Det går godt for de syd- og vestjyske virksomheder

Virksomhederne i Sydjylland og Vestjylland har lige nu den største vækst herhjemme. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Mange virksomheder har ordrer et godt stykke ud i fremtiden, jobsikkerheden er høj, og der kommer løbende nye medarbejdere og opgaver til. Sådan er situationen på mange virksomheder i Sydjylland og Vestjylland, der sammen med hovedstadsområdet er de dele af landet, som driver væksten i Danmark. 

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at mens der på Sjælland og Lolland-Falster kun blev skabt en værditilvækst på 213.000 kroner pr. indbygger, blev der i Vestjylland og Sydjylland produceret for henholdsvis 297.000 og 310.000 kroner pr. indbygger. I København blev der produceret for 438.000 kroner pr. indbygger, og i kommunerne i omegnen af hovedstaden er værditilvæksten helt oppe på 485.000 kroner pr. indbygger.

- En af forklaringerne er, at der er mange produktionsvirksomheder i netop Syd- og Vestjylland, men derudover er der ingen tvivl om, at de virksomheder også har formået at gribe det momentum, der har været efter krisen, efter de en årrække har arbejdet hårdt på at skære alle unødvendige omkostninger fra, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen.

- Hovedstadsområdet er selvfølgelig stadig i front, fordi de mange tilflyttere også bringer virksomheder og iværksættere med sig, men Syd- og Vestjylland får ikke den samme interesse foræret, så deres fremgang er skabt af lokal vækst fra lokale virksomheder.

Værditilvæksten i Syd- og Vestjylland er steget med hele ni procent siden 2010, mens den i København er steget med knap fire procent og med syv procent i omegnskommunerne. 

- Her overhaler jyderne faktisk hovedstadsområdet. Selvom de kommer fra et lavere udgangspunkt, er det alligevel godt gået. Jyderne har ry af at være nogle sejlivede typer, der kæmper sig fremad, selvom der er modvind, og det bliver bekræftet af de flotte væksttal, siger Maria Schougaard Berntsen.

 

Fakta: Hvad er bruttoværditilvæksten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktaboks
Hvad er bruttoværditilvæksten?
 
Bruttoværditilvæksten måler værdiskabelsen i de enkelte landsdele, dvs. bruttonationalprodukt (BNP) minus produktskatterne. Dermed er der taget højde for, at forskellige erhverv og klynge-samarbejder beskattes forskelligt. Bruttoværditilvæksten giver et mere retvisende indtryk af, hvor der skabes værdi i Danmark. 
Klik og træk for at flytte