Britt spiller ukulele for ældre

Britt Bendix Carstensen har fået ti lektioner i at spille ukulele og kan nu spille en række numre, som de ældre kan synge med på. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire ansatte i Haderslev Kommune er en del af et projekt, hvor de har ladet sig uddanne i at spille ukulele. Det gør de i et samarbejde med Haderslev Musikskole.

"Vi skal gå hånd i hånd gennem livet du og jeg..."

Flere af de ældre på plejehjemmet Bregnbjerglunden har fået gang i sangstemmerne, efter at fire af social- og sundhedsassistenterne har lært at spille på ukulele. 

- Det giver smil og glæde ved beboerne. Så jeg synes, at vi kan mærke en forskel på dem, efter vi har startet det her, siger Britt Bendix Carstensen, der er en af de ansatte, der har lært at spille på instrumentet.

80-årige Gerhard Nielsen er glad for, at personalet på plejecenteret har lært at spille ukulele. Det giver nogle hyggelige fælles stunder med sange fra fortiden. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Vækker minder

Når ukulelen findes frem, er 80-årige Gerhard Nielsen en af dem, der forsøger at synge med på sange som 'Jens Vejmand'. 

- Det er rigtig dejligt. Mange af de gamle sange kan jeg jo, for dem har jeg lært som barn, fortæller han.

Det kan mindske depression, det kan fremme indlæring, vække minder og så er det helt klart det sociale, som er vigtigt

Hanne Mette Ochsner Ridder, professor, Center for dokumentation og forskning i musikterapi

Det oplever Britt Bendix Carstensen også, der nyder at kunne påvirke de ældres liv i en positiv retning.

- Der kommer tit samtaler om deres liv, og de kan huske sangene. Det kan også gøre, at de nogle gange lige kan lidt mere, siger hun.

 Forskning peger også på, at der kan være flere gevinster ved at lytte og deltage i musikken.

- Der er masser af forskning, der viser, at det påvirker os i en positiv retning. Det kan mindske depression, det kan fremme indlæring, vække minder og så er det helt klart det sociale, som er vigtigt, siger Hanne Mette Ochsner Ridder, der er professor ved Center for Dokumentation og Forskning i Musikterapi. 

Hun er dog lidt kritisk over ukulelen. 

- Det er et lille instrument med høje toner, der stimulerer, men også kan overstimulere. Så man skal passe på, at det ikke bliver til støj, siger hun.

Britt Bendix Carstensen har fået ti lektioner i at spille ukulele og kan nu spille en række numre, som de ældre kan synge med på. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Alle kan lære det

De fire social- og sundhedsassistenter har været på kursus ved Haderslev Musikskole, hvor de er blevet undervist foreløbigt ti gange i at spille.

Her er de blevet undervist af lederen på skolen, der kom med forslaget om et projekt.

- Det er få akkorder, man skal lære, og de var allerede i gang efter få gange. Ukulelen er et ret let instrument at spille på, siger musikskoleleder Jesper Ry. 

Også Britt Bendix Carstensen har været overrasket over, hvor nemt det har været at lære at spille. Hun vil anbefale andre at gøre det, fordi hun mener, at det giver så meget til borgerne. 

- Det har simpelthen været så sjovt. Vi har lært noget nyt til hver undervisningsgang, og så er man helt høj over det, fortæller hun. 

Der bliver blandt andet sunget "Vi skal gå hånd i hånd" og "Spurven sidder stum bag kvist", når de ældres mødes til fællessang med ukulele. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Bregnbjerglunden i Vojens er indtil videre det første plejecenter i Haderslev Kommune, der har uddannet personale i at spille ukulele, men de håber, at flere vil følge trop.

Falsk bankmand snød sig til hævekort - har du set ham?

Personen har bedraget en række ældre mennesker i Esbjerg. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

Politiet leder efter en mand, der er mistænkt for at narre hævekort fra en række borgere i det østlige Esbjerg.

Politiet offentliggør nu billeder af den person, der er mistænkt for tre bedragerier i det østlige Esbjerg. Billederne bliver offentliggjort i håbet om, at nogle kan genkende vedkommende.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Bedrager Esbjerg Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

I alle tre sager er ældre mennesker onsdag og torsdag i denne uge kontaktet på deres fastnettelefon af en mand, der udgav sig for at være fra Danske Bank.

Lige efter samtalerne kom en person til deres adresser under påskud af, at deres dankort enten var udløbet, eller at deres dankort havde været anvendt til kriminalitet, og at de derfor skulle udlevere kontanter, kreditkort og tilhørende pinkode.

Bedrager

- Vi har overvågningsbilleder af en mistænkt både fra hans ankomst til en af adresserne og fra hævning på de forurettedes kreditkort. Jeg håber, at nogen kan genkende den mistænkte person og kontakter politiet, så vi kan få stoppet gerningsmanden, udtaler politikommissær Morten Alslev i pressemeddelelsen.

Hvis man har oplysninger i sagen eller genkender personen, så skal man ringe til politiets servicecenter på telefon 1-1-4.

Frikendt for drabsforsøg har krav på millionerstatning

Forsvarer Michael Juul Eriksen har repræsenteret én af de frikendte mænd. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
A
Udgivet

Et drabsforsøg i 2022 førte ikke til en dom. Nu kan de frikendte mænd søge erstatning.

Det fortæller forsvarer Michael Juul Eriksen, som repræsenterede den ene af tre mænd, som fredag forlod Retten i Sønderborg som en fri mand efter varetægtsfængsling siden den 30. oktober 2022. Altså to år minus fem dage.

De tre mænd var tiltalt for at medvirke i et drabsforsøg på en dengang 21-årig mand. Han blev ramt men overlevede.

Det var foran dette spisested i Sønderborg, at skuddene faldt den 30. oktober 2022, hvor en mand blev ramt. Foto: TV SYD

- Vi søger erstatning, når vi har ventet 14 dage. Jeg mener, at der er gode muligheder for at få erstatning, siger Michael Juul Eriksen.

De 14 dage er anklagemyndighedens betænkningstid for at kunne anke rettens afgørelse.

Den frikendte mand kan se frem til en større sum penge skattefrit. Det vurderer Michael Juul Eriksen.

- Erstatningen for min klient mener jeg skal være 1,1 til 1,2 millioner kroner. Det er nemlig dobbelttakst, når tiltalen lød på drabsforsøg. Min klient har ligeledes udtalt sig fra begyndelsen af, så den burde han få, siger han.

Flere skudhuller i vinduet ses tydeligt. Foto: TV SYD

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få tildelt erstatning. Cirka mellem seks måneder og halvandet år.

Ifølge retsplejeloven var taksterne i 2022 for en person, der har siddet uberettiget varetægtsfængslet, som udgangspunkt 7200 kroner for det første døgn og derefter 900 kroner for hvert påbegyndt døgn.

De andre frikendte i sagen har siddet varetægtsfængslet i kortere tid.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.