"Marmeladedronningen" laver tusindvis af glas for at hjælpe kræftramte, efter hun mistede 16 familiemedlemmer og venner

På et år laver Tina Hansen 16.000 glas marmelade i 70 forskellige varianter. Lørdag åbner hun en marmeladebutik i Vejle, hvor hele overskuddet går til et godt formål.

Glassene skal stå lige på hylderne, og sløjferne på glassene skal vende rigtigt.

Tina Hansen har diagnosen OCD. Tvangstanker der gør, at uorden provokerer hende.

- Tingene skal være perfekte, ellers får jeg influenzasymptomer, siger hun.

quote

Der er et tomrum i mig, for hver gang jeg mister et familiemedlem

Tina Hansen, indehaver af Tinas Køkken

Tina Hansen har i alt fem psykiske diagnoser, heriblandt OCD og angst. Derfor fik hun førtidspension for ni år siden.

- Det betyder, at mit liv er fuldstændig forandret. Jeg kan ikke passe et arbejde, fordi det kan være svært at være sammen med mange mennesker nogle gange.

Konceptet Tinas Køkken tog sin spæde begyndelse for næsten ti år siden, da Tina Hansen så en masse frugt og bær, som bare lå og flød på jorden i en venindes have. Her fik hun ideen til at lave marmelade.
Konceptet Tinas Køkken tog sin spæde begyndelse for næsten ti år siden, da Tina Hansen så en masse frugt og bær, som bare lå og flød på jorden i en venindes have. Her fik hun ideen til at lave marmelade.

I køkkenet blandt gryder og bær fandt Tina dog noget, som virker. For mens marmeladen koger, breder der sig en indre ro i hende.

- Min psyke fik ro. Siden jeg begyndte, har jeg ikke taget medicin. Jeg har fået ro ved at kunne lave noget og gøre noget for andre. Min OCD er ligefrem til gavn, når jeg samler bær og stiller glas på lige linjer.

Mistet 16 nære til kræft

Tina Hansen begyndte så småt med marmeladen derhjemme. Det var mest til sig selv og de nærmeste venner, men nu otte år senere laver hun 16.000 glas marmelade om året i 70 forskellige varianter.

- De kalder mig marmeladedronningen, og det er lidt fedt at blive kaldt det faktisk. Det kan jeg godt lide, siger hun.

Tina Hansen har OCD og lider af angst. Hun er uddannet ernæringsassistent, men kunne til sidst ikke arbejde mere og fik som 39-årig tilkendt førtidspension på grund af sin psykiske sygdom.
Tina Hansen har OCD og lider af angst. Hun er uddannet ernæringsassistent, men kunne til sidst ikke arbejde mere og fik som 39-årig tilkendt førtidspension på grund af sin psykiske sygdom.

Lørdag 14. januar åbner hun 'Tinas Køkken' i Vejle. En non profit organisation drevet af frivillighed, hvor alt overskud går til et godt formål.

Det er hovedsageligt kræftramte, som Tina Hansen donerer til, for hun har mistet 16 familiemedlemmer og venner til sygdommen.

- Min mor, onkel, fætter, svigerinde, morfar og flere andre. Min bedste veninde gennem 26 år døde også af kræft som 42-årig, fortæller Tina Hansen.

- Så jeg har ikke rigtig nogen tilbage andet end nogle kusiner og fætre. Alt mit grundlag er ved at forsvinde, fortæller hun og fortsætter:

- Der er et tomrum i mig, for hver gang jeg mister et familiemedlem. For eksempel nu når jeg skal åbne butikken, ville jeg gerne ringe til dem, men de er der jo ikke længere.

Støtteforeningen Tinas Køkken

Støtteforeningen Tinas Køkken åbner i Vesterbrogade 61 lørdag 14. januar.

Åbningstider: Mandag, onsdag og fredag klokken 11 til 16.

I butikken bliver der produceret og solgt marmelader, syltede ting og geléer. Overskuddet går ubeskåret til kræft- og diabetesramte samt udsatte børn.

Forretningen vil også handle med trævarer, malerier og brugsgenstande fra forskellige kunstnere.

Stifteren af støtteforeningen har brug for hjælpere og opfordrer frivillige til at henvende sig i butikken.


Ét ønske til fødselsdag

Netop savnet og den lurende ensomhed er grunden til, at den nye butik betyder alt for Tina Hansen.

- Det giver mig en stor glæde, at jeg har noget at stå op til. Det er så vigtigt for mig.

Når Tina Hansen lørdag byder gæster velkommen i sin nye butik, kan hun også fejre sin 49 års fødselsdag - og der er kun én ting, som hun ønsker sig i fødselsdagsgave.

- Ingen gaver, bare en lagkage med marmelade i. For marmelade, det er mit liv.

På fem-seks år steg produktionen voldsomt. De 16.000 glas, der naturligvis er under Fødevarestyrelsens kontrol, ryger ud til forskellige forhandlere, både dagligvareforretninger, gårdbutikker og markeder. Største aftager er Karensminde Frugtplantage i Odder med cirka 6000 glas.
På fem-seks år steg produktionen voldsomt. De 16.000 glas, der naturligvis er under Fødevarestyrelsens kontrol, ryger ud til forskellige forhandlere, både dagligvareforretninger, gårdbutikker og markeder. Største aftager er Karensminde Frugtplantage i Odder med cirka 6000 glas.