19 villaer bygget på gammel losseplads er stærkt forurenede - nu vil ejer have erstatning

I Fredericia er en gammel forurening under 19 huse kommet for dagens lys. De er bygget oven på en gammel grusgrav. Èn af boligejerne har nu konstateret, at hans hus har tabt 700.000 kroner i værdi.

Jesper Skrydstrup fik for en måned siden at vide, at den grund, hans hus ligger på, er forurenet med byggerester og tungmetaller i jorden, og forureningen ligger ned til 4,5 meters dybde.

- Det har jeg det selvfølgelig ikke godt med, fordi jeg kan kan, se at de penge, jeg har smidt i huset og sparet op i det, de er tabt, siger Jesper Skrydstrup.

Det viser sig, at 19 huse er bygget på en gammel grusgrav. Grusgraven blev brugt som losseplads, indtil den i 1950'erne fyldt op med byggeaffald og kemikalier.

Det er umiddelbart ikke til at se, hvis man ikke ved det. Det er et roligt villakvarter i den nordlige udkant af Fredericia, hvor Jesper Skrydstrup har boet med sin familie de seneste ti år.

- Stranden ligger kun 350 meter herfra, og på den anden side skoven, marker og en skøn natur. Det er et rigtigt lækkert område at bo i, fortæller han.

Forureningen under de 19 huse er opdaget i forbindelse med et byggeri i området. Derfor lavede Region Syddanmark i februar måned boringer, der afslørede kraftig forurening. 

Jesper Skrydstrup er glad for sit hus, der ligger meget tæt på strand og skov.
Jesper Skrydstrup er glad for sit hus, der ligger meget tæt på strand og skov.

- Huset meget svært at sælge

En ejendomsmægler vurderer, at Jesper Skrydstrups hus er blevet omkring 700.000 kroner mindre værd på grund af forureningen. 

- Det, jeg er mest urolig for, det er det værditab, jeg har på mit hus. Det er ikke fair, synes jeg. 

Ejendomsmægleren vurderer også, at det vil være svært at sælge huset.

- Det, han siger, er, at der er ingen, der vil købe det, som det er nu.

I 1962 solgte kommunen grusgraven til nogle boligudviklere, og derfor mener Venstre og Nye Borgerlige i byrådet, at Fredericia Kommune også i dag har et ansvar - selvom det er mange år siden, husene blev bygget, og forureningen er opstået.

Karsten Byrgesen (tv) er byrådsmedlem for Nye Borgerlige. Han bor meget tæt på det forurenede område og har fulgt sagen tæt. Han mener, at kommunen har et ansvar.
Karsten Byrgesen (tv) er byrådsmedlem for Nye Borgerlige. Han bor meget tæt på det forurenede område og har fulgt sagen tæt. Han mener, at kommunen har et ansvar.
Foto: Jacob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Hjælp måske på vej

Karsten Byrgesen er byrådsmedlem for Nye Borgerlige. Han bor meget tæt på det forurenede område og har flugt sagen tæt. Han mener, at kommunen har et ansvar, selvom det er 60 år siden, den solgte grusgraven.

- Kommunen har godkendt at fylde op på en grund, de med sikkerhed vidste var fyldt med farlige kemikalier kørt hertil af byens virksomheder, og de har lukket øjnene for forureningen og smidt en halv meter jord oven på herlighederne, så har man et ansvar som kommune, mener Karsten Byrgesen.

Næstformand for Miljø- og Teknikudvalget i Fredericia, Kenny Bruun Olsen, Venstre, siger i dag til TV SYD, at kommunen lige nu er ved at undersøge juraen i sagen.

- Det betyder dog ikke, at vi ikke ønsker at tage et ansvar for fortidens store fejltagelser. Vi mener, at kommunen har et medansvar, eftersom det er den, der i sin tid bl.a. har givet byggetilladelserne, siger Kenny Bruun Olsen.

Inger Pabst, der er leder af Natur & Miljø i kommunen, skriver i en mail til TV SYD, at man arbejder på en løsning i samarbejde med regionen.

- Jeg har talt med dem (Region Syddanmark red.) i dag, og vi har aftalt at indkalde de berørte grundejere til et informationsmøde den 5. oktober, siger hun.

Dele af regningen kan sendes til forrige ejer

Boligejer Jesper Skrydstrup har kontaktet sin advokat, der siger, at det er muligt at sende en del af regningen videre til den tidligere ejer. 

- Det er jo ikke fair, for han har vidst lige så lidt som mig, slår Jesper Skrydstrup fast.