TV der bevæger dig

Boligpakke kan koste sommerhuskommuner dyrt

Det kan blive dyrt for sommerhuskommunerne i TV SYDs sendeområde, at regeringen vil ændre reglerne for grundskyld.

Regeringens boligskattepakke kan blive dyrt for de to sommerhuskommuner Fanø og Varde, hvor millioner af kroner kan komme til at mangle i kommunekassen.

Der er penge i jord for kommunerne. Men nogle af pengene må kommunerne vinke farvel til, hvis regeringen kommer igennem med boligskattepakken. Foto: Pernille Keller Sand, TV SYD

1 af 2

Regeringens boligskattepakke kan blive dyr for de to sommerhuskommuner Fanø og Varde, hvor millioner af kroner kan komme til at mangle i kommunekasserne.

Som det er i dag må kommuner maksimalt opkræve en grundskyld på 34 promille af grundværdien.

Men ifølge regeringens boligpakke skal det i fremtiden være anderledes. Fremover må kommunerne, ifølge regeringens forslag, maksimalt opkræve en grundskyld på 30 promille. 

Små tal, men store penge

Umiddelbart lyder det som små tal, men for særligt sommerhuskommuner kan det blive dyrt. Sommerhuskommuner har traditionelt en højt sat grundskyld, da det reelt set er det eneste sted, de kan få skatteindtægter fra sommerhusejere.

Læs også Udvalgsformand i KL: Kommunerne skal have kompensation

Og derfor kan den umiddelbart lille forskel - fra 34 til 30 promille - blive dyr for kommunerne. I Varde Kommune vil ændringen eksempelvis koste Varde Kommune omkring 11 millioner i tabte indtægter.  

På Fanø vil ændringen betyde, at kommunen har seks millioner kroner mindre at lægge budget for.

Grundskyld:

  • Grundskylden er den skat, man betaler af den grund et hus ligger på.
  • Grunskylden varierer i dag fra kommune til kommune. Den kan variere fra 16 til 34 promille.

I et indslag på TV SYD fredag d. 7. oktober 2016 fremgik det, at kommunerne maksimalt må opkræve en grundskyld på 3,4 promille. Dette var ikke korrekt. Kommunerne må maksimalt opkræve en grundskyld på 34 promille.