I disse syd- og sønderjyske kommuner stiger elregningerne mest - og det rammer velfærden, siger ekspert

- Den seneste uge, hvor elprisen igen er blevet højere, er vi igen blevet kontaktet af kunder, der gerne vil annullere skiftet, siger Mads Brøgger, der er direktør for Norlys' energiforretning. Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunernes elregninger er på himmelflugt, og uanset hvordan de finansierer stigningerne, kommer det til at gå ud over velfærden, siger ekspert.

Det er ikke kun hjemme i de private postkasser, at der kommer uvelkomne rudekuverter med elregninger.

Kommunerne modtager i disse måneder også skyhøje elregninger for den strøm, der bliver brugt på rådhuset, i skoler og i daginstitutioner.

TV SYD har dykket ned i elregningerne hos de 14 syd- og sønderjyske kommuner. Specifikt har vi undersøgt deres elforbrug i henholdsvis august 2021 og august 2022.

Det giver mig søvnløse nætter, for hvor ender det?

Frank Schmidt-Hansen (Konservative), borgmester, Vejen Kommune

Afdækningen viser massive stigninger i elregningerne - i et enkelt tilfælde er regningen steget 296 procent, selvom forbruget har været uændret.

Det fører til bekymringer ude i kommunerne, der vil have mere hjælp fra staten.

Vil gå ud over velfærden

Ifølge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er kommunernes bekymringer fuldt ud berettiget.

- Det er ikke bare pjat og klynk, det er virkelighed. For mange kommuner er det her et kæmpe problem, siger Per Nikolaj Bukh.

Vi skal ikke glemme, at det er valgår, og nogle kommuner kan måske have en interesse i at nedtone konsekvenserne

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring, Aalborg Universitet

I nogle kommuner går det ud over velfærden her og nu, mens andre kommuner i bedste fald kan udsætte skaderne på velfærden.

Men det er uundgåeligt, at de højere energipriser før eller siden vil gå ud over velfærden - også selvom nogle kommuner vil prøve at sælge historien om det modsatte.

- Min vurdering er, at det her vil ramme velfærden i alle kommunerne. Vi skal ikke glemme, at det er valgår, og nogle kommuner kan måske have en interesse i at nedtone konsekvenserne, siger Per Nikolaj Bukh.

Må tage fra kistebunden

Vejen Kommunes elregninger er steget med 163 procent.

I august sidste år gemte der sig elregninger for 655.120 kroner inde bag rudekuverterne. 

I august i år var dét tal 1.721.250 kroner.

En stigning på 163 procent - vel at mærke uden at forbruget har ændret sig betydeligt.

- Det giver mig søvnløse nætter, for hvor ender det?, lyder det fra Vejen Kommunes borgmester, Frank Schmidt-Hansen (Konservative).

Hvilke områder kommer I til at tage de her penge fra?

- Jeg vil ikke gå ud og pege på nogle områder - det tror jeg ikke, der ville være meget forståelse for. I første omgang tager vi fra den store kasse (kassebeholdningen, red.). Og så håber jeg, at vi ikke bliver bragt i en situation, hvor vi bliver nødt til at finde pengene i velfærdsområderne, siger Frank Schmidt-Hansen.

Frank Schmidt-Hansen kan for nuværende betale elregningerne med kassebeholdningen. Men han garanterer ikke, at det ikke i sidste ende kan gå ud over velfærden i kommunen. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard, TV SYD

Så for nuværende garanterer han, at det ikke vil gå ud over eksempelvis skole- eller ældreområdet eller vil føre til et ansættelsesstop. 

For han kan betale elregningerne med de penge, som kommunen har på kistebunden. 

Her ligger der ifølge Kommunernes Landsforening (KL) godt 300 millioner kroner - 7.200 kroner pr. indbygger. En del mere end de 1.000 kroner pr. indbygger, som det er bestemt i kommunens økonomiske strategi.

Det går allerede ud over velfærden i de kommuner, der har brugt budgettet

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring, Aalborg Universitet

Kan betale på to måder

De 14 syd- og sønderjyske kommuner har som udgangspunkt to måder at betale regningerne på.

Nu bliver det teknisk, så hold tungen lige i munden.

Enten kan de betale regningerne fra kassebeholdningen.

Eller også kan de bruge af de penge, der ellers er sat af til et af områderne i kommunen (eksempelvis ældreområdet).

Om kommunen finansierer eludgifterne på den ene eller anden måde kommer an på, om kommunen forventer at bruge flere eller færre penge end dem, de har lov til at bruge.

Det er bestemt af servicerammen, som er det økonomiske loft, som de 98 kommuner samlet skal holde sig inden for.

Servicerammen for kommunerne bliver hvert år forhandlet på plads mellem regeringen og KL.

Hvis ikke kommunen kommer til at bruge hele servicerammen, kan den - ligesom i Vejen Kommunes tilfælde - uden problemer bruge af kassebeholdningen.

Hvis kommunen kommer til at bruge hele servicerammen, så nytter det ikke noget, at man har penge på kistebunden.

Ni ud af ti kommuner har pengene liggende i kassen – de skal bare have lov til at bruge pengene

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring, Aalborg Universitet

Og så må de enkelte områder (eksempelvis ældreområdet) selv betale regningerne inden for det budget, der er blevet lagt for dem.

Så hvornår vil de stigende energipriser gå ud over velfærden?

- Det går allerede ud over velfærden i de kommuner, der har brugt budgettet - også selvom de har penge i kassebeholdningen. Dem, der ikke er begrænset af servicerammen, de kan udsætte det ved at tage af kassebeholdningen, siger Per Nikolaj Bukh.

Det er altså i de kommuner, der må finde pengene inden for rammerne, at det hurtigst vil kunne mærkes på velfærden. Men kommunerne, der tager af kassebeholdningen, kommer heller ikke til at gå fri.

Tønder Kommunes elregninger i august 2022 steg 296 procent sammenlignet med august 2021. Regningerne bliver betalt af kassebeholdningen, der ifølge KL er godt 255 millioner kroner. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Sådan vil kommunerne betale

Det er forskelligt, hvordan kommunerne vil betale for de højere elregninger.

Tønder Kommune er højdespringer af alle kommunerne. Deres elregninger er steget med 296 procent. Her tager de ligesom Vejen Kommune også fra kassebeholdningen.

Fredericia, Vejle og Aabenraa kommuner oplyser, at regningerne skal betales inden for de forskellige områders egen ramme, som er fastlagt i budgettet.

Vi bliver ramt lige om lidt, hvis ikke energipriserne falder igen

Jesper Frost Rasmussen (Venstre), borgmester, Esbjerg Kommune

Hedensted, Varde og Billund kommuner oplyser ikke, om elregningerne skal finansieres med kassebeholdningen eller inden for rammerne. 

Men de oplyser, at de har brug for midtvejsreguleringen, som er en del af den økonomiske aftale mellem KL og regeringen, og som midtvejs på året gør kommunernes økonomi op og kompenserer for de eventuelle økonomiske konsekvenser, som inflationen fører med sig.

Det gør de også i Esbjerg Kommune, selvom den som den eneste kommune ikke har oplevet de store merudgifter, fordi kommunen har en fastprisaftale.

- Den udløber dog til årsskiftet, så vi bliver ramt lige om lidt, hvis ikke energipriserne falder igen, siger Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (Venstre).

Vi har ikke haft en chance for at gardere os imod det

Frank Schmidt-Hansen (Konservative), borgmester, Vejen Kommune

- Staten bliver nødt til at hjælpe

I Vejen Kommune har byrådet af to omgange lavet tillægsbevillinger på i alt ti millioner kroner til at betale kommunens elregninger.

Men det kan kommunen ikke blive ved med.

Derfor sender borgmester Frank Schmidt-Hansen også et opråb til politikerne på Christiansborg her midt i valgkampen.

- Den her regning lander hos kommunerne, og vi har ikke haft en chance for at gardere os imod det. Så de bliver nødt til at hjælpe os med at finansiere de her massive energiregninger, siger den konservative borgmester.

I nabokommunen mod vest stemmer borgmesteren i.

- Vi har kæmpet for, at staten skulle kompensere kommunerne, men finansministeren har meldt ud, at vi ikke skal forvente det, lyder det fra Jesper Frost Rasmussen (Venstre), borgmester i Esbjerg Kommune.

Også professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er enig i, at staten må træde til.

- De besparelser, kommunerne står over for i 2022 og i særdeleshed 2023, er så store, at staten bliver nødt til at kompensere. Ellers vil det føre til et markant fald i velfærden. Ni ud af ti kommuner har pengene liggende i kassen – de skal bare have lov til at bruge pengene. Det er kun rimeligt, siger Per Nikolaj Bukh.

Tema

Folketingsvalg 2022

Breaking

Royal Run 2025 kommer til Ribe

Royal Run kommer til Ribe 2. pinsedag, den 9. juni, 2025. Foto: Matthew James/Royal Run
Udgivet

Ribe er netop blevet offentliggjort som den allerførste værtsby ud af fem til Royal Run næste år.

Når kong Frederik skyder den syvende udgave af Royal Run i gang 2. pinsedag, mandag den 9. juni 2025, bliver det for første gang nogensinde med Ribe som vært.

- Det er med stor stolthed, at vi byder Royal Run velkommen til Ribe, hvor historiens vingesus forhåbentlig giver deltagerne medvind på turen gennem den gamle kongeby, lyder det fra Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Danmarks ældste by, Ribe, er én ud af fire debutanter ved næste års Royal Run. De kommende dage afsløres det, hvem der yderligere bliver værter for det populære motionsevent.

- Royal Run har etableret sig som en tradition, der rykker rundt i landet og spreder fest og bevægelse. Derfor har vi også set frem til i dag og resten af ugen at kunne løfte sløret for alle fem værtsbyer for 2025, siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund og medlem af Royal Runs styregruppe.

Royal Run er et uformelt løb, hvor man kan løbe tre distancer på one mile (1,609 km), 5 eller 10 km.

Salg af startnumre vil forventeligt ske i løbet af november måned.

Det er anden gang, at Esbjerg Kommune lægger gader til løbet, for i 2018 var Esbjerg vært. Dengang var det daværende kronprins og nuværende kong Frederik, der løb one mile i byen.

Royal Run-værtsbyer i Syd- og Sønderjylland

2018: Esbjerg

2021: Sønderborg

2022: Kolding

2023: Aabenraa

2024: Fredericia

2025: Ribe

Borgmester har nævnt det for kongen igen og igen, og nu sker det

Royal Run i Esbjerg i 2018 med daværende kronprins og nuværende kong Frederik sammen med borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Udgivet

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har i seks år arbejdet på at få Royal Run tilbage til kommunen. Nu er det lykkedes.

Det er ikke helt tilfældigt, at Ribe i dag blev præsenteret som en af værtsbyerne til Royal Run 2025.

Hver gang borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har været til en begivenhed med kong Frederik eller nogle af hans nærmeste, er der én ting, han har nævnt igen, igen og ja, igen.

- Lige siden Royal Run i Esbjerg i 2018 har jeg benyttet enhver lejlighed til at nævne, at vi var glade for værtskabet og gerne så det komme til kommunen igen, siger han.

 Og endelig er den mission lykkedes. I dag blev Ribe præsenteret som værtsby for Royal Run.

- Det får stor betydning for byen. Det er en dag, hvor alle landets øjne bliver rettet mod os, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

En vigtig rolle i Danmarkshistorien

I ansøgningen til at blive værtsby har kommunen lagt vægt på Ribes vigtige vikingehistorie og domkirkens betydning. Begge dele vil få en central rolle til Royal Run mandag den 9. juni 2025.

- I Ribe kan vi skabe noget unikt med fokus på det historiske. Vi har ikke kunne planlægge i detaljer endnu, da det har været hemmeligt, at vi var værtsby, så nu går det store arbejde i gang, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Royal Run kommer til Ribe i 2025. Foto: Matthew James/Royal Run

Får stor betydning for byen

Formanden for Ribe Handelsstandsforening ser også frem til den kommende royale begivenhed.

- Det får kæmpe betydning. Det skaber en masse liv, og det vil helt sikkert kunne mærkes på omsætningen i byen. Det vil på alle måder være med til at sætte Ribe på landkortet, siger formanden for Ribe Handelsstandsforening, Keld Vestergaard.

Med sine omkring 9.000 indbyggere bliver Ribe nærmest invaderet, hvis der kommer de 10.000 deltagere, som borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) håber, at der bliver plads til. Men det skræmmer ikke handelstandsformanden.

- Vi har 1,5 millioner turister om året i Ribe, så vi er vant til at servicere mange, siger han.

Der er endnu ikke åbnet for tilmelding til Royal Run 2025, men salget af startnumre forventes at gå i gang i løbet af november.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com