Mads var dødssyg af leukæmi - nu er han på samme kræftlejr otte år efter

Mads Rahbæk blev som 12-årig alvorligt syg af leukæmi. Under sit behandlingsforløb deltog han på sommerlejr ved Ribe. Det gav ham mod på livet. Nu er han tilbage for at hjælpe andre kræftramte børn.

Som bare 12-årig blev Mads Rahbæk alvorligt syg af leukæmi. Det betød et 2,5-årigt hårdt behandlingsforløb med kemo.

- Pludselig var man forvandlet fra at være en almindelig rask dreng til at være syg og i høj grad se syg ud, erindrer han. 

Under sit behandlingsforløb deltog han i 2015 på Cool Camp Ribe. Det var med til at bære ham igennem kræftforløbet og tilbage til livet. 

- Det var en lejr, hvor man fik mulighed for at grine en hel masse sammen med ligesindede og jævnaldrende, men også fik nogle tårevædende dybe samtaler, siger han. 

quote

Jeg kom igennem leukæmien, så kan jeg fandme komme igennem det hele

Mads Rahbæk, medicinstuderende, Aarhus

Mads Rahbæk - nu 22 år og nu er det ham, der giver andre en guitarlektion.
Mads Rahbæk - nu 22 år og nu er det ham, der giver andre en guitarlektion.
Foto: Santosh Kuppens

Tårer 

I denne uge er den 22-årige - nu medicinstuderende - Mads vendt tilbage til Cool Camp på Skovly nær Ribe. Denne gang som frivillig for at hjælpe de 20 kræftramte børn i alderen 12 til 17 år. 

I slutningen af sit kræftforløb deltog Mads - altså dengang som 14-årig - andre kræftsyge unge på Cool Camp. Her mødte han andre unge i en lignende situation som sig selv og blev udfordret gennem forskellige fysiske, kreative og sociale aktiviteter. 

Fodbold var - og er stadig - en af hans passioner. 

Hassan Abduljalil fra Fredericia - ramt af leukæmi - og Mads Rahbæk - tidligere ramt af leukæmi. Nu spiller de begge på bas.
Hassan Abduljalil fra Fredericia - ramt af leukæmi - og Mads Rahbæk - tidligere ramt af leukæmi. Nu spiller de begge på bas.
Foto: FinnGrahndin

I dag er en af aktiviteterne musik. Så nu sidder han med den 16-årige Hassan Abduljalil fra Fredericia, som han skal lære at spille bas til en popsang. Men denne gang sidder han altså som underviser og ikke som den kræftramte dreng. 

- Jeg har flere gange knebet en tåre, fordi jeg kan huske, hvordan det var, og nu hører jeg jo fra "den anden side" børnenes fortællinger om, hvor hårdt det kan være at have kræft, fortæller han.  

Mads Rahbæk klar med kagerullen. Nu skal der bages. Opholdet på Cool Camp i 2015 gav ham mod på livet.
Mads Rahbæk klar med kagerullen. Nu skal der bages. Opholdet på Cool Camp i 2015 gav ham mod på livet.

Venskaber for livet 

Cool Camp afholdes af organisationen Livskraft. Campene har til formål at danne rammerne for, at kræftsyge unge og unge søskende til kræftsyge kan finde et fællesskab af ligesindede unge.

På den måde oplever de unge, at de fortsat kan en masse forskellige ting, selvom de er eller har været ramt af kræft. På den måde er Cool Camp med til at styrke deltagernes selvværd, selvtillid og selvstændighed.

- Oplevelsen af at være på Cool Camp, de venskaber jeg har fået igennem det, og ikke mindst de forskellige teknikker og evner, jeg har fået til at håndtere hverdagen på trods af sygdom, sætter jeg enorm stor pris på - selv den dag i dag. Jeg har helt sikkert fået den erfaring, at jeg kom igennem leukæmien, så kan jeg fandme komme igennem det hele, griner Mads Rahbæk. 

Rasmus Thøger Christensen, læge og medstifter af Livskraft, er glad for, at Mads Rahbæk er vendt tilbage: - Bedre feedback kan man ikke få.
Rasmus Thøger Christensen, læge og medstifter af Livskraft, er glad for, at Mads Rahbæk er vendt tilbage: - Bedre feedback kan man ikke få.
Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Læs om LIVSKRAFT her: 

Fremtid som kræftlæge

Lige siden Mads Rahbæk deltog på Cool Camp har han ønsket at vende tilbage som frivillig.  

- For den her oplevelse vil jeg gerne være med til at danne ramme om og videregive til andre, som prøver at komme tilbage til en normal hverdag efter en kræftsygdom. Forhåbentlig kan jeg gøre en forskel for de unge i deres hverdag, ligesom Cool Camp har gjort det for mig, siger han. 

Han læser nu medicin på Aarhus Universitet og har planer om at blive kræftlæge. 

Fakta om kræft hos børn

• 200 børn under 18 år får hvert år kræft i Danmark

• 500–600 børn er årligt i behandling

• 30 pct. af børnene får tilbagefald eller forværring af deres sygdom

• Fire ud af fem børn bliver helbredt, men halvdelen overlever med varige senfølger fra den intensive behandling

• Kræft hos børn er den hyppigste dødsårsag hos børn over 1 år, kun overgået af ulykker

• Leukæmi (blodkræft) er den hyppigste kræftform hos børn (ca. 1/3 af diagnoserne). Herefter er lymfeknudekræft og hjernetumorer de næsthyppigste.

Fakta om Cool Camps

• LIVSKRAFT er en frivilligbaseret organisation etableret i 2015, der arrangerer rehabiliteringscamps og opfølgende mentorprogrammer for alvorligt syge børn og unge og deres pårørende. LIVSKRAFT afholder også camps for børn som pårørende til alvorligt syge eller afdøde forældre

• LIVSKRAFTs Cool Camps finansieres af Børnecancerfonden, de øvrige af Socialstyrelsen

• Campene tager afsæt i en afprøvet metode – Terapeutisk Rekreation – og opholdet skal forbedre deltagernes livskvalitet gennem rekreation. Det overordnede mål er at øge deltagernes selvværd, selvtillid og selvstændighed

• Aktiviteterne på campene udfordrer deltagernes fysiske, personlige, kreative og sociale evner og er tilrettelagt med fokus på teamwork – både som en forudsætning for opgaveløsning og i form af fællesskabets støtte og opbakning til den enkelte under gennemførslen af aktiviteten

• Campene er gratis for deltagerne og afholdes i Skovly ved Ribe tæt på Faurholt Skov