TV der bevæger dig

Håndværkere snyder med papirerne

Det er blevet så udbredt at kalde sig "autoriseret" håndværker uden at være det, at Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg ikke kan holde trit med de anmeldelser, styrelsen får.

Det får alvorlige følger, hvis håndværkerne ikke ved, hvad de har med at gøre. (Arkivfoto).

Håndværkere inden for el, gas og vvs er så sultne efter at få opgaver, at de i de grove tilfælde skilter på biler og i annoncer med at have autorisation til arbejdet uden at have det, skriver JydskeVestkysten fredag.

Sikkerhedsstyrelsen har alene i år til dato fået 197 anmeldelser. Sidste år fik styrelsen 306 anmeldelser, hvoraf 64 er sendt videre til politianmeldelse.

- Antallet er steget så meget de seneste år, at vi ikke kan følge med. Derfor har vi ansat to ekstra jurister, som er godt i gang med at komme til bunds i de mange sager, siger pressechef i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen.

Firmaer anmelder hinanden

Hun forklarer, at stigningen kan skyldes den generelle opbremsning i forbrugerøkonomien, der har øget konkurrencen mellem håndværksmestre om at få opgaverne, og som kan have drevet nogle virksomheder ud i falsk markedsføring af deres kompetencer.

Anmeldelserne kommer især fra andre virksomheder, der har autorisationen i orden.

Fagforbundet Tekniq repræsenterer omkring 2.800 installationsvirksomheder inden for el- og vvs-branchen.

- Vi ser desværre mange sager, hvor arbejdet ikke er udført korrekt, fordi det ikke er udført af en virksomhed med autorisation. I værste fald kan den slags betyde risiko for brand eller vandskader, siger direktør Niels Jørgen Hansen.

Sikkerhedsstyrelsen vil nu i samarbejde med brancheorganisationerne lave en oplysningskampagne, der skal hjælpe forbrugerne med at finde ud af, om håndværkerne faktisk har autorisation til arbejdet.