20230217_113401.jpg

Iben sørgede i 15 måneder, mens hun ventede på sin mands død

Iben Kongsbaks sorg begyndte, mens hendes mand stadig var i live. Denne type sorg er en tikkende bombe under samfundet, mener organisation. Se gode råd til pårørende sidst i artiklen.

Niels Kongsbak blev indlagt med det samme. En scanning viste, at han havde kræft i sin blære, og at det havde spredt sig til knoglerne i hans rygrad.

Han var ked af det og lammet af beskeden, men alligevel fattet, husker hans hustru, Iben Holm Kongsbak.

quote

Jeg oplevede en form for stress, fordi jeg hele tiden tænkte på, at jeg skulle miste ham

Iben Holm Kongsbak

For hende var diagnosen en mavepuster. Uventet, fordi det hele var sket så pludseligt, men forskrækkelsen blev snart afløst af en svær erkendelse.

- Jeg er sygeplejerske, så jeg vidste allerede da, at det her ikke ville komme til at gå godt, fortæller Iben Holm Kongsbak.

Herefter begyndte det, som Iben og Niels selv kaldte ‘seks uger i helvede’.

At være pårørende er en blanding af smerte og kærlighed, men man skal også huske at leve og være i det liv, der er muligt undervejs, siger Iben Holm Kongsbak og fortæller, at hun ofte bar sin sorg med ud i naturen, lyttede til musik og fotograferede.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Fanget i ventesorg

Lægerne brugte de første uger af Niels Kongsbaks sygdomsforløb på bestemme typen af kræft og finde den rette behandling.

Præcis som Iben Holm Kongsbak havde frygtet, lød dommen dog snart fra lægerne, at det ikke var muligt at helbrede hendes mand.

quote

I dag har vi meget fokus på sorg efter et dødsfald og ikke i tiden, der leder op til

Preben Engelbrekt, psykolog og direktør i Det Nationale Sorgcenter

Da ordene først var sagt højt, begyndte et 15 måneder langt dødsøjeblik, hvor Niels Kongsbak fik det støt værre, som tiden gik.

- Jeg oplevede en form for stress, fordi jeg hele tiden tænkte på, at jeg skulle miste ham. Jeg bekymrede mig om, hvordan det gik, hver gang jeg ikke var i nærheden af ham, og om der mon alligevel var et håb, fortæller Iben Holm Kongsbak.

Da Nils Kongsbak blev diagnosticeret med kræft i 2021, var det anden gang i hans liv. Iben Holm Kongsbak husker, at han var fattet, da han tog imod beskeden fra lægerne, men bag facaden var han chokeret og ked af det.
Da Nils Kongsbak blev diagnosticeret med kræft i 2021, var det anden gang i hans liv. Iben Holm Kongsbak husker, at han var fattet, da han tog imod beskeden fra lægerne, men bag facaden var han chokeret og ked af det.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Det, hun oplevede, bliver af flere psykologer kaldt ventesorg.

At være i ventesorg betegner den sorg, man som pårørende oplever, mens man venter på et dødsfald. Det er ikke et nyt fænomen, men ventesorg er først de seneste år blevet et klart defineret og udbredt begreb.

Ventesorg kan ramme alle

Ventesorg rammer pårørende til en person med alvorlig livstruende sygdom, som vedkommende på et tidspunkt vil dø af.

Det kan for eksempel være kræft, demenssygdom eller sklerose, men også pårørende til personer med senhjerneskade kan opleve ventesorg. Det kan ramme folk i alle aldersgrupper, og der findes ikke tal på, hvor mange der i alt lever i ventesorg.

Det er individuelt, hvor belastet man kan blive af sorgreaktionen. For nogle går det hårdt udover livskvaliteten: Både søvn, koncentration, livskvalitet, arbejdspræstation, socialt liv og selvtillid kan blive påvirket. Andre kan få psykiske problemer i form af stress, angst eller depression.

Kilde: Det Nationale Sorgcenter og Ældresagen

Som pårørende følte Iben Holm Kongsbak, at det var hendes opgave at være støttende.

Hun fulgte sin mands op- og nedture. Delte øjeblikke med håb og var ved hans side, mens han langsomt svandt væk.

Iben Holm Kongsbak kan i dag genkende beskrivelsen af ventesorg og ser mange ligheder med de 15 måneder, hvor hun godt vidste, at hendes mand ikke ville overleve kræftsygdommen.
Iben Holm Kongsbak kan i dag genkende beskrivelsen af ventesorg og ser mange ligheder med de 15 måneder, hvor hun godt vidste, at hendes mand ikke ville overleve kræftsygdommen.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Ofte tænkte hun på, hvordan det ville ende. Hvornår det ville ende? Og om han ville få en værdig død?

- Man kan ikke komme videre, når man er i venteposition. Så er man i et vakuum, som vi måtte prøve at fylde ud.

På hospice blev Iben bemærket

Niels Kongsbak havde hele livet været et farverigt menneske, men Iben drillede ham samtidig med, at han også var bogholder-typen. Han blev nemlig uddannet jurist, da hans drøm om at blive arkitekt ikke faldt i forældrenes smag.

quote

Der var mange, som viste mig omsorg, men det var svært at række ud og spørge om hjælp

Iben Holm Kongsbak

Kreativiteten levede dog videre i ham, og da han blev skilt fra sin første hustru, besluttede han at satse på kunsten.

- Han gik ned og fik et hul i øret og begyndte at male. Og så levede han faktisk af sin kunst derefter, fortæller Iben Holm Kongsbak.

Glade og spontane, som Iben og Niels altid havde været, sprang de ud sprang ud i deres fælles drøm om et hus i Sønderho på Fanø. De levede et hektisk liv. Nils var kunstner og havde sit eget galleri. Hun arbejdede som sygeplejerske. Hjemmet på Fanø blev stedet for ro og tid til hinanden.
Glade og spontane, som Iben og Niels altid havde været, sprang de ud sprang ud i deres fælles drøm om et hus i Sønderho på Fanø. De levede et hektisk liv. Nils var kunstner og havde sit eget galleri. Hun arbejdede som sygeplejerske. Hjemmet på Fanø blev stedet for ro og tid til hinanden.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Efter at have malet i 25 år var han begyndt at få smerter i sin ene arm. En kiropraktor hjalp ikke, og efter en nat med ulidelige smerter og ingen søvn insisterede Iben på, at de tog til vagtlægen.

Kræftdiagnosen fik han kort efter. Helt præcist på Grundlovsdag i 2021.

Et år efter flyttede han ind på hospice.

Her følte Iben Holm Kongsbak, at både hun og Niels blev mødt med omsorg og kærlighed. Særligt følte hun, at hun blev set som pårørende.

En læge bemærkede nemlig, at Iben havde travlt med at tage sig af Niels og spurgte hende derfor: Hvem tager sig af dig?

- Der var mange, som viste mig omsorg, men det var svært at række ud og spørge om hjælp, for jeg følte, at jeg skulle tage mig af de nærmeste pårørende, fortæller hun.

Iben Holm Kongsbak skrev noter under hele sin mands sygdomsforløb. Hun håber at kunne bruge sine nedskrevne erindringer i en bog til pårørende og andre, som har mistet.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

Mangler lovgivning

Ventesorg bliver af flere fagpersoner kaldt et overset fænomen, fordi fokus ofte er på den syge frem for på de pårørende.

Det kan ramme folk i alle aldersgrupper, og der findes ikke tal på, hvor mange der i alt lever i ventesorg.

quote

Det en tikkende bombe under samfundet, når vi først forholder os til de pårørendes sorg efter dødsfaldet

Preben Engelbrekt, psykolog og direktør i Det Nationale Sorgcenter

Forskning viser dog, at én til tre ud af ti børn og unge har brug for professionel hjælp til at håndtere ventesorg. Det fortæller Preben Engelbrekt, der er udøvende psykolog og direktør i Det Nationale Sorgcenter.

- I dag har vi meget fokus på sorg efter et dødsfald og ikke i tiden, der leder op til. Det er for eksempel almindeligt, at man først bliver tilbudt en sorggruppe og støtte efter dødsfaldet, og det er blevet fuldstændig overset, at det er lige så svært og endda nogle gange sværere at være i ventesorg end at have mistet, pointerer han.

Det er individuelt, hvor belastet man kan blive af ventesorg, men Preben Engelbrekt ser et tydeligt problem uanset de pårørendes alder:

- Det en tikkende bombe under samfundet, når vi først forholder os til de pårørendes sorg efter dødsfaldet.

quote

Det var først, da Niels var død, at vores datter fik tilbudt psykologhjælp og en ungdomspræst at tale med

Iben Holm Kongsbak

På nuværende tidspunkt findes kun anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen på børne- og ungeområdet. En sygeplejerske skal ved alvorlige sygdomsforløb opspore børn og unge, som er pårørende, og informere om tilbud om for eksempel pårørendegrupper.

Landsdækkende undersøgelser viser dog, at ikke alle sygeplejersker kender til de anbefalinger og følger dem, fortæller Preben Engelbrekt.

Derfor mener Det Nationale Sorgcenter, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal gøres til lovgivning. Sådan er det allerede i andre nordiske lande, hvor formålet er at sikre en systematik, så man kan opspore de pårørende, der har brug for professionel behandling, forklarer Preben Engelbrekt.

Et særligt privilegium

Under sin mands sygdomsforløb har Iben Holm Kongsbak ikke kunnet undgå at føle sig ensom i perioder. Hun vidste, hvad de var på vej imod, og hun ville ikke bebyrde andre med sin sorg.

Heldigvis havde hun mennesker omkring sig, som insisterede på at tale med hende om de svære tanker og følelser. Et privilegium som hun er klar over, at ikke alle har.

- Derfor er det mig meget magtpåliggende, at vi har fokus på de mennesker, der venter på, at deres kære skal dø. Det var først, da Niels var død, at vores datter fik tilbudt psykologhjælp og en ungdomspræst at tale med, fortæller hun.

Niels Kongsbak har sammen med sin hustru, Iben, en datter på 24 år.
Niels Kongsbak har sammen med sin hustru, Iben, en datter på 24 år.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

I løbet af de 15 måneder, hvor Niels var syg, har Iben Holm Kongsbak skrevet noter, som hun håber at kunne bruge i en bog til pårørende og andre, som har mistet.

At hjælpe andre er en måde at bearbejde sorgen og samtidig finde trøst og en smule meningsfuldhed i et liv uden sin mand.

- Jeg elsker ham virkelig meget, og han var og er stadig min allerbedste ven. Han er i mit hjerte stadigvæk.

Niels Kongsbak blev 70 år. Han døde 31. oktober 2022.

Gode råd til pårørende

1

Acceptér, at du ikke magter det hele

Det er ikke underligt, hvis du føler, at du ikke har din sædvanlige energi og ikke kan overkomme alt det, du plejer. Det er ikke tegn på, at du er mærkelig, syg eller ved at blive skør. Det er, fordi du er under et stort pres. Det er nødvendigt for dig at prioritere dine kræfter: at gøre det der er vigtigst, at give dig selv lov til at gøre rare ting og ikke bebrejde dig selv, når du ikke magter det hele.

Kilde: Det Nationale Sorgcenter

2

Find balance mellem egne behov og den syges behov

Selv om der kan være brug for, at du er mere hjemme og hjælper, er det vigtigt, at du sørger for, at der stadig er plads til dine behov. Du har brug for pauser fra alt det, der handler om sygdom og for at have det sjovt indimellem. Uden pauser kan du ikke få det nødvendige overskud til at støtte den syge.

Kilde: Det Nationale Sorgcenter

3

Lev så almindeligt et liv som muligt

Forsøg at leve så almindeligt et liv som muligt på trods af sygdommen. Undersøgelser viser, at jo mere almindeligt et liv man lever, selvom der er sygdom i den nære familie, jo bedre klarer man sig.

Kilde: Det Nationale Sorgcenter

4

Sæt grænser for hvad du skal involveres i

Det er svært at sige nej til et sygt familiemedlem, partner eller ven, der beder dig om hjælp. Måske vil den syge gerne have dig med til alle aftaler på sygehuset, eller afviser måske at I får hjælp udefra til opgaver i hjemmet og til personlige pleje (for eksempel toiletbesøg og badning). Husk, at det er helt ok at sætte grænser og sige fra over for noget, du oplever som meget belastende.

Kilde: Det Nationale Sorgcenter

5

Tal med andre

Det er vigtigt, at du som pårørende også får talt om dine tanker og følelser. Det er ikke altid, at den syge kan være der for dig på den måde, men prøv i stedet for eksempel at tale med andre familiemedlemmer, venner af familien, en klasselærer, en træner eller en venindes forældre.

På Det Nationale Sorgcenters hjemmeside findes der en Sorgvejviser, som kan hjælpe med at finde frem til, hvad der er af pårørende-tilbud til især børn og unge, der hvor man er. Dét at møde ligestillede ved at deltage i pårørendegrupper og snakke med andre, kan være til stor hjælp for pårørende.

Kilde: Det Nationale Sorgcenter