-/offshore-virksomheden Jutlandia i Esbjerg.

Han påtager sig dog også en del af ansvaret for Tobakkens situation.

- Jeg kan kun være ærgerlig over, at vi ikke har været tættere på driften og økonomien, og det kan vi lære noget af.

Når I som bestyrelse fik bestyrelsesmateriale af ledelsen, burde I så ikke have spurgt mere ind og været kritiske over for det, I så?

- Vi holder bestyrelsesmøder 4-6 gange om året. Vi er ikke inde i driften. Vi får tilsendt bestyrelsesmateriale, og det er det, vi forholder os til.

Rapporten rummer efter min opfattelse en række uprøvede påstande

Jan Mols, tidligere leder, Tobakken

Hvordan har du det som erhvervsmand med, at den institution, du har været formand for, tilsyneladende har haft så løs en økonomistyring?

- Der er ikke nogen tvivl om, at processerne skal opgraderes hele vejen rundt på Tobakken, og det er vi i fuld gang med.

Hvordan har du det med den påståede misbrug af midlerne?

- Det er ret chokerende. Man har haft tillid til en mand, der har været på en post i 20 år og ligesom skulle være en leder og en kompetence. Og så bliver man underløbet på den måde. Det huer mig ikke. Vi føler os ført bag lyset.

Jan Mols Poulsen var mistænkt for at have afholdt private udgifter på Tobakkens regning. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

TV SYD har kort været i kontakt med Jan Mols. Han ønsker ikke at svare på opfølgende spørgsmål, men siger:

- Rapporten rummer efter min opfattelse en række uprøvede påstande. Derudover følger jeg min advokats råd om ikke at udtale mig indtil videre, siger Jan Mols.

Formand for Kultur & Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, Jakob Lose (Venstre), forsikrer med kommunegarantien, at folk roligt kan købe billetter til arrangementer på Tobakken, som bliver drevet videre.

Skolemad koster 5,6 milliarder – men hvad gider eleverne egentligt spise?

Udgivet

Der er for mange holdninger og overvejelser til den mad, vi spiser – ikke mindst blandt skoleelever. En milliondyr forsøgsordning skal afklare, hvordan en model for statslig finansieret skolemad kan se ud.

Løg, oksekød, kål og gulerødder braser på panden, og et stykke ristet rugbrød bliver toppet godt op med moset avocado i skolekøkkenet på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup i Haderslev.

Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Her er fire af skolens 9. klasses elever og de to folketingspolitikere Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Helena Artmann Andresen (LA) sat i stævne for hver især at lave deres bud på et godt skolemåltid.

En form for dyst kan man kalde det. Politikerne mod eleverne.

- Jeg er jo lidt en sucker for wraps med noget kød og nogle grøntsager, lyder den umiddelbare idé fra politiker Helena Artmann Andresen.

Elever og politikere får stillet de samme råvarer til rådighed til at kreere et lækkert skolemåltid. Foto: Kristoffer Hauervig Daugaard/TV SYD

I elevernes køkken er der helt andre tanker i gang for skolemåltidet.

- Planen er, at vi laver en varm ret med pasta. Og så nogle små halve wraps, som man måske kan tage med i hånden eller spise på stedet, lyder det fra Anna Iversen fra 9.C, der skal tilberede måltidet sammen med tre klassekammerater.

Dyr ordning

I programserien ”Politik i virkeligheden” har tvSyd inviteret en række folketingspolitikere væk fra Christiansborg og ud i den virkelighed, de bestemmer over.

En af de aktuelle diskussioner handler om, hvorvidt Danmark skal have en statslig finansieret skolemadsordning.

I november i fjor besluttede regeringen sammen med SF og Radikale at sætte gratis skolemad på Finansloven. En rigtig god ide, hvis man spørger Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Vi kan jo lave nok så mange spændende initiativer for at gøre vores skole bedre. Men hvis dem, der sidder der ikke er parat til at lære, fordi de er sultne hele tiden, så lærer de jo ikke noget, siger SF’eren.

Liberal Alliances Helena Artmann Andresen (tv.) er uenig med sin politikerkollega fra SF, når det gælder en mulig statslig finansieret skolemadsordning. Foto: Troels Sørensen/Tv Syd

Hendes politikerkollega fra Liberal Alliance er ikke modstander af, at skoleelever skal have ordentlig mad, men:

- Folkeskolen står med nogle ret alvorlige udfordringer, som handler om lærermangel, og som handler om, at hver tiende elev går ud af folkeskolen uden, at de har bestået dansk eller matematik. Det synes vi er vigtigere fokusområder, for det er enormt dyrt med en statslig skolemadsordning, siger Helena Artmann Andresen.

Skal give vigtige indsigter

Finansministeriet har beregnet, at en fuld indfasning af gratis skolemad til alle folkeskoler i Danmark vil koste i omegnen af 5,6 milliarder kroner årligt i 2028.

I første omgang er der derfor afsat omkring 850 millioner kroner til en forsøgsordning blandt 20.000 skoleelever. Den skal gælde på udvalgte skoler over hele landet fra sommeren 2025 og indtil 2028.

Og det er et positivt skridt, hvis man spørger Ghita Parry, der er formand for Kost- og Ernæringsforbundet.

Ghita Parry er formand for KOst- og Ernæringsforbundet. Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Hendes organisation har længe kæmpet for en skolemadsordning til folkeskoleelever.

Nu håber hun, at forsøgsordningen kan være med til at give nogle vigtige og nødvendige indsigter.

- En forsøgsordnings succes og effekt afhænger virkelig i høj grad af den mad, som serveres for børnene og de rammer, der vil være for frokosten. Skolemad er jo ikke et mål i sig selv, men det er derimod skolemad som mætter og som bidrager væsentligt til sundhed, trivsel, læring, dannelse og udvikling. Derfor er der et kæmpe potentiale, men lad os nu starte med den her forsøgsordning og se, om der er noget, der virker bedre end andet, siger formanden.

Skal vide at det virker

For måske er det ikke en dum ide at tilbyde skoleelever et alternativ til madpakken.

Tal fra Arla Fonden om unges spisevaner viser, at hver tredje unge jævnligt springer frokosten over.

Skolebørn og kostvaner

  • Forekomsten af overvægt stiger fra cirka 13 procent til cirka 18 procent på landsplan fra børnene starter i indskolingen til de går ud af folkeskolen.

  • En undersøgelse fra september 2024 viser, at kun 32 procent af de børn, der har madpakke med i skolen, spiser op.

  • Selvom 73 procent af forældrene i undersøgelsen hver dag sender en madpakke med deres børn, oplever 68 procent af forældrene ofte, at noget af maden eller hele madpakken ikke bliver spist.

  • Forældrene svarer i undersøgelsen, at det nok handler om, at børnene er kræsne eller maden kedelig.

  • 38 procent af forældrene svarer også, at de ikke har den fornødne tid til at lave madpakkerne spændende.

Kilder: LIDL og Too Good To Go I samarbejde med Megafon, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Samtidig spiser to tredjedele af danske børn og unge mindst to gange uden for hovedmåltiderne hver dag.

Her vælger mange børn og unge hurtige og ofte usunde snacks.

I den ligning betyder barnets sociale baggrund også noget, for der er en stor social ulighed blandt børn og unge både i forhold til overvægt og kostvaner, fortæller Camilla Trab Damsgaard.

Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid

Camilla Trab Damsgaard, lektor og ernæringsforsker

Hun lektor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og har stået i spidsen for flere forsøg blandt elever, der viser gode effekter ved skolemadsordninger.

- Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid, uanset hvilken social baggrund, de kommer fra. Og så er der sindssygt meget læring i det, som jeg også tror vil have nogle langtidseffekter, siger Camilla Trab Damsgaard og forklarer, at selvom hendes tidligere skolemadsprojekt viste, at skolemaden forbedrede børnenes kost, så findes der endnu ikke hårdtslående evidens for, hvorvidt skolemad virker på børns sundhed og læring.

Netop derfor er det vigtigt, at der bliver en god forskningsevaluering af de kommende forsøgsordninger, understreger hun.

En tur i Rema

Det med at springe frokosten over kender de også til i 9.C på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup, hvor skolemåltidet ofte ender med snacks og forskellige former for bakeoff fra Rema 1000.

- Jeg har haft lidt svært ved at have madpakke med. For jeg synes, at tanken om, at det skal ligge en hel dag i ens taske, er lidt klam, siger skoleelev Sophie Mosen, der køber sin frokost i Rema hver eneste dag.

- Hvis jeg køber noget derovre, så er det nok energidrik og en pizzasnegl, siger hun.  

Sophie Mosen (tv.) køber altid sin frokost i Rema 1000. Ofte bakeoff og energidrik. Foto: Tais Tullin/tvSyd

Men mange vil faktisk gerne spise sund mad.

Derfor hilser eleverne også ideen om en skolemadsordning velkommen.

- Det ville være ret lækkert, især hvis maden rent faktisk var god, og det var varieret mad. Både noget salat og nogle lune og kolde retter, så du selv kan vælge, foreslår Anna Iversen fra 9.C.

Inddragelse er vigtigt

At der gerne må være et udvalg afspejler sig også hos eleverne i skolekøkkenet, hvor den lille skolemadsdyst mellem politikere og elever nu skal afgøres.

Både kolde og lune retter. Det er elevernes taktik i skolekøkkenet. Foto: Tais Tullin/TV SYD

De fire 9. klasses-elever præsenterer en lun pastaret med tomat og bacon, små wraps med friskost og salat og ristet rugbrød med avocado.

Politikerne har derimod kun en enkelt ret på tallerkenen.

Nemlig gratineret burrito med fyld af oksekød og grøntsager. Og en klat guacamole som tilbehør.

Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden

Ghita Parry, formand for Kost- og Ernæringsforbundet

Kost- og Ernæringsforbundets formand, der også er uddannet økonoma, er mest begejstret for det hun ser på elevernes tallerken.

- Eleverne har formået at lave en frokosttallerken med variation. Den er indbydende og håndterbar og uden brug af for meget kød. Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden, lyder en hurtig madanmeldelse fra Ghita Parry, som tilføjer:

- Mit råd til politikerne: Kig eleverne over skuldrene og lær 'lækkerness' af dem. (klik på linket herunder for hele madanmeldelsen).

Forskellen på de to tallerkener illustrerer dermed noget ganske essentielt, som man heller ikke må glemme at tage højde for i de kommende forsøgsordninger med skolemad, mener hun.

- Elevinddragelse med stor fed streg under! Selvfølgelig skal man tænke over, hvorfor en 15-årig hellere vil gå på tanken eller i Rema. Men tænk nu, hvis skolemaden i kantinen var så god, at man havde lyst til at sidde sammen med sine kammerater og spise noget superlækker mad, som man måske også havde haft indflydelse på, siger Ghita Parry.

Skolemadsdysten på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup ender 1-0 til elevernes tallerken (tv.). Foto: Tais Tullin/tvSyd

Det er også en af de indsigter, som de to politikere har fået efter en dag i skolemadens tegn på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup.

- Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Det er hendes politikerkollega enig i.

- Generelt synes jeg, vi er lidt for dårlige til elevinddragelse, så deres stemme er jo helt sikkert det, der også skal høres. Og jeg vil da også tage nogle ting med mig hjem fra i dag, lyder det fra Helena Artmann Andresen.

Fra bytur til anholdelse: 33-årig fyrede batteri af i nattelivet

Genrebillede. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
M
Udgivet

En festlig nat i byen tog overhånd for en 33-årig mand, der valgte at antænde et batteri. Det ledte til ransagning i mandens hjem, hvor politiet også fandt narkotika.

Klokken 1:51 fik Syd- og Sønderjyllands Politi en anmeldelse om, at festlighederne var en tand for store i Skolegade i Esbjerg.

- En 33-årig mand fra Esbjerg vælger i forbindelse med nattelivet at fyre et batteri af, forklarer vagtchef hos politikredsen, Ole Aamann.

En politipatrulje i området måtte dernæst sætte en stopper for begivenhederne, hvorfor han blev sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven. Politiet valgte efter fyrværkerishowet at ransage mandens hjem.

- Under ransagningen fandt vi hash på mandens bopæl, som han også blev sigtet for. Han endte med at være anholdt i halvanden times tid, fortæller vagtchefen.

Ole Aamann kan ikke komme nærmere ind på, om manden er kendt i forvejen. Ingen kom til skade i forbindelse med fyrværkeriaffyringen.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
__cf_bm castr.com
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
_pk_id.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ref.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ses.1.e3b9 player.castr.com
bitmovin_analytics_uuid player.castr.com
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com