TV der bevæger dig

Keramik er hot - og du behøver ikke din egen ovn for at komme i gang

Der er kamp om pladserne på keramikkurserne. Et nyt projekt gør det nemt at finde en professionel ovn til dine hjemmelavede skåle og fade.

Keramiker Mette Hübschmann Pettit lejer sin professionelle ovn ud til amatørkeramikere. Foto: Nikolaj Toftgaard Jespersen

Jeg har noget ler, har du en ovn?

Det er tankegangen bag et nyt inititativ, som firmaet Cerama står bag. Firmaet har lavet en webside, hvor man nemt og hurtigt kan finde en professionel keramikovn - et såkaldt hotspot - hvis man har noget ler, der skal brændes, og ikke selv ejer en ovn.

En af dem, der stiller sin ovn til rådighed for private, er keramiker Mette Hübschmann Pettit, der ejer Fanø Keramik. Hendes ovn er i øjeblikket det eneste hotspot i Syd- og Sønderjylland. 

- Her er jo stille om vinteren, så hvis jeg kunne få en lille indtægt fra at leje mine ovne ud, ville jeg kunne sige helt farvel til mine vikartimer. Det kunne være skønt, siger Mette Hübschmann Pettit og tilføjer:

- Jeg kan mærke interessen, så er det bare med at hjælpe folk i gang med det dejlige materiale.

- Keramik er en meget stor trend i tiden

Og interessen for keramik er stor. 

Faktisk er lysten til at lege med ler så stor, at der er venteliste til flere keramikkurser i vores landsdel, viser en rundringning, som TV SYD har lavet.

På Engelsholm Højskole ved Bredsten tilbyder de både lange og korte kurser i det, de kalder FormLab, som er to fag i glas og keramik, der er slået sammen.

Her er alle hold fuldt bookede, og højskolen har lige nu fem på venteliste til kurserne i foråret 2021, fortæller Mogens Buch Cramer, der er keramiklærer på Engelsholm Højskole. 

Keramiker Mette Hübschmann Pettit håber på at kunne leje sin ovn ud, så der bliver økonomi til at kvitte vikarjobbet. Foto: Nikolaj Toftgaard Jespersen

- Der er bare et eller andet i tiden, som folk synes er rigtigt spændende ved keramik, siger Mogens Buch Cramer.

Også på de kreative kurser på Sønderborghus melder man alt optaget på keramikkurserne.

- Der er ingen tvivl om, at keramik boomer, siger daglig leder Lars Ole Hansen.

Også foreningen Danske Kunsthåndværkere og Designere bekræfter tendensen.

- Keramik er en meget stor trend i tiden. Det er en modreaktion på fint hvidt fabriksporcelæn. Vi vil have fat i det autentiske og hjemmelavede, siger administrations- og projektleder Helle Bjerrum.