Nationalpark skifter formand midt i kampen mod vindmølletestcenter

1. juni overtager Flemming Just posten som bestyrelsesformand for Nationalpark Vadehavet midt i den historiske kamp mod et muligt vindmølletestcenter midt i nationalparken.

- Jeg er både glad og beæret over, at valget er faldet på mig. 

Sådan lyder det fra Flemming Just. Til dagligt er han direktør for Sydvestjyske Museer, men fra 1. juni bestrider han også tjansen som bestyrelsesformand for Nationalpark Vadehavet. 

Det står klart, efter at Miljøminister Magnus Heunicke mandag har udpeget ham til tjansen. Et arbejde, han føler sig godt rustet til. 

- Der er mange ting, der er velkendte for mig, og jeg er også allerede en del af det samarbejde, vi har med Tyskland og Holland om Vadehavet og dets fantastiske natur, siger Flemming Just.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at Nationalpark Vadehavet skal have ny bestyrelsesformand. Lovgivningen foreskriver nemlig, at det er miljøministeren, der skal udpege en formand for en fireårig periode med mulighed for en ekstra periode på yderligere fire år.

Flemming Just overtager tjansen fra Janne Liburd, der nu har siddet som bestyrelsesformand i otte år, og derfor ikke kunne fortsætte.

- Der er noget sundt i, at organisationer fornyer sig, så man bygger videre på det grundlag, der er skabt, siger Janne Liburd og fortsætter: 

- Det har både været et privilegie og en kæmpestor ære at stå i spidsen for Nationalpark Vadehavet - særligt fordi, jeg er den første kvindelige forperson i en dansk nationalpark. Det er en tid, jeg altid vil se tilbage på med stor glæde.

En afgørende tid

Selvom formandsskiftet var forventet, så kommer det på et meget afgørende tidspunkt i Nationalpark Vadehavets historie. 

Regeringen og en række partier besluttede nemlig i 2022 at starte en screeningsproces for at finde frem til en placering af et tredje testvindmøllecenter med vindmøller på 450 meter.

Kæmpevindmøllerne vil rage meget op i det flade Marsklandskab.
Kæmpevindmøllerne vil rage højt op i det flade marsklandskab.
Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD

I den forbindelse har man fundet tre områder ved Vadehavet, hvor det blæser tilstrækkeligt, og hvor der ikke bor mennesker, hvilket har åbnet for muligheden for, at vindmølletestcentret kan komme til at ligge midt i naturnationalparken. 

Noget, der risikerer at koste Vadehavet sin plads på UNESCOs verdensarvsliste.

Derfor har Nationalpark Vadehavet med tidligere formand Janne Liburd i spidsen kæmpet en hård kamp for at sikre, at vindmølletestcentret ikke bliver placeret i nationalparken. Noget der ikke kommer til at ændre sig med formandsskiftet.

- Janne har hele tiden givet udtryk for den samlede bestyrelses holdning. Den har ikke ændret sig, og derfor vil jeg fortsætte i samme spor, siger Flemming Just.

Det var derfor en glædelig nyhed, da miljøminister Magnus Heunicke (S) i sidste uge underskrev Wilhelmshaven Deklarationen, hvor det gøres klart, at der ikke må opsættes vindmøller inden for grænserne af Vadehavets verdensarvsområde.

Deklarationen er ikke juridisk bindende, men skal ses som en politisk hensigtserklæring om, at de tre Vadehavslande, Tyskland, Holland og Danmark, der indgår i aftalen, ikke ønsker vindmøller i UNESCO verdensarvområdet.

Selvom et testcenter for vindmøller ikke er velkomment i nationalparken, så ligger det den nye formand meget på sinde ikke blot at bevare, men også udvikle vadehavsområdet. 

- Der bor også mennesker i de her områder, og det er mennesker, der skal leve og have ordentlige liv, så vi skal skabe et delikat sammenspil mellem bæredygtig turismeudvikling og bevarelsen af den fantastiske natur, siger Flemming Just.