TV der bevæger dig

Populær spilsouvenir: Counter Strike-kniv koster bedstefar bøde og jagttegn

Politiet slår hårdt ned på import af ulovlige knive. Det fik den ellers kriminelt uplettede 80-årig pensionist at mærke, da han ville købe Counter Strike-souvenir til sit barnebarn.

01:30

Hans-Jørgen Kruse med en plastikmodel af halskniven. Video: Finn Grahndin

- Man skulle tro, jeg var kriminel, siger han og ryster på hovedet.

Hans-Jørgen Kruse er pensionist. 80 år. Han har fået en bøde på 3.000 kr. og har nu fået frataget sit jagttegn, som han har haft, siden han var 22 år. 

- Jeg ville bare hjælpe mit barnebarn, som ville have den her halskniv som en souvenir, siger pensionisten.

Så gik det galt

Man kunne købe halskniven på en hjemmeside via Counter Strike-spillet. Her bliver den kaldt en Karambit og fås i mange forskellige farver og design. 

- Men de var dyre, syntes vi, så vi søgte på Nettet og fandt den samme kniv til bare 26 kr. Så jeg trykkede på "køb" - og så gik det galt.  

24-årige Abdul Majid er gamer i Got2Game i Esbjerg og kender udmærket til de virtuelle knive fra Counter Strike. Foto: Finn Grahndin

Det er sket for mange andre betydeligt yngre oftest mænd. De er formentlig blevet inspireret til købet af halskniven gennem spillet Counter Strike. Et voldeligt spil, hvor det ene hold er terrorister og det andet hold anti-terrorister.  

52 sager om halsknive

Syd- og Sønderjyllands Politi har en lang række sager med konfiskerede våben. Politikommissær stiller en kasse på bordet. 

- Sådan en kasse med konfiskerede våben modtager vi hver uge. Den her gang er der 26 sager. De fleste er knive. Blandt dem halsknive, siger han.  

En af de halsknive, som er blevet konfiskeret i toldkontrollen i Københavns Lufthavn og derefter sendt til Syd- og Sønderjyllands Politi, der derefter opsøger køberen. Foto: Finn Grahndin

Alene de første fire måneder i år var tallet oppe på 96 sager. Af dem drejede 52 sig om netop halsknive. 

- Men mange bliver bare købt som souvenirs og ikke købt som våben?

Politikommissær Torben Kloster advarer mod at købe de ulovlige halsknive. Det kan koste en bøde og en plet på straffeattesten.   Foto: Finn Grahndin

- Ja, men de er stadig farlige og kan bruges som våben. De bliver ikke mindre farlige eller lovlige af, at være købt i udlandet som souvenirs, siger Torben Kloster.

De mange sager får politiet til at advare alle: Lad nu være med at købe dem. Det koster en bøde - og en grim plet på straffeattesten. 

Et hurtigt træk 

Halsknive er en lille specialkniv, som sidder i en skede fastgjort i et bånd om halsen eller skulderen, så man kan trække kniven i et snuptag med én hånd.

- Den duer jo ikke til andet end at spidse blyanter, siger Hans-Jørgen Kruse. Men kniven er farlig og ulovlig, siger politiet. Det her er dog en plastikmodel.  Foto: Finn Grahndin

Ifølge knivloven er halsknive ulovlige at købe, ulovlige at bære og ulovlige at eje.Bliver en halskniv fundet i tolden og køberen afsløret, koster det dyrt.   

Afsløret i tolden

Hans-Jørgen Kruses 11-årige barnebarn spiller Counter Strike på computer og havde - som så mange andre unge - set sig varm på en halskniv.

- Sådan en som den her, siger Hans-Jørgen Kruse og viser en kniv i hånden.

Men den er af plastik. For den kniv, han købte, er konfiskeret, da den blev fundet i tolden.

Jeg begik en fejl

- Selv om den ikke kan bruges til ret meget andet end at spidse blyanter, og selv om vi købte den som en souvenir, så er den ulovlig, og jeg fik en bøde, siger pensionisten. 

- Men er det ikke i orden, at du får en bøde for at købe en ulovlig kniv? 

- Jo, det er det. Selvfølgelig. Jeg begik en fejl, og jeg har da også straks betalt bøden på de 3.000 kr. I brevet fra politiet står der, at når bøden er betalt, er sagen dermed afsluttet. 

Med i bandemiljøet i Esbjerg?  

Sådan gik det imidlertid ikke. Hans-Jørgen Kruse fik tre måneder senere et brev fra Jagttegnskontoret i Holstebro. Her var man ifølge brevet bekymret over, at den 80-årige pensionist havde jagttegn og jagtvåben.

I et brev fra Jagttegnskontoret i Holstebro udtrykker myndighederne bekymring for pensionistens hensigter.   Foto: Finn Grahndin

 

  Foto: Finn Grahndin

Han skulle afhænde sit haglgevær og kunne ikke få tilladelse til et jagttegn de næste fem år. 

- Det er jo grotesk. Jeg har gået på jagt siden mine unge år. Jeg har en helt ren straffeattest. Tror de, jeg er en del af et bandemiljø her i byen og vil bruge kniven eller mit haglgevær til at slå nogen ihjel? 

Lægger sag an

Hans-Jørgen Kruse har kontaktet sin advokat for at få ændret beslutningen med den begrundelse, at der ikke er nogen sammenhold mellem købet af kniven og jagttegnet/jagtvåbnet. 

- Våbenloven går her for langt, mener pensionisten.

Mest sete på tvsyd.dk