Kis fra Fanø holder en stolt tradition i live: - Sådan skal det være mange år endnu

Fanø fejrede festdage denne weekend. De traditionsrige fannikerdage løb nemlig af stablen på den lille ø.

I disse dage trækker mænd og kvinder, unge som gamle, på Fanø i festtøjet. Det er dog især kvindernes uniform, der er i fokus.

Det er nemlig ikke hvide balkjoler eller røde gallakjoler, der pryder gadebilledet - det er den såkaldte 'fanikkerdragt'.

Arkivbillede af fannikere i dragt.
Arkivbillede af fannikere i dragt.
Foto: Red Star Photo

På den lille ø har man nemlig en stolt tradition for at fejre fanikkerdagen, der senere er blevet til fanikkerdagene - og det gør man selvfølgelig igen i år.

En af dem, der især glæder sig over dagene, er Kis Sharasuvana, der er næstformand i Fanikkerdagens bestyrelse. For hende handler det dog om mere end bare at vise dragterne frem.

- Det handler om at holde den her fine tradition i live og om at fortælle om den enorme skibstradition, vi har haft på Fanø. Det er helt exceptionelt, siger hun til TV SYD, mens hun er ved at hjælpe en af fanøkonerne i dragten.

Artiklen fortsætter under billedet.

Pernille, Anders, Frida og Louise Brunbjerg er alle trukket i det fine festtøj i anledning af Fannikerdagene.
Pernille, Anders, Frida og Louise Brunbjerg er alle trukket i det fine festtøj i anledning af Fannikerdagene.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

Hos familien Brunbjerg, der er bosat på Fanø, spiller kulturarven også en stor rolle.

- Ikke mindst er det hyggeligt og sjovt at klæde sig fint på, men det er også vigtigt for os, at vi viderefører vores kulturarv. Ellers dør kulturen jo bare ud, siger Pernille Brunbjerg.

Det handler dog om mere end at videreføre kulturen for familien. Faktisk er netop familie en af grundene til, at Brunbjergerne fejrer fannikerdagene.

- Jeg er vokset op på Fanø, men jeg gik ikke meget op i fannikerdagene, da jeg var yngre. Det er kommet de seneste 4-5 år, da vi skulle finde på noget at lave sammen som familie, siger Anders Brunbjerg.

Ikke noget man har fundet frem fra gemmerne

Kis Sharasuvana lægger vægt på, at fanikkerdagene ikke er en gammel begivenhed, som man har trukket op fra gemmerne.

- De sidste fanøkoner gik jo i tøjet helt frem til 1974, så det er noget, der altid har været her. Vi ved lige præcis, hvordan det hænger sammen, siger hun.

Fanikkerdagene trækker spor helt tilbage til 1954, hvor Hansine Jessen - der også er kendt under navnet 'Rav Sine', der kommer af, at hun var ravsliberske gennem hele sit liv - tog initiativ til at samle nogle af byens spidser netop for at etablere "fannikerdagen".

Hvad er en ravsliberske?

En ravsliberske er en håndværker, der blandt andet laver smykker, amuletter, terninger og spillebrikker af rav.

I Sønderho, en anden by på Fanø, havde man i mange år afholdt 'Sønderhodag', men med fanikkerdagen i Nordby kunne fannikerne nu arbejde målrettet for at bevare stoltheden og identiteten som sejlskibs-ø.

Og ligesom at traditionen har mange år bag sig, så forventer Kis Sharasuvana også, at den holder mange år endnu.

- For hvert år der går, er der flere og flere, der får deres egen dragt, og der er flere og flere, der gerne vil være med. Sådan skal det være mange år endnu, siger hun.