Opbevarede granater i Oksbøl - nu er han dømt

En mand gemte granater fra Bornholm på sit kontor på Oksbøl Kaserne fra 2020 til juni i år. Det har givet ham en fængselsdom på fire år.

Det koster en 32-årig mand ved navn Carsten Haislund Lydeking fire års fængsel, at han tog granater og detonatorer fra Forsvarets skydeterræn på Bornholm med hjem til sig selv.

Retten i Esbjerg fandt ham onsdag skyldig i overtrædelse af straffelovens paragraf 192a, der handler om besiddelse af eksplosivstoffer og skydevåben under særligt skærpende omstændigheder.

Den 32-årige soldat havde to brisantgranater, fire håndgranater, fire tændsatser/detonatorer til håndgranater og 500 gram formbart sprængstof.

Ifølge anklageren har det betydning, at den 32-årige også havde detonatorer.

- Så er der risiko for, at det kunne gå af utilsigtet, siger anklager Christina Barnow fra Forsvarsministeriets Auditørkorps.

- Hvis en detonator bliver klemt, risikerer den at detonere, og den tager det andet med. Hvis det brænder, detonerer en detonator også. En håndgranat, der bare brænder, detonerer ikke.

Gemte dem på kontoret

Overtrædelser af straffelovens paragraf 192a straffes med minimum to års fængsel.

- Typen af sprængstof gør, at det i sig selv er besiddelse i særligt skærpende omstændigheder, siger Christina Barnow.

Straffelovens paragraf 192a

Når man bliver dømt efter Straffelovens paragraf 192a betyder det:

Med fængsel fra 2 år indtil 8 år straffes den, der overtræder lovgivningen om våben og eksplosivstoffer eller artikel 4, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 258/2012 af 14. marts 2012 ved under særligt skærpende omstændigheder at indføre, udføre, transportere, erhverve, overdrage, besidde, bære, anvende, tilvirke, udvikle eller med henblik på udvikling forske i:

1)skydevåben ellerFaktaboxreorderminimizedelete_outlineTitelBeskrivelseNår man bliver dømt efter Straffelovens paragraf 192a betyder det: Med fængsel fra 2 år indtil 8 år straffes den, der overtræder lovgivningen om våben og eksplosivstoffer eller artikel 4, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 258/2012 af 14. marts 2012 ved under særligt skærpende omstændigheder at indføre, udføre, transportere, erhverve, overdrage, besidde, bære, anvende, tilvirke, udvikle eller med henblik på udvikling forske i:1)skydevåben eller2)andre våben eller eksplosivstoffer, når våbnet eller eksplosivstofferne på grund af deres særdeles farlige karakter er egnet til at forvolde betydelig skade.Kilde: danskelove.dkFarvearrow_drop_down

Fold ind

Vælg om faktaboksen skal være åben eller lukket som standardaddarrow_drop_down

2)andre våben eller eksplosivstoffer, når våbnet eller eksplosivstofferne på grund af deres særdeles farlige karakter er egnet til at forvolde betydelig skade.

Kilde: danskelove.dk


Manden tog sprængstofferne i 2015 i forbindelse med en skydeperiode på Raghammer Skydeterræn på Bornholm.

I 2017 tog han dem med til sit hjem i København og i 2020 videre til Oksbøl Kaserne, hvor han opbevarede dem på sit kontor, til de blev fundet i juni i år.

I sagen er det en skærpende omstændighed, at han har besiddet sprængstofferne på et sted, hvor mennesker færdes eller opholder sig.

Ifølge anklageren forklarede den 32-årige, at han havde glemt at få det afleveret efter en skydeperiode og ikke syntes, at han kunne komme af med det.

Foruden forholdet om granaterne, er han dømt for flere forhold om overtrædelse af den militære straffelov. Det drejer sig blandt andet om at have været i besiddelser af patroner på sit kontor på kasernen i Oksbøl i strid med reglerne om opbevaring.

Den dømte tog forbehold for at anke til landsretten.