Se færgerampe kollapse: Nu sejler tre færger i pendulfart mellem Esbjerg og Fanø

Man har skullet ruste sig med tålmodighed, hvis man denne weekend skulle til og fra Fanø. En fejl på rampen ved færgelejet betød, at biler ikke kunne komme til og fra øen i næsten halvandet døgn.

Opdatering søndag klokken 18.30: Den ødelagte rampe i færgelejet i Nordby på Fanø  er nu repareret, og færgeselskabet har genoptaget sejladsen med biler mellem Fanø og Esbjerg.

Det var begge løftecylinder på færgerampen på Fanøsiden, som var gået i stykker, da rampen faldt i vandet kort før klokken 11 lørdag formiddag. Gående - og på et tidspunkt også cyklister - har det meste af tiden kunnet kommet med færgen.

- Den ene løftecylinder gik i stykker, da rampen skulle skænkes, og så faldt den ned. Ved faldet gik den anden cylinder også gik i stykker. Det betød, at rampen faldt i vandet, forklarer Jesper Maack, der er kommunikationschef hos Molslinjen, søndag eftermiddag. 

Ifølge kommunikationschefen sejler de tre færger søndag aften i pendulfart, til der ikke længere er kø i nogle af havnene.

Rampe i vandet besværliggjorde arbejdet

Både lørdag og hele søndagen har man arbejdet med at reparere rampen. Blandt andet blev en kran sendt til øen lørdag for at løfte rampen op.

- De har de seneste timer forsøgt at løfte rampen op med en kran, som tidligere lørdag blev sendt til Fanø, men uden held, fortalte Jesper Maack, der er kommunikationschef ved Molslinjen, til TV SYD lørdag eftermiddag.

- Nu vil man så forsøge at reparere den ene løftecylinder, mens den ligger i vandet, før kranen trækker den anden side op.

Ingen biler - kun gående og cyklister kunne krydse vandet

Rampen ved øens færgeleje gik i stykker kort før klokken 11 lørdag formiddag. Da lørdag er store-skifte-dag i ferieboligerne på Fanø, kom der som forvente kø til at komme med færgen fra såvel Esbjerg- som Fanøsiden. 

- Det er selvfølgelig superærgerligt, det sker, og særligt på sådan en stor rejsedag, sagde Jesper Maack.

Biler kunne ikke komme med færgerne. Gående kunne hele tiden komme med to af færgerne, og cyklister med den ene af de to færger. 

Den tredje færge, som normalt sejler på Fanø, lå stille, da mandskabet hjalp til med reparationen af rampen på Fanø.

Nu er sejladsen med biler genoptaget, og alle vil ifølge kommunikationschefen kunne komme over. 

- Færgerne sejler i pendulfart indtil kajen på Fanø og Esbjerg er tomme for biler, siger Jesper Maack.

Rejsende med ekstraudgifter kan henvende sig

Rejsende, der har haft ekstra udgifter til eksempelvis overnatning og fortæring grundet problemerne, opfordres til at henvende sig til Fanølinjen.

- De skal skrive til vores kundeservice, hvis de vil rejse et krav over for os, siger Jesper Maack til Ritzau.

Selskabet vil i kølvandet på sagen også evaluere, hvordan man har kommunikeret om forløbet.

- I bagklogskabens lys ville jeg ønske, at vi fra begyndelsen kunne være kommet med et præcist tidspunkt for, hvornår det ville være afsluttet.

- Men undervejs opstår der ting, som gør, at tidsplanen skrider.

- Vi kigger på, hvordan vi fremadrettet kommunikerer, når vi har en sag, der på den her måde trækker ud, siger Jesper Maack.