Derfor er det en god idé med 450 meter høje vindmøller ved Vadehavet

Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vinden den er god, og transportmulighederne fra Esbjerg Havn er gode.

Der har været sagt mange kritiske ord om, at der muligvis kan komme et testvindmøllecenter et sted ved Vadehavet med 450 meter høje testvindmøller.

Plan- og Landdistriktsstyrelsen screener lige nu seks områder i Jylland som mulig placering for det tredje testvindmøllecenter.

Heraf ligger tre af områderne ved Vadehavet, som både er nationalpark, UNESCO- og Natura 2000-område.

Hvis ikke vi løser klimaudfordringerne, så er der slet ikke noget Vadehav

Lea Bigom Wichmand, afdelingschef, Green Power Denmark

Men hvad taler for, at man placerer det netop ved Vadehavet, og hvorfor skal der overhovedet være et tredje testvindmøllecenter?

Det spørgsmål har TV SYD stillet to eksperter og vindmøllebranchen selv.

Herunder kan du bladre og se de tre mulige placeringer af testcentret.

Område B ligger ud for Ribe på en cirka 12 kilometer strækning. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Område A ligger mellem Skærbæk og Vadehavet på en cirka 20 kilometer strækning. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Område F ligger ved Højer lige op ad den dansk-tyske grænse. Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Hvad er god vind?

Særligt to ting er vigtige, når vindmølleproducenterne vil teste deres prototyper på vindmøller: Vind og infrastruktur.

Men hvad er god vind? Det er vind, der ikke er blevet forstyrret på sin vej til møllernes vinger. Hvis landskabet eksempelvis er bakket, vil det forstyrre vinden og gøre den “kompleks”. 

- Hvis vinden er for kompleks, er det svært at lave reproducerbare målinger. Så vil man den ene dag måle én ydelseskurve, og en anden dag vil man måle en anden, siger Peter Juhler Jensen, som er viceinstitutdirektør på Institut for vindenergi og energisystemer på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han er også selv med i screeningsprocessen om at vurdere kvaliteten af de eventuelle placeringerne af testcentret.

Her er der meget, der tyder på, at vindforholdene i Vadehavet er velegnede

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet

Det tredje testcenter vil gøre det muligt for virksomheder som Vestas og Siemens Gamesa at teste endnu større prototyper af havvindmøller med en højde på op til 450 meter.

Der er allerede testcentre i Østerild og Høvsøre i Nordjylland.

Med vadehavsområdets flade landskab vil vinden ikke blive forstyrret, når møllerne skal testes.

- Her er der meget, der tyder på, at vindforholdene i Vadehavet er velegnede til dette. Og der er allerede en god infrastruktur ved Vadehavet, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Hvad skal der etableres ved testcentret?

Der sigtes mod at finde arealer til etablering af 6-8 testpladser med mulighed for opstilling af vindmøller med en totalhøjde på op til 450 m. Der vil være tale om testfaciliteter, der er klar til at håndtere de højeste vindmøller i verden, som er beregnet til opstilling ude på havet, når de er færdigtestet.

Placeringsmuligheder og antal af mulige testpladser inden for området skal konkretiseres nærmere som led i den målrettede screening.

Ud over standpladserne skal der etableres andre tekniske anlæg, bygninger og veje, herunder omlægning af veje i nærområdet af testcentret. Ved de to eksisterende nationale testcentre ved Høvsøre og Østerild er der fx også etableret målemaster og servicebygninger og besøgsfaciliteter.

Kilde: Plan- og Landdistriktsstyrelsen

Vadehavsplaceringerne er flotte placeringer

Peter Juhler Jensen, viceinstitutdirektør på Institut for vindenergi og energisystemer, Danmarks Tekniske Universitet

Foretrækker Vadehavet

Spørger man vindmøllebranchen selv, så står vadehavsområderne dermed øverst på ønskesedlen:

- Hvis vi ser isoleret på vindforholdene og adgangen til en havn, så er de bedste placeringer ved A eller B (henholdsvis ved Skærbæk og Ribe, red.). 

Sådan lyder det fra Lea Bigom Wichmand, som er afdelingschef hos Erhverv og innovation hos Green Power Denmark, som er talerør for blandt andet vindmøllebranchen.

Hun understreger dog, at der er andre forhold, som også skal være opfyldt i jagten på en god placering.

Hvad angår adgangen til havnen, kan Brian Vad Mathiesen godt forstå Green Power Denmarks argument.

- Esbjerg Havn er en af Nordsøens største havne i forhold til vindenergi. Jeg vil tro, de har en bedre situation end Aalborg Havn i forhold til placering og i forhold til at være forberedt på at udskibe vindmøller, siger Brian Vad Mathiesen.

Vidste du at...

I 2019 eksporterede Danmark vindenergiteknologi for 68,5 mia. kroner. Det var et rekordår.

Kilde: Energistyrelsen

Selvom Peter Juhler Jensen selv er med i screeningsarbejdet, vil han tilnærmelsesvist gerne forholde sig til de tre placeringer ved Vadehavet.

Når man kigger på de forskellige områder, der er udpeget som mulige placeringer for et tredje testcenter, hvor vil du så vurdere, at de tre placeringer i vadehavsområdet ligger i forhold til placeringerne i Jammerbugt og Brønderslev Kommuner?

- De ligger i den gode ende. Vadehavsplaceringerne er flotte placeringer. De er vindmæssigt meget veldefinerede, siger Peter Juhler Jensen.

Hvis det kommer til at ligge ved Vadehavet, så vil vi jo gøre alt, hvad vi kan for ikke at afgive et negativt aftryk på naturen

Lea Bigom Wichmand, afdelingschef, Green Power Denmark

Nationalpark, UNESCO og Natura 2000

Hvis regeringen og aftalepartierne vælger, at det tredje vindmølletestcenter skal ligge ved Vadehavet, så bliver det i et af de mest beskyttede og skattede naturområder i Danmark.

Både politikere og foreninger som Dansk Ornitologisk Forening har været stærke modstandere af et testcenter ved Vadehavet. 

Og Naturstyrelsen har advaret om, at det ville kunne betyde, at Vadehavet røg af UNESCOs Verdensarvsliste.

Modargumentet fra Green Power Denmark er klart.

- Hvis ikke vi løser klimaudfordringerne, så er der slet ikke noget Vadehav. Det går også ud over Vadehavet, at der er klimaforandringer. Så det hænger altsammen sammen, siger Lea Bigom Wichmand fra Green Power Denmark.

Det må da vække nogle følelser hos vindmøllebranchen, hvis man sætter et vindmølletestcenter op i et område som Vadehavet, som både er nationalpark, UNESCO- og Natura 2000-område?

- Selvfølgelig gør det da indtryk. Hvis det kommer til at ligge ved Vadehavet, så vil vi jo gøre alt, hvad vi kan for ikke at afgive et negativt aftryk på naturen. Der skal gennemføres en VVM-undersøgelse (miljø-vurdering, red.). Vi ved ikke, hvad påvirkningen vil være, før vi har undersøgt det. 

Produktionen kan rykke til udlandet

De understreger alle tre vigtigheden af et tredje testvindemøllecenter i Danmark.

- Hvis man vil have vindmølleproduktion i Europa, så er det også nødvendigt at udvikle teknologien, for vi kan se, at kineserne er meget stærke konkurrenter i at udvikle teknologien. Så der er også en konkurrence på at fastholde arbejdspladser, siger Peter Juhler Jensen.

Det er ikke kun Kina, der har medvind i udviklingen af nye vindmøller.

- Det, Joe Biden-administrationen har gjort på det grønne område, er en kæmpe game-changer, der betyder, at hvis vi ikke tænker os gevaldigt om, så rykker en meget stor del af den grønne industri i løbet af få år til USA, siger Brian Vad Mathiesen.

Brian Vad Mathiesen henviser til aftalen Inflation Reduction Act, der med 370 milliarder dollars skal støtte den grønne energisektor i USA. Den er samtidig blevet kaldt en "trussel" mod de danske virksomheder, der arbejder med grøn omstilling.

For Green Power Denmark er det vigtigt, at testcentret ligger tæt på virksomhedernes produktioner og udviklingsafdelinger.

- De er der hele tiden for at kigge, måle og skrue på vindmøllerne. Så ja, udviklingsafdelingens placering betyder noget for, hvor man har sin produktion. Og omvendt, siger Lea Bigom Wichmand fra Green Power Denmark.

Ville det være en trussel mod den danske vindmøllebranche, hvis ikke man kunne få et tredje testvindmøllecenter?

- Ja, det vil det, siger Lea Bigom Wichmand.

Se mere om planerne for et tredje testvindmøllecenter her.

Lokale ildsjæle mener at have knækket koden til at tjene penge på papiraviser

Udgivet

For godt et år siden startede journalist Jim Hoff og salgskonsulent Søren Grundet mod alle odds deres helt egen lokalavis. Planen var to årlige avisudgivelser og resten online. Nu udkommer deres avis hver uge.

Siden den 15. marts i år er Vores LokalAvis i Give udkommet på papir én gang om ugen.

Det er langt hyppigere, end de to stiftere af avisen havde drømt om, da de lancerede lokalavisen den 30. maj sidste år.

- Vi er nærmest blæst bag over af den store opbakning, der er til avisen fra både læserne, men også de lokale annoncører. Så det er gået så godt, at vi allerede i marts i år turde satse på at få en ugentlig avis på gaden også, fortæller Jim Hoff, der er avisens eneste journalist.

Ugeavisen udkommer i 5.000 eksemplarer, som fordeles hver mandag over middag til 19 forskellige pick-up steder i den gamle Give Kommune, hvor folk så kan hente den.

Vores Lokalavis i Give udkommer som papiravis en gang om ugen. Fotoarkiv.

Annoncører fordoblede annoncering

- Vi har en gruppe læsere, som meget gerne vil have nyhederne i en papiravis, selvom mange af dem også kan læses online. Og da vi spurgte vores annoncører, om det var noget, de kunne støtte, sagde de alle ja, og flere af dem har endda fordoblet deres annoncering, fortæller Jim Hoff.

Papiravisen udkommer også som E-avis, og ligger online og kan tilgås på Vores Lokalavis online side.

Desuden udkommer, der som planlagt fra begyndelsen, årligt to 'store' temaaviser, som husstandsomdeles i 21.000 eksemplarer.

Seneste udgave var på 80 sider med 103 annoncer. Ugeavisen har ifølge Jim Hoff gennemsnitligt mellem 50 og 60 annoncører.

De mener selv, at deres lokalkendskab og redaktionelle frihed kan mærkes af læserne, som kvitterer med gode læsertal. Oveni det har de lokale annoncører, der tror på de to iværksættere. Det er dét, der er deres opskrift.

Søren Grundet (tv) står for annoncesalg og Jim Hoff (tv) står for journalistikken i Vores LokalAvis. Fotoarkiv.

Alle aviser er gratis - det samme er online-avisen.

- Det har fra starten været vigtigt for os, at det skulle være gratis for folk at tilgå nyhederne i Vores LokalAvis, og det kan vi, fordi vi bakkes op af hele lokalsamfundet og de handlende, som støtter med annoncekroner.

Da Lokalavisen gik i luften for godt et år siden, var det med med planer om to årlige avisudgivelser og ellers daglige nyheder på avisens onlineplatform.

Og annoncørerne lovede, at de som minimum ville støtte avisen i to år, så der var tid til at få den løbet i gang.

Online nyheder holder ikke ferie

Ifølge Jim Hoff udkommer der mellem to og fire nyheder dagligt på Vores LokalAvis. Lidt mindre i weekenden og i ferier.

- Vi har meddelt, at vi holder fire ugers ferie, så ugeavisen udkommer først igen den 29. juli. Men selvom jeg sidder i min bil på vej på ferie, så skriver jeg stadig lidt til online-avisen, hvis der tikker nyheder ind, fortæller Jim Hoff.

Det betyder meget arbejde for den tidligere journalist ved Jydske Vestkysten og Give Ugeavis, men han vil ikke bytte for noget.

- Det giver mig så meget energi at have redaktionel frihed til at skrive om, hvad der sker i lokalsamfundet, og at folk har lyst til at læse det. Så det betyder ikke så meget, at det er skæve arbejdstider og en arbejdsuge på mere end 37 timer, siger Jim Hoff.

Tyve holder i stigende grad nallerne fra lastbilers presenninger

Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet har i nogle år samarbejdet med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet 'kighulstyverier fra lastbiler.

I 2023 blev der begået 10 såkaldte kighulstyverier fra lastbiler i Danmark.

Det er det laveste i mange år.

Tilbage i 2017 skete det 234 gange, at kriminelle skar huller i presenninger på lastbiler for at stjæle værdifuldt gods, når lastbilerne holdt på rastepladser for natten.

I 2018 indgik Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet et samarbejde med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet den form for kriminalitet.

Og det ser ud til, at indsatsen med at bremse den form for tyveri fra lastbiler fortsat holder ved.

I 2018 var antallet af kighulstyveriet faldet til under det halve med 105 sager. I 2022 blev der anmeldt 20 sager, og 10 sager i 2023.

Det viser tal, som TV SYD har fået fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi har ikke en forklaring på den markante nedgang, som vi selvfølgelig har noteret os, og vi moniterer fortsat på udviklingen fremadrettet, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen, UKA Vest, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Antal anmeldelser af kighulstyverier i Danmark

2017: 234 sager

2018: 105 sager

2019: 44 sager

2020: 86 sager

2021: 84 sager

2022: 30 sager

2023: 10 sager

2024: 6 sager (til og med 31.03.2024)

Kilde: Politiets sagsstyringssystem (Polsas)

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com