Hård kritik af mulig borgmesterkandidat: Lovprises i egen avis af sin bror

Analyse i Fredericia Avisen anbefaler Andreas Dyhrberg Andreassen som ny borgmester og kalder modkandidat ”pensionsmoden”. Læserne får ikke at vide, at Andreassen er skribentens bror og arbejdsgiver.

quote

Det er således en pensionsmoden mand

Analyse i Fredericia Avisen

Andreas Dyhrberg Andreassen vil være Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Fredericia, og han får fuld støtte i en analyse fra netmediet Fredericia Avisen, der konkluderer, at han vil 'ind og tage ansvaret' for både partiet og kommunen.

"Med en baggrund i partiet siden barndommen, er Andreassen særdeles godt bekendt med de socialdemokratiske rutiner," lyder det blandt andet i analysen, der også fremhæver, at Andreassen har 'et sikkert og godt netværk på Christiansborg'.

Men Fredericia Avisen oplyser ikke, at Andreas Dyhrberg Andreassen ejer mediet, eller at journalisten bag analysen er hans bror, Janus Bang. Det møder kritik fra lektor Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er meget vigtigt, at læserne får at vide, at den anbefalede politiker ejer mediet, og at skribenten er hans bror. Det er både mediet, der betaler journalistens løn, og så er der jo en familiemæssig relation, siger Roger Buch.

”Pensionsmoden” modkandidat

Den nuværende borgmester Steen Wrist (S) stopper i politik efter næste valg. Derfor går tre lokale politikere efter at blive partiets borgmesterkandidat.

Udover Andreas Dyhrberg Andreassen stiller John Nyborg og Christian Bro op til kampvalget i Socialdemokratiet. Men de er for gamle, konkluderer Andreassens bror:

”Christian Bro (A) vil være 62 år, hvis han bliver borgmester i 2026. Det er således en pensionsmoden mand, der vil stå i spidsen for at forny partiets base i Fredericia”, står der blandt andet i analysen.

Kandidater afviser kritik

Christian Bro mener ikke selv, han er moden til pension.

- Det rammer mig lidt hårdt. Jeg er lige blevet 60 år, men det betyder ikke, at jeg har lægger det hele på hylden. Tværtimod har jeg stadig masser af energi og masser af viden, erfaring og lyst til at bidrage, siger Christian Bro.

Også John Nyborg har rundet 60 år, men føler sig heller ikke færdig.

quote

Jeg kan sagtens måle mig med de unge

John Nyborg, på valg til at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat

- Mine børn er store, og nu har jeg tid til at være borgmester 24 timer i døgnet. Jeg er psykisk og fysisk i topform, og jeg kan sagtens måle mig med de unge, siger John Nyborg.

Andre medier havde sagt nej

Ingen af dem vil kommentere, at kritikken kommer fra deres partifælles eget medie, og at skribenten er hans bror. Men det vil Roger Buch gerne.

- På ethvert andet medie ville redaktøren have sagt nej, hvis en journalist ville skrive en analyse af sin bror som borgmesterkandidat. Og det er helt åbenlyst, at når han alligevel gør det, så skal læserne vide, at det er nær familie, siger Roger Buch.

Hvis Andreas Dyhrberg Andreassen bliver spidskandidat og måske senere borgmester, kan han så fortsat have sit eget medie?

quote

Alle bør være skeptiske over for det, der kommer frem i dette medie

Roger Buch, kommunalforsker, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

- Det kan han godt. Men det er klart, at alle bør være skeptiske over for det, der kommer frem i dette medie, hvis der både er økonomiske og familiemæssige relationer, siger Roger Buch.

Hyldest til Jacob Bjerregaard

I modsætning til Andreassen sidder både Nyborg og Bro i byrådet, men ifølge Fredericia Avisen er det ”et ringe argument” for, at en af dem skal være borgmester.

I stedet fremhæver analysen, at Jacob Bjerregaard heller ikke sad i byrådet, da han blev borgmester, og på grund af Bjerregaards rekordhøje stemmetal kaldes han ”Socialdemokratiets mest succesfulde borgmester nogensinde”. 

Det nævnes ikke, at Jacob Bjerregaard forlod byrådet i utide, og at der kort efter dukkede en række belastende historier op i medierne.

TV SYD har flere gange været i kontakt med Andreas Dyhrberg Andreassen for at få et interview, men han har ikke kommenteret sagen.

Socialdemokraterne i Fredericia har generalforsamling den 6. marts, hvor man enten vælger sin borgmesterkandidat eller sender afgørelsen ud i en urafstemning blandt alle 350 medlemmer.