Dødsdømte frihedskæmpere bliver vækket til live igen: - Når I faar dette, er jeg sikkert ikke mere

De Sidste Timer er en samling af breve fra dødsdømte frihedskæmpere. Nu får de deres helt egen stemme, når brevene udgives som lydbog i forbindelse med 81-året for Danmarks besættelse.

Kære Far, kære Mor, og kære alle Søstre og Svogre. Naar I faar dette brev, er jeg sikkert ikke mere, men sørg ikke over mig, jeg er død med god Samvittighed. 

De skrevne ord er nedfældet af 22-årige Jens Thue Jensen i et brev til sine kære få timer inden, at han blev henrettet. 

Jens Thue Jensen fra Ribe var i 1944 med til at samle Bramming-gruppen. Året efter blev han arresteret og dømt til døden. Afskedsbrevet blev skrevet den 10. marts 1945.

Hans brev, sammen med 112 andre unge mænds, kan læses i samlingen De Sidste Timer, som udkom for første gang i 1945. Som noget nyt får de unge mænd nu stemmer - og bliver for en stund vækket til live igen, når bogen udkommer som lydbog. 

Afskedsbrevene bliver læst op af 88 forskellige danske skuespillere, som har tilknytning til det område, som frihedskæmperne kommer fra. Jens Thue Jensens brev læses op af Morten Kirkskov. 

Jens Thue Jensen

Jens Thue Jensen blev født den 25. juni 1922 i Ribe. 

Den 29. august 1943 blev han interneret som polytekniker-soldat i Ringe på Fyn. Efter endt internering blev Jens optaget af det illegale arbejde, og i juli 1944 var han med til at samle Bramming-gruppen. Desuden deltog han også i oprettelsen af en sabotagegruppe i Ribe. 

I september 1944 gik Jens under jorden i kølvandet på arrestationen af en kammerat. I januar 1945 flygtede Jens og Hans Silas Nielsen, et andet af Bramming-gruppens stiftende medlemmer, til København, idet Jens' bolig havde været udsat for en razzia kort før juleaften. I februar vendte de to kammerater tilbage til Jylland, hvor de skulle forsætte modstandsarbejdet i Kolding. Senere samme dag, den 22. februar 1945, blev de arresteret på Kolding Banegård. 

Han blev henrettet den 10. marts 1945 i Ryvangen. 

Jens Thue Jensen blev 22 år. 

- Den greb mig 

Sørg ikke over mig, for jeg synes kun, jeg har gjort, som min Samvittighed bød mig, og det maa være det, man skal gøre her i Livet. 

Henrik Skov Kristensen har læst ordene og bogen mange gange. Første gang som helt ung mand i konfirmationsalderen, hvor han gennemtravlede alt på det lokale bibliotek om besættelsen. I dag er han museumschef ved Nationalmuseet og leder af Frøslevlejrens Museum. 

- Den greb mig utroligt, den bog. Der sad jeg som en ung mand og læste om nogle, som var helt ned til 18 år -  og dårligt meget ældre end mig selv, og som skrev roligt, velovervejet og fuldstændig afklaret om, at de skulle skydes få timer senere, fortæller Henrik Skov Kristensen.

For præcis 81 år siden - 9. april 1940 - kom 2. verdenskrig til Danmark, og selv her mange år senere skal de unge mænds historier huskes. Og det er lydbogen en god indgangsvinkel til. 

- Seriøs historieformidling og følelser er jo ikke hinandens modsætninger. Jeg mener helt fint, at de kan arbejde sammen. Noget, der taler til folks følelser, det er noget, folk bliver grebet af. Hvis man så formidler noget seriøs historie ved samme lejlighed, så kan jeg ikke se at det gør skade, siger han.

Henrik Skov Kristensen mener, at man stadigvæk i dag kan lære meget af brevene fra krigstiden.
Henrik Skov Kristensen mener, at man stadigvæk i dag kan lære meget af brevene fra krigstiden.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Rolig, velovervejet og fuldstændig afklaret

Jeg tror ogsaa, at jeg kan gaa Døden roligt i Møde, jeg ved, at Gud er med mig. Tænk blot paa alle de mange, der har maattet dø som mig, under denne Krig, det vil sikkert gøre det lettere for jer, og jeg ved jo ogsaa, at Gud vil hjælpe jer over dette. 

Noget af det, som Henrik Skov Kristen særlig lægger mærke til, er de dødsdømte frihedskæmpers ro og balance. Flere af brevskriverne nævner troen på Gud, som Jens Thue Jensen.

- De har ikke bare håbet for en genforening med deres kære. De har også en tro på det, siger han.

Andre har en kolossal tro på livet og kærlighed, som Henrik Skov Kristensen formulerer det.  Og selvom de formentlig har været bange, så har de været stærke for de efterladte:

- Grunden til, at de er så rolige og velovervejede og ikke viser angst, had eller bitterhed, det er jo fordi, at brevene er skrevet for at trøste de efterladte. Dem trøster man jo ikke ved at vise angst, for selvfølgelig har de da været angste – det må de have været, siger Henrik Skov Kristensen.

I afskedsbrevet fra Jens Thue Jensen slutter han af med at bede faderen om at oprette et legat på skolen i Ribe for de sidste penge fra hans forsikring. Og så afslutter han:

Kærlig Hilsen til Far, Mor, alle Søstre og Svogere, ogsaa til Anne Magrethe og Aase fra Jens Thue. 

Lydbogen De Sidste Timer

  • Indeholder 112 afskedsbreve fra danske modstandsfolk, der blev dømt til døden af besættelsesmagten. 
  • 88 danske skuespillere lægger stemme til de dødsdømte.
  • Skuespillerne kommer fra de samme steder i Danmark, som afsenderen af brevet. 
  •  Lydbogen er blevet til i et samarbejde med Mofibo, der udbyder lydbøger. Udgivelsen er dog speciel, hvor enhver fortjeneste går til Frihedsmuseets Venners Forlags Fond. Alle de medvirkende skuespillere medvirker gratis, og hvis lydbogen skal streames andre steder, bliver det også non-profit. 
  • Idemanden bag lydbogen er Henrik Hartvig Jørgensen, hvis far selv var modstandsmand,