Lotte Rod lægger sit valgbudget åbent frem

Radikalt folketingsmedlem vil gøre op med lukkethed om valg-sponsorer. Penge kan flytte stemmer, siger valgforsker.

Der er for mange skjulte penge i valgkampen. Det mener det radikale folketingsmedlem Lotte Rod, som selv har valgt at lægge sit valgkamps-budget åbent frem.

quote

Jeg har går ind for fuld gennemsigtighed, og jeg vil gerne gå forrest

Lotte Rod, folketingsmedlem og kandidat for Radikale Venstre


- Der er alt for mange skjulte penge i politik, og politikerne bruger tid på at skaffe penge i stedet for at løse problemerne. Jeg går ind for fuld gennemsigtighed, og jeg vil gerne gå forrest og vise, at man godt kan begå sig dansk politik på en anden måde, siger Lotte Rod.

TV SYD’s rundspørge til samtlige folketingskandidater i Sydjyllands Storkreds bekræfter, at mange kandidater ikke vil oplyse størrelsen af deres valgbudget eller sige, hvor pengene kommer fra.

Siger nej til virksomheder

Lotte Rod har mailet et Excel-ark med sit budget til TV SYD. Excel-arket viser, at hun har 62.875 kroner til rådighed, at næsten halvdelen af pengene går til valgplakater, og at hver en krone kommer fra de radikale lokalforeninger og Radikale Venstre i Sydjylland.

- Jeg tager kun imod valgkampsbidrag fra mit eget parti. Jeg har for nylig sagt nej til en virksomhed, der ville støtte mig og sagt, at de hellere skal sende pengene til Mødrehjælpen i Vejle. Så er der rene linjer. Jeg kunne godt tænke mig, at alle donorer på over 5000 kroner skulle offentliggøres, siger Lotte Rod.

Regnskab for Lotte Rod 2022
Indtægter
Radikale lokalforeninger53.875,00
Radikale Venstre Sydjylland9.000,00
I alt: 62.875,00
Udgifter
Plakater28.750,00
Strips1.687,50
Miljøvenlige postkort2.677,50
Miljøvenlige dørhængere3.060,00
Grøn klima-opskrift2.779,50
Mikrofon til film949,00
Forplejning af frivillige2000,00
Annoncering10000,00
Transport5000,00
Events5000,00
Labels500,00
Udgift62.403,50
Resterende471,50

Penge flytter stemmer

Økonomien har indflydelse på, hvem som bliver valgt til Folketinget, siger valgforsker Roger Buch til TV SYD.

- Jo flere penge, jo flere valgplakater, og vi ved, at valgplakater virker. Det samme gælder for busreklamer og andre tiltag. Så man kan godt købe sig til et bedre valgresultat, siger Roger Buch.

Han understreger dog, at penge ikke er alt. Der skal mere til.

quote

De konservative har flere bidragydere end de andre partier, men det er jo ikke det største parti i Danmark.

Roger Buch, valgforsker

- Vi kan jo se, at valgbudgetterne ikke er altafgørende. Vi ved, at de konservative har flere bidragydere end de andre partier, men det er jo ikke det største parti i Danmark. Vi ved også, at blå blok har flere penge til valgkampen end rød blok, men blå blok vinder jo ikke valgene. Man kan primært flytte vælgere inden for sit eget parti, siger Roger Buch.