Leder af kendt spillested bortvist og politianmeldt

Jan Mols Poulsen, der tidligere på måneden blev fritaget for tjeneste i sin stilling som leder af spillestedet Tobakken i Esbjerg, er nu blevet bortvist og politianmeldt på mistanke om svindel.

Coronapandemien og de nedlukninger, den medførte, har gjort ondt på økonomien hos kulturhuset og spillestedet Tobakken i Esbjerg, der er blandt landets største af sin slags.

Og problemerne ser ud til at fortsætte for det kendte spillested, der efter en nærmere gennemgang af økonomien har valgt at bortvise og politianmelde stedets nu forhenværende leder Jan Mols Poulsen på mistanke om svindel med spillestedets midler.

Jan Mols Poulsen blev allerede i starten af november i år fyret fra sin stilling som leder af Tobakken, men det er nu ændret til en bortvisning.

- Siden fyringen har vi gransket bilag og den slags nærmere og derigennem fået en mistanke om svindel, siger bestyrelsesformand for spillestedet Tobakken, Kristian Svarrer, og fortsætter:

- Der er tale om et forholdsvis stort beløb, der dog – som det ser ud nu – ikke overstiger 100.000 kroner. Men nu er det overgivet til politiet, og så kigger de nærmere på det.

Jan Mols Poulsen var mistænkt for at have afholdt private udgifter på Tobakkens regning.
Jan Mols Poulsen var mistænkt for at have afholdt private udgifter på Tobakkens regning.
Foto: Pia Thordsen, TV SYD

TV SYD har været i kontakt med Jan Mols Poulsen, der for nu ikke ønsker at udtale sig til pressen om sagen.

- Jeg har ikke andet at sige, end jeg er rystet og chokeret, og at det for nu er en sag mellem mig, min advokat og Tobakken, siger Jan Mols Poulsen.

På randen af konkurs

Hele sagen starter med, at Tobakken i efteråret er på randen af konkurs. De anmoder derfor Esbjerg Kommune om at stille en kommunegaranti på en kassekredit svarende til tre millioner kroner for at sikre spillestedets overlevelse.

I forbindelse med at Esbjerg Kommune bevilgede kassekreditten, tilbyder de også hjælp til at gennemgå spillestedets økonomi, som bestyrelsen takker ja til.

Der bliver udarbejdet to analyser. Det ene notat står kommunens økonomiafdeling for, mens det andet bliver lavet af en ekstern konsulent.

Begge udtaler kritik af Tobakkens økonomistyring, drift og ledelse, hvilket den 2. november får bestyrelsen til at fritage stedets leder, Jan Mols Poulsen, fra tjeneste.

- Jeg kunne godt ønske, at vi selv havde opdaget det, og at vi havde været mere kritiske, men samtidig vi må som bestyrelse forholde os til det, vi bliver fremlagt med, de fire til seks gange om året vi mødes, siger Kristian Svarrer, der ikke vil afvise, at bestyrelsen kan have sovet i timen.

- Jeg kan da se nu, at vi skulle have gravet dybere. Og dette er noget vi vil være opmærksomme på fremadrettet.

Spillestedet Tobakken er blandt de største indendørs spillesteder i landet med en koncertsal, der kan huse 1350 publikummer.
Spillestedet Tobakken er blandt de største indendørs spillesteder i landet med en koncertsal, der kan huse 1350 publikummer.
Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Tobakken lever videre

Selvom oprettelsen af en konkursreddende kassekredit nu har affødt en mulig svindelsag for Tobakken, så ændrer det ikke ved, at spillestedet lever videre.

- Vi har fuld opbakning fra kommunen, der hjælper os og følger os tæt, og det sammenlagt med den kommunegaranterede kassekredit gør, at der ikke er nogen grund til bekymring for vores kunder og dem, der har købt billet, siger Kristian Svarrer.

I første omgang er Tobakkens regnskabschef Carina Thiim blevet konstitueret som leder af Tobakken, indtil en ny er fundet.

Dertil er der allerede igangsat et intensivt strategiarbejde, hvor der i fremtiden vil blive fokuseret på Tobakkens primære aktivitet: Koncerter. Det er dog endnu uvist, hvilken fremtid Tobakkens øvrige tilbud som eksempelvis café og biograf står over for.

- Vi er i gang med at lave en plan for et bæredygtigt Tobakken, og hvad det betyder for vores andre tilbud, det kan jeg ikke sige endnu. Måske man kan kigge på, om det skal over i et andet kommunalt regi, men det er først noget, vi skal kigge på nu, siger Kristian Svarrer.

De seneste fem år har Esbjerg Kommune ydet et tilskud på lidt over fem millioner kroner om året til Tobakken, der derudover også har modtaget et årligt tilskud fra Statens Kunstfond på mellem 1,6 og 1,9 millioner kroner.