Overarbejde og pauser, der udsættes i timevis, er hverdag for ambulancereddere, siger tillidsfolk

Ambulance Syd har lige nu 20 ubesatte stillinger og 11 langtidssygemeldte reddere. Det skaber overarbejde, og ofte er der ikke tid til pauser, fortæller tillidsrepræsentanter.

Overarbejde – og pauser der udsættes i timevis – det er ifølge tillidsrepræsentanterne for redderne i Ambulance Syd den hverdag, mange ambulancereddere i Region Syddanmarks ambulancetjeneste må stå model til på daglig basis.

Lige nu står 20 stillinger ubesatte, og 11 kolleger er langtidssygemeldte.

Det skaber store huller i vagtplanerne hos Ambulance Syd, viser en aktindsigt, TV2 Fyn har fået hos Region Syddanmark.

quote

Redderne er så trætte, at du ikke kan købe dig til ”kærlighed” hos dem. Penge er nødvendige – men ikke nok. Vi er nødt til at være mange, der tager del i det her slæb, for det er et langsigtet slæb, der skal laves.

Peter Senger, tillidsrepræsentant, Ambulance Syd, Esbjerg og Fanø

Huller som lige nu stoppes ved, at reddere tager ekstra vagter og udskyder eller helt undværer deres spisepauser, når enderne ikke kan nå sammen.

Har stået på i flere år

Lige nu søger Ambulance Syd – som ejes og drives af Region Syddanmark – både ambulanceassistenter, ambulancebehandlere og paramedicinere i Ribe, Varde, Ølgod, Oksbøl, Esbjerg, Vojens, Grindsted, Billund, Haderslev, Sønderborg og Aabenraa – samt flere steder på Fyn.

Men ifølge tillidsrepræsentant ved Ambulance Syd i Esbjerg og på Fanø, Peter Senger, er ledige stillinger ikke noget nyt fænomen. Det er noget, der har stået på i flere år, og der er ikke udsigt til, at problemet bliver løst i nogen nær fremtid, vurderer han.

Penge er ikke nok

Tværtimod så kan han konstatere, at nogle reddere vælger at gå på deltid, fordi de synes, arbejdet er for hårdt.

- Folk giver op. Vi har fra tillidsgruppen tilbudt at lave en aftale om ekstravagter, så vi kan få fordelt de mange ekstravagter, der er i systemet nu, mere ligeligt.

- Redderne er så trætte, at du ikke kan købe dig til ”kærlighed” hos dem. Penge er nødvendige – men ikke nok. Vi er nødt til at være mange, der tager del i det her slæb, for det er et langsigtet slæb, der skal laves, siger Peter Senger.

quote

Det kan jo godt være, at vi har sparet for meget, og at vi i stedet for at spare 60 millioner skal spare 50 eller 45 millioner.

Karsten Fogde, regionsrådsmedlem (SF), Region Syddanmark

Måske er der sparet for meget

Ifølge tillidsrepræsentanten gør det ikke situationen bedre, at det er svært at rekruttere fra andre ambulanceselskaber - for eksempel Falck og Responce, fordi månedslønnen ligger 2.500 kr. lavere i Ambulance Syd.

Ifølge TV2/Fyn har Region Syddanmark har sparet op mod 60 millioner kroner ved selv at stå for ambulancedriften på Fyn og i det sydlige Jylland.

- Det kan jo godt være, at vi har sparet for meget, og at vi i stedet for at spare 60 millioner skal spare 50 eller 45 millioner, siger regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF) til TV2 Fyn.

Må vente to år på løsning

Ifølge Peter Senger kan det risikere at tage to til fire år, før manglen på reddere rettes op.

- Vi kigger ind i en situation, hvor der kommer til at gå to år, før vi igen begynder at få nyuddannede ambulancereddere ud i bilerne, siger Peter Senger.

Årsagen er, at der er ændret på uddannelsen af ambulancereddere. Den nye uddannelse til ambulancebehandler, som ambulancer skal bemandes med i fremtiden, er tre år og syv måneder lang – det er 14 måneder længere end den oprindelige redderuddannelse.

quote

Problemet er bare, at hvis vi bliver nedslidte i den periode, der går, indtil de nye elever begynder at komme ud, så risikerer vi at have større afgang end tilgang.

Peter Senger, tillidsrepræsentant, Ambulance Syd, Esbjerg og Fanø

- Det vil sige, at vi ikke begynder at have nye elever, som kan begynde at køre selvstændigt, klar før om to år. Så lige nu er vi i et mega-dødvande. Vi er simpelthen i et vakuum. Der kommer ingen reddere. Og vi mangler 400 reddere på landsplan, siger Peter Senger.

- Problemet er bare, at hvis vi bliver nedslidte i den periode, der går, indtil de nye elever begynder at komme ud, så risikerer vi at have større afgang end tilgang, vurderer Peter Senger.

- Så et godt gæt fra mig er, at der går to-fire år, før vi er stabiliseret – hvis vi kommer i en positiv kurve, siger han.

Sendte halvdelen af beredskabet til Fyn

Manglen på ambulancereddere er værst i Odense, som mangler at besætte seks ud af 65 stillinger ifølge TV2/Fyn.

Problemerne på Fyn har redderne i Esbjerg mærket på deres egen krop, da Region Syddanmarks vagtcentral, i daglig tale kaldet AMK, i september valgte at sende halvdelen af Esbjergs fire ambulancer med reddere til Fyn.

quote

Det er godt nok farligt. Så skal man være glad for, at man har en god nabo, der er hjerteløber, for ellers overlever man ikke.

Peter Senger, tillidsrepræsentant, Ambulance Syd, Esbjerg og Fanø

- Det resulterede i, at vores døgnvagt var efterladt herhjemme alene. De kørte røven ud af bukserne. Vi oplevede, at vores lægebil blev sendt afsted som spydspids tre eller fire gange på samme dag. Det vil sige, at den blev sendt alene afsted og fik at vide, at ”der kommer ikke nogen ambulance før om et kvarter”, fortæller Peter Senger.

Det er godt nok farligt

Det er ikke normalt, at man oplever det i en stor by som Esbjerg. Men det var de nødt til, fordi alle vi andre var kørt til Fyn, fortæller tillidsrepræsentanten.

Efter to faglige møder blev ambulancerne kaldt tilbage til Esbjerg. Men i mellemtiden havde redderne oplevet, at man måtte sende en ambulance hele vejen fra Varde til Esbjerg i forbindelse med et hjertestop.

- Det er godt nok farligt. Så skal man være glad for, at man har en god nabo, der er hjerteløber, for ellers overlever man ikke, konstaterer Peter Senger.