Julepynt og chokolade - Hvad fremstiller de indsatte i fængsler og arresthuse egentlig?

Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har du nogensinde undret dig over, hvad indsatte i de danske fængsler og arresthuse laver? De kan blandt andet arbejde, og det er tit samleopgaver, der står på arbejdsskemaet.

Næste gang du sover i et shelter eller tager en dukkert i et vildmarksbad, så kan det meget vel være bygget af dine medborgere, der sidder bag tremmer.

Tiden bag tremmer kan nemlig være svær at slå ihjel.

Derfor sørger Kriminalforsorgen - der står for driften af de danske fængsler og arresthuse - for, at de indsatte blandt andet kan lave praktisk arbejde. 

Det har de gjort i mere end 100 år.

TV SYD-serien 'Fængselsbetjent på prøve'

I forbindelse med TV SYD-serien 'Fængselsbetjent på prøve' sætter TV SYD fokus på fængselssystemet. Du kan se de første fem afsnit her helt gratis.

Hver morgen står omkring 900 indsatte op og laver praktisk arbejde i et værksted. 

Arbejdet kan bestå i samle- og montageopgaver, som de indsatte eksempelvis udfører for det lokale erhvervsliv. 

Kriminalforsorgen samarbejder løbende med omkring 200 firmaer om opgaven.

Fakta om arbejde i fængsler

Den 7. marts 1913 underskrev Kong Christian d. 10 den kongelige anordning, der skulle gøre det muligt for indsatte at stå op til et meningsfuldt arbejde.

Formålet var og er at give de indsatte mod på at droppe kriminaliteten og gøre dem klar til at få et nyt job, når de kommer ud.

Kilde: Kriminalforsorgen

Myten om tøjklemmen

Du har garanteret hørt myten om, at de indsatte sidder og laver tusindvis af tøjklemmer på samlebånd. 

Men helt en myte er det faktisk ikke. For der er blevet fremstillet tøjklemmer i fængslerne, men det er efterhånden 60-70 år siden.

"Myten" har faktisk lagt navn til Kriminalforsorgens hjemmeside www.tøjklemmen.dk, hvor man kan købe genstande, som de indsatte har fremstillet.

Herunder kan du se et lille udsnit af, hvad de indsatte fremstiller.

Det fremstiller fangerne i fængsler og arresthuse

Bord-/bænkesæt

Bord-/bænkesæt

Disse bord-/bænkesæt bliver fremstillet i Renbæk Fængsel.

Biler til brandøvelser

Biler til brandøvelser

Dette er skelettet til det, der skal gøre det ud for en bil, når nye brandmænd skal lære at slukke brand i en bil. "Bilerne" bliver lavet i Renbæk Fængsel.

Brændestakke

Brændestakke

Brænde bliver kløvet og pakket i brændestakke i Sønder Omme Fængsel.

Trallebænke

Trallebænke

Disse trallebænke bliver fremstillet i arresten i Haderslev.

Kageopsatser

Kageopsatser

Der bliver også samlet kageopsatser i Sønder Omme Fængsel.

Julepynt

Julepynt

Året rundt fletter de indsatte julepynt som julestjerner og julehjerter. Julepynt bliver foldet i alle fængsler og arresthuse i Danmark - dermed også i Syd- og Sønderjylland. Julepyntet bliver som oftest foldet af indsatte i deres celler og ikke i værksteder uden for cellen.

Chokolade

Chokolade

Den her kommer nok bag på dig. Men den chokolade, du køber i eksempelvis supermarkedet er sandsynligvis pakket af indsatte. De indsatte i Sønder Omme Fængsel, Enner Mark Fængsel og arresten i Vejle pakker chokoladen i pakker med mærkater og lægger dem i papkasser, som så bliver sendt ud til forhandlerne, så chokoladen kan sælges til dig om mig.

Shelters

Shelters

Disse shelters bliver bygget fra bunden i Renbæk Fængsel, ligesom der bliver bygget bord-bænkesæt, vildmarksbade og legestativer.

Træpropper

Træpropper

Træpropper til plankegulve bliver fremstillet i arresten i Haderslev.

Hundelegetøj

Hundelegetøj

Hundelegetøj bliver fremstillet i arresten i Sønderborg. Billedet er af en gummihøne, men i Sønderborg bliver hundelegetøjet lavet i læder.

Dæmpere til toiletter

Dæmpere til toiletter

De fleste nye toiletsæder har "soft close" med en dæmper installeret, som gør, at toiletsædet ikke smækker i. Disse dæmpere bliver lavet i Enner Mark Fængsel.

Skærebrætter

Skærebrætter

En anden ting, de indsatte fremstiller, er skærebrætter. Generelt bliver der udført meget træarbejde i de danske fængsler. Der bliver blandt andet bygget møbler, som bliver brugt i fængsler og arresthuse.

Legepladser

Legepladser

I Renbæk Fængsel bygger de indsatte fly og biler af massivt træ til legepladser.

Ledningsclips

Ledningsclips

Ledningsclips bliver samlet i de fleste fængsler og arresthuse rundt om i Danmark.

Ompakning

Ompakning

En typisk opgave i fængslerne er at ompakke varer, der har fået en forkert label på. Her er det grillhandsker, der bliver ompakket i arresthuset i Vejle.

Gardiner

Gardiner

I flere fængsler bliver der udført forskellige syopgaver. Eksempelvis bliver der syet gardiner i Vejle Arrest, muleposer og stof til møbelpolstring i Enner Mark Fængsel.

Mad

Mad

I Sønder Omme laver de indsatte økologisk mad i store industrikøkkener til de andre indsatte. Bakkerne med maden kaldes populært "Omme-platten".

Ansigtsvisirer

Ansigtsvisirer

Under coronapandemien samlede de indsatte i arresten i Vejle ansigtsvisirer.

Udover det praktiske arbejde fylder skov- og landbrug også en stor del af de indsattes arbejdsdage. Kriminalforsorgen er - nok overraskende for mange - et af de største økologiske landbrug i Danmark. 

Derudover udfører de indsatte også havearbejde, hvor de står for at klippe hække og slå græs inden for murene.

Tema

Fængselsbetjent på prøve

Mere støj i luften koster flere millioner end forventet

Der er kommet flere F35 fly til Skrydstrup.
Udgivet

Naboerne til Flyvestation Skrydstrup har tømt kassen for de penge, som politikerne har afsat til støjkompensation.

Det kommer til at koste væsentlig flere millioner kroner at give naboerne til de nye F-35 kampfly i Skrydstrup støjkompensation.

En ny opgørelse fra Forsvarets Ejendomsstyrelsen viser, at der frem til midten af november 2024 er blevet udbetalt 315,5 millioner kroner i kompensation til de naboer, der bor nærmest på flyvestationen.

Men ifølge den aftale der blev lavet i Folketinget i november 2019, er der kun afsat 250 millioner kroner til en F-35 kompensationsordning.

De penge skal findes

Det dur ikke, mener Peter Kofod, der er Dansk Folkepartis finansordfører. Han mener, at hvis der er brug for flere penge, så skal de også findes.

- Jeg synes, vi skal tage en snak med regeringen om, hvordan vi får fyldt penge i, så der er nok til dem, der skal have, siger Peter Kofod.

F-35 støjkompensationsordningen har foreløbigt behandlet 1.374 ansøgninger om kompensation.

61 borgere har ønsket at få deres ejendom opkøbt af staten, fordi de bor i den røde zone tæt på flyvestationen. De resterende borgere har søgt om en kontant kompensation eller penge til dækning af udgifter til støjisolering.

Mange afventer

Selvom den pulje, der er afsat til støjkompensation for længst er overskredet, har knap hver fjerde nabo til Flyvestation Skrydstrup endnu ikke taget stilling til, om de vil opkøbes af staten eller have penge som kompensation.

Derfor er der også behov for at få styr på, at der er penge nok, mener Peter Kofod.

- Vi er glade for, at forsvaret og flyvevåbnet er tilstede i Sønderjylland. Men det er klart, at det koster noget for de mennesker, der skal bo op ad det og som oplever gener i forbindelse med det, siger Peter Kofod.

De borgere, der bor i henholdsvis gul og rød zone, skal senest 30. juni 2030 beslutte sig for, hvad de vælger at gøre. Bor de i rød zone, kan de blive opkøbt af staten. Bor de i gul zone, kan de få et kontant beløb eller økonomisk hjælp til støjisolering.

Fredag ankom fire nye F-35 kampfly til Skrydstrup. Samlet er det planen, at der skal være 21 F-35 fly på flyvestationen.

TV SYD har i dag forsøgt at få en kommentar fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), men det har desværre ikke været muligt.

Landmand skal muligvis af med 40 procent af sin jord: "Det er vemodigt"

Landman Johannes Lauridsen står overfor at skulle afgive 50 hektar af sin landbrugsjord for at Kongeåen kan genslynges. Foto: Grafik: Lasse Hansen Bundgaard
Udgivet

Et stort område med landbrugsjord skal omdannes til natur, så den gamle Kongeå kan genslynges. 50 hektar af Johannes Lauridsens 135 hektar jord skal måske gå til projektet.

I 2003 overtog Johannes Lauridsen sin fars landbrugsjord i Hillerup nær Ribe. Jorden købte faren tilbage i 1963, men nu skal 40 procent af den jord måske omdannes til natur.

- Jeg er født og opvokset derude, så jeg kender markerne godt, så bliver det lidt vemodigt, siger Johannes Lauridsen, der er landmand.

Mandag klokken 12 blev der afholdt pressemøde ved Kongeåslusen for at præsentere, hvad der kaldes et af landets største naturprojekter. 780 hektar landbrugsjord skal omdannes til natur for at de 3,5 kilometer af Kongeåen, som ligger ud mod Vadehavet, kan genslynges.

Den beslutning blev præsenteret af blandt andre ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus.

60 landmænd skal af med jord

Naturprojektet vil reducere udledningen af kvælstof til Vadehavet med 35 tons, samtidig med at udledningen af CO2 kan blive reduceret med 260 tons om året. Det vil også give bedre levesteder for dyr og planter. Men for at det kan ske, skal 60 landmænd afgive jord til projektet.

- Det er jo den vej, det går, og hvis vi kan blive enige om at finde erstatningsjord til en jordfordeling, sikre afvandingen af den jord, som vi skal have i fremtiden plus klimasikre Vilslev by i fremtiden, så kan det godt være en god ide, siger Johannes Lauridsen.

De 60 landmænd får mulighed for enten at sælge deres jord eller bytte det til noget jord et andet sted, hvis de vælger at være med i projektet.

- Meget af det jord, der bliver peget på som erstatningsjord vil være dyrere, så der bliver en difference, som nogen skal finansiere. Der er lagt op til, at det er mig, der skal finansiere det. Skal jeg være lidt fræk, så skal jeg betale for, at det danske samfund kan få noget natur, siger landmanden.

En løsning på det hele

Det store naturprojekt vil betyde bedre natur, vandmiljø og klima, og landmanden vil heller ikke være en sten på vejen i at opnå det mål.

- Hvis jeg bare kan få noget andet jord så jeg kan drive min bedrift videre, så kan man jo finde ud af en løsning, siger Johannes Lauridsen.

Er du villig til at afgive mere jord endnu, hvis det nu skulle blive aktuelt, at de spørger dig om det?

- Måske om tyve år, når jeg skal på pension. Men jeg vil gerne være landmand lidt endnu, slutter landmanden.

Udover at genslynge de sidste 3,5 kilometer af Kongeåen, inden den udmunder i Vadehavet, så skal der også genoprettes enge, moser og søer.

Planen er, at projektet står færdigt i 2030.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com