Vindmøller højere end Eiffeltårnet truer et stykke af Danmarks mest beskyttede natur

Planerne om et vindmølletestcenter med helt op til 450 meter høje vindmøller i det fredede naturområde ved Margrethe Kog er ifølge nationalparkformand en trussel mod verdensarven.

Ved første øjekast ser området måske ikke ud af så meget. 

Men Margrethe Kog ved Tøndermarsken er et fredet naturområde ved grænsen til Tyskland og helt ud til havet. 

Det er en del af Nationalpark Vadehavet, og så indtager området også en plads på Unescos verdensarvsliste, men den titel frygter Janne Liburd, der er formand for Nationalpark Vadehavet, nu er i fare. 

- Det er nationalpark, det er fredet natur, og så er det verdensarv. Det er det, vi står overfor at miste, hvis den her plan bliver til noget, siger hun.

Planen, hun snakker om, henviser til det vindmølletestcenter, som Bolig- og Planstyrelsen er ved at screene bare seks områder i Danmark for, hvoraf det ene altså er det fredede Natura 2000-område ved Margrethe Kog. 

I alt er seks steder i kikkerten til et testcenter. Det er steder, som et bredt flertal i Folketinget har bedt om at få vurderet som mulige steder til et testcenter. Det skriver Politiken.

Tre af de områder, der er i kikkerten, ligger i Jammerbugt Kommune i Nordjylland - og så er der tre steder her i vores område: et ud for Ribe, et ud for Skærbæk og så altså Margrethe Kog lige syd for Højer. 

- Det er Danmarks mest beskyttede natur, og så hører det ingen steder hjemme at begynde at tale om, at det skal være testcenter for havvindmøller, siger Janne Liburd. 

Fra Margrethe Kog kan man se til Tyskland, hvor der står massevis af vindmøller linet op. De er dog ikke i tilnærmelsesvis samme størrelsesorden som dem, der er tale om i forbindelse med testcentret.
Fra Margrethe Kog kan man se til Tyskland, hvor der står massevis af vindmøller linet op. De er dog ikke i tilnærmelsesvis samme størrelsesorden som dem, der er tale om i forbindelse med testcentret.

450 meter høje vindmøller

Lige på den anden side af grænsen ved Margrethe Kog står der allerede vindmøller, men et testcenter på den danske side vil betyde vindmøller i en hidtil uset størrelse. 

For et testcenter vil nemlig med stor sandsynlighed blive hjemsted for en helt ny type kæmpevindmøller, der må være op til 450 meter høje. Til sammenligning er Eiffeltårnet i Paris 330 meter højt, og det er inklusiv antenne på toppen.

- Bortset fra at der er vind, og at der ikke bor ret mange mennesker her, så er det den mest vanvittige beslutning. Det er ikke bare lige her og nu, hvor vi står i en energikrise, men det er faktisk hele verdens verdensarv, vi står og i virkeligheden er ved at sætte i fare, siger Janne Liburd. 

Vindmøllefirmaet Towii Renewables, der er i forundersøgelser til et lignende projekt lidt længere oppe af vadehavskysten, har tidligere overfor TV SYD betegnet området som helt ideelt til vindmølletestcenter blandt andet på grund af vindforholdene og det flade landskab.

Er det den rigtige beslutning, at man vægter natur højere end muligheden for at få grøn energi?

- Jamen, det skal jo ikke være et enten eller. Det skal være et spørgsmål om, at man kigger hensigtsmæssigt på, hvor det giver mening at placere så markante infrastrukturelle centre, som det her vil være, svarer Janne Liburd.

Også Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti, er stor modstander af planerne om et vindmølletestcenter ved Margrethe Kog.
Også Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti, er stor modstander af planerne om et vindmølletestcenter ved Margrethe Kog.

Kommunens spildte kræfter

Udsigten til et testcenter midt i det fredede område vækker også bekymring på borgmesterens kontor. 

Der er årligt 7,5 millioner overnatninger og 3-4 millioner endagsbesøgende i området, og Vadehavet er det store trækplaster, der er blevet værnet om.

- Vi har netop fredet de områder, og de er blevet holdt fri for alle mulige andre investeringer af hensyn til miljø, fugleliv og ikke mindst kulturarv. Og det vil jo så være spildte kræfter, siger Jørgen Popp Petersen, der er borgmester i Tønder Kommune for Slesvigsk Parti.

Endnu ligger intet fast, og indtil beslutningen er truffet, vil Janne Liburd gøre alt, hvad der står i hendes magt for at bevare det fredede naturområde ved Margrethe Kog, som det er. 

- Jeg håber og vil bruge al min energi og forbindelser til at gøre opmærksom på, at vi er på vej ud i nogle beslutninger, som bliver taget på et ganske forkert grundlag, siger hun.