Minister underskriver deklaration mod vindmøller ved Vadehavet

Et muligt vindmølletestcenter ved Vadehavet i UNESCO verdensarv har de seneste måneder været genstand for en kolossal kritik. Et testcenter er dog stadig i spil, selvom miljøminister Magnus Heunicke tidligere på ugen underskrev en deklaration mod vindmøller ved Vadehavet.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) underskrev mandag Wilhelmshaven Deklarationen, hvor det gøres klart, at der ikke må opsættes vindmøller inden for grænserne af Vadehavets verdensarvsområde.

Deklarationen er ikke juridisk bindende, men skal ses som en politisk hensigtserklæring om, at de tre Vadehavslande, Tyskland, Holland og Danmark, der indgår i aftalen, ikke ønsker vindmøller i UNESCO verdensarvområdet.

- Vi genbekræfter den eksisterende trilaterale aftale, der forbyder opførsel af vindmøller, olie- og gasefterforskning og efterforskning og konstruktion af nye installationer til olie og gas, inden for grænserne af Vadehavets Verdensarvsområde, står der i deklarationen.

Dermed må det forstås, at det er Danmarks hensigt ikke at opsætte vindmøller i området, hvilket står i skarpt kontrast til myndighedernes undersøgelse af et muligt vindmølletestcenter ved Vadehavet bestående af vindmøller, der måler 450 meter i højden.

Det er her ved Vadehavet at et nyt testcenter for vindmøller kan komme til at stå.
Det er her ved Vadehavet at et nyt testcenter for vindmøller kan komme til at stå.
Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix

Kritikken har været stor siden begyndelsen

Underskrivelsen af deklarationen er seneste udviklingen i sagen, der tog fart i september 2022, hvor det kom frem, at tre steder ved Vadehavet (ét ud for Ribe, ét ud for Skærbæk og ét ud for Margrethe Kog) er i kikkerten som hjemsted til et nyt testcenter for kæmpevindmøller.

Ønsket om et nyt testcenter for vindmøller stod vindbranchen og et bredt politisk flertal på Christiansborg bag bestående af partierne Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti.

Som månederne skred frem tog kritikken til, og i februar nåede sagen sit daværende højdepunkt, da et ekstraordinært fællesmøde blev arrangeret af Nationalpark Vadehavets bestyrelse og råd. Det gik under navnet 'Stilhed før storm’.

- Vi står overfor at miste Danmarks mest beskyttede natur, hvis vi får et kæmpe industrianlæg som dette. Det betyder også, at det ikke kan være nationalpark, fordi vi ikke kan opretholde den lov længere, og vi kan heller ikke være verdensarv, sagde Janne Liburd, formand for Nationalpark Vadehavet, til TV SYD i februar.

Kæmpevindmøllerne vil rage meget op i det flade Marsklandskab.
Kæmpevindmøllerne vil rage højt op i det flade marsklandskab.
Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD

UNESCO-klassificering giver udfordringer

At Vadehavet vil miste sin klassificering som verdensarv, er også noget, som er blevet drøftet internt i Miljøministeriet.

Det viser en mail sendt fra Naturstyrelsen til Miljøstyrelsen den 13. oktober 2022, som JydskeVestkysten og TV SYD fik aktindsigt i.

Her skrev Jesper Tranberg, der er kontorchef i Naturstyrelsen, til Miljøstyrelsen:

- Det vurderes, at der er en reel risiko for, at UNESCO (vil, red.) finde et testcenter uforeneligt med områdets status som verdensarv, og at området helt eller delvist slettes fra listen over verdensarv.

Siden har muligheden for opsætning af et testcenter i UNESCO-verdensarv også mødt kritik fra politisk hold.

Her har blandt andre Venstre-politikerne Ulla Tørnæs, Eva Kjer Hansen og Anni Matthiesen stillet sig undrende over for, at området ved Vadehavet overhovedet er med i en seriøs udvælgelsesproces.

Det samme har andre syd- og sønderjyske politikere som Anders Kronborg fra Socialdemokratiet og Søren Espersen fra Danmarksdemokraterne.

Søren Espersen er positiv over udsigterne til at slippe for et vindmølletestcenter ved Vadehavet efter onsdagens samråd med ministeren.
Søren Espersen har ligesom andre syd- og sønderjyske politikere været kritiske over for et vindmølletestcenter ved Vadehavet.
Foto: Martin Littau Herlevsen

En aktindsigt ændrer fokuset

Den 24. april tog sagen en ny drejning, da TV SYD fik aktindsigt i en lang række dokumenter og mailkorrespondancer mellem aktører i vindmøllebranchen og statens styrelser på området.

Her stod det helt klart, at ved Agger Tange i Thy findes Danmarks bedste vindforhold. Alligevel blev området taget ud af processen med at finde en placering til et kommende testvindmøllecenter.

Det fik flere politikere til at undre sig, hvorfor de gennem Udvalget for Landdistrikter og Øer rejste centrale spørgsmål til minister for landdistrikter Louise Schack Elholm (V).

I svarene hertil kom det frem, at Agger Tange bevidst blev fravalgt af myndighederne for nærmere undersøgelser, da vindbranchen vurderede, at det ville blive for dyrt at udvide området.

- Det vil ikke være rentabelt for vindbranchen at gå videre med projektet. Der er ikke foretaget nærmere undersøgelser af, om det vil være teknisk muligt at udvide Agger Tange, skrev ministeren i sit svar.

Seks udvalgte områder

Der er identificeret seks områder - tre større og tre mindre - som skal undersøges nærmere i den målrettede screening af et område, der er egnet til test af serie-0-vindmøller.

De tre større områder er:

  • Område A – Tønder Kommune og Esbjerg Kommune

  • Område B – Esbjerg Kommune

  • Område E – Jammerbugt Kommune og Brønderslev Kommune

De tre mindre områder er:

  • Område F – Tønder Kommune

  • Område G – Jammerbugt Kommune

  • Område H – Jammerbugt Kommune

Kilde: Planinfo.dk

Årsagen til en dyr finansiering i Thy skal findes i, at området, som det ser ud i dag, ikke vil være egnet til opsætning af et testcenter, da der er for smalt på tangen. Derfor vil det vindbranchen ikke deltage i projektet, hvis testcenteret ville blive placeret netop der.

"For god vind"

Dertil kommer, at vinden ved Agger Tange vurderes "for god". Middelvinden er en vigtig forudsætning for at få de bedste betingelser til et testcenter. Her ønskes en middelvind på mellem 7,4 meter i sekundet til 9 meter i sekundet.

Ved Agger Tange er der tale om en middelvindshastighed på 10 meter i sekundet.

- Den rette middelvindhastighed er ifølge branchen nødvendig for at kunne gennemføre de tests, der muliggør den nødvendige certificering af prototypevindmøllerne og validering af vindmøllens kapacitet, holdbarhed og ydeevne, for at kunne sælge dem på det globale marked, skrev minister for landdistrikter Louise Schack Elholm (V).

Her er de seks mulige områder markeret på kortet. Tre af dem ligger i Naturpark Vadehavet.
Her er de seks mulige områder markeret på kortet. Tre af dem ligger i Naturpark Vadehavet.
Foto: Planinfo.dk

Flere kapitler på vej

Sagen med et nyt vindmølletestcenter er efterhånden på vej mod at blive en saga, og den indeholder utvivlsomt flere kapitler endnu.

Næste kapitel bliver skrevet på onsdag, hvor fire af Folketingets udvalg sammen med minister for landdistrikter Louise Schack Elholm (V), klima, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og embedsmænd fra Miljøministeriet og Kulturministeriet til en teknisk gennemgang af processen med et nyt vindmølletestcenter.

Her får embedmændende muligheden for at klarlægge processen og svare på spørgsmål i et lukket forum for at gøre politikkerne klogere.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra Miljøministeriet om betydningen af den underskrevne deklaration i forhold til et muligt vindmølletestcenter ved Vadehavet.

Ministeriet er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelse i skrivende stund.