Venstre-kritik af vindmøller i Vadehavet: - Det er spild af ressourcer

To tidligere ministre kritiserer nu, at regeringen ikke dropper screeningen af Vadehavet som muligt sted for et vindmølletestcenter.

Hvis det står til de to venstre-politikere Ulla Tørnæs og Eva Kjer Hansen, så vil 450 meter høje vindmøller ved Vadehavet være en katastrofe.

quote

Det er spild af ressourcer. De skal melde klart ud, at de områder ikke kan bruges til testvindmøller.

Eva Kjer Hansen (V)

Den fælles udmelding kommer efter, at minister for landdistrikter, Louise Schack Elholm (V), onsdag på TV SYD fortalte, at regeringen ikke ser Vadehavet som et drømmescenarie for et testcenter.

- Regeringen skal give klar besked om, at det ikke har gang på jord at etablere så høje møller i Vadehavet, siger Eva Kjer Hansen (V).

Samme holdning har forhenværende minister Ulla Tørnæs (V), som hun udtrykker sammen med Eva Kjer Hansen i et læserbrev i JydskeVestkysten

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra Ulla Tørnæs, men det har ikke været muligt inden artiklens udgivelse.

Tilbage på Christiansborg

Fredag den 24. marts er Eva Kjer Hansen igen at finde på Christiansborg, efter hun ikke blev valgt ind i Folketinget til valget i efteråret 2022. 

Hun vikarierer for partikollegaen Christoffer Melson, der går på barsel. Og Eva Kjer Hansen vil her sætte vindmøllerne på dagsordenen.

- Det er absolut en af de sager, jeg tager med ind på Christiansborg. Sidste sommer gjorde vi (Ulla Tørnæs og Eva Kjer Hansen red.) en ihærdig indsats for, at Vadehavet ikke skulle indgå i screening. Det vil være helt forkert at etablere dem i området, siger hun.

- Jeg tager en snak med ministeren om, hvad den videre proces er, og hvorfor det tager så lang tid at træffe en afgørelse på det her område.

Venstre en del af aftalen

Screeningen af Vadehavet er en del af aftalen Gode rammevilkår for test af prototype- og serie 0- vindmøller af 15. december 2021. Her blev syv partier, herunder Venstre, enige om at gennemføre en landsdækkende screening af egnede arealer til placering af et tredje testcenter for prototypevindmøller.

I indgår selv i aftalen, og nu der sat en proces i gang, hvorfor ikke respektere den og vente på et resultat?

- Det er spild af ressourcer. De skal melde klart ud, at de områder ikke kan bruges til testvindmøller. Der skal ikke være den uro og angst for, hvilke konsekvenser det kan have. Jo længere tid der går, jo mere ærgerlig er processen, siger hun.

Kæmpevindmøllerne vil rage meget op i det flade Marsklandskab.
Kæmpevindmøllerne vil rage højt op i det flade marsklandskab.
Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Eva Kjer Hansen spurgte den 11 juli. 2022 den daværende indenrigs- og boligminister, Christian Rabjerg Madsen, om, hvad begrundelsen er for, at netop Vadehavet indgår i screeningen. Svarene kan læses her.

Et af svarene lyder således.

- Som aftalepart må Eva Kjer Hansen derfor ligeledes være vidende om, at screeningen er igangsat på baggrund af Bolig- og Planstyrelsens omfattende, indledende kortlægning og i tæt dialog med Green Power Denmark, Energistyrelsen og DTU Vindenergi, der er et institut under Danmarks Tekniske Universitet, og ikke som følge af politiske ønsker fra aftaleparterne, skrev den daværende indenrigs- og boligminister, Christian Rabjerg Madsen (S).