Hun blev kaldt en hund og blev fortalt, at hun lugter som en lort – nu er bosted meldt til politiet

Endnu et forældrepar anmelder bosted for omsorgssvigt. De mener, at deres 33-årige datter er blevet hånet, ydmyget og fastholdt i sengen med tvang af personale på Odinsgård i Vojens.

Mandag meldte meldte Annette og Kim Brobak opholdsstedet Odinsgård i Vojens og Haderslev Kommune til politiet for omsorgssvigt med fysisk og psykisk vold mod deres 33-årige datter.

- Hun blev kaldt en hund, og at hun lugter som en lort og er blevet talt meget nedladende til. Desuden har en medarbejder med tvang holdt hende fast i sengen, fordi hun skulle været stået op om natten, fortæller en rystet Annette Brobak, der er bonusmor til den 33-årige Jeanet Brobak. 

Politianmeldelse Bostedet Odinsgård i Vojens

Bostedet Odinsgården er også i dag, onsdag, blevet politianmeldt.

Det er Lis Hansen, der har sin søn Mathias Hansen på bostedet, der har anmeldt bostedet.

Odinsgård er anmeldt til Syd- og Sønderjyllands Politi for overgreb og psykisk vold.

TV2 har set politianmeldelsen.

TV SYD har set politianmeldelsen, som kommer efter en artikel i JydskeVestkysten fredag den 26. oktober.
Her beskriver avisen to tilfælde af grænseoverskridende adfærd overfor en beboer, som den 18. og 28. august blev indberettet til Haderslev Kommune af henholdsvis en anonym whistleblower og en ekstern vikar. 

Anmeldelsen kommer i kølvandet på TV 2's nye dokumentar 'Operation X - Nødråb i natten', hvor TV 2 har optaget lyd i fire dage i Mathias Hansens lejlighed på Odinsgård. Mathias er en 19-årig multihandicappet mand, og hans mor, Lis Hansen, kontaktede TV 2, efter at hun adskillige gange uden held havde råbt op om sin søns situation over for personalet og ledelsen på Odinsgård og over for kommunens sagsbehandler.

På lydoptagelserne kan man høre, at Mathias ikke fik hjælp til helt basale behov – som at få noget at drikke, at komme på toilettet eller at få en ren ble.

Lis Hansen har onsdag også politianmeldt Odinsgård for omsorgssvigt og fysisk og psykisk vold mod deres søn.

Samtidig var en journalist ansat som muldvarp på botilbuddet Lynghuset i Københavns Kommune. Her dokumenterede muldvarpen gennem tre måneder talrige eksempler, som eksperter betegner som omsorgssvigt og forrået kultur blandt medarbejderne. 

Jeanet Brobaks værelse på bostedet Odinsgård i Vojens.
Jeanet Brobaks værelse på bostedet Odinsgård i Vojens er ifølge forældrene ofte rodet og uhumsk.
Foto: Privat

Chok og forfærdelse

- Det er simpelthen så forfærdeligt, det der foregår på stedet. Jeg er i chok over, at mennesker kan behandle helt sagesløse personer på en så umenneskelig og brutal måde. Det er uforståeligt, siger Annette Brobak, der først blev klar over, at det var deres datter, som var blevet udsat for den meget grove behandling på Odinsgård med JydskeVestkystens aktindsigt.

- Vi er desværre endnu ikke værge for Jeanet, da hun ikke er umyndiggjort. Derfor går indberetningerne ikke til os, og de (Odinsgård red.) fortæller os intet under dække af tavshedspligt. Vi har dog tilbage i marts måned søgt i familieretshuset om at blive værge for Jeanet, men vi har endnu intet hørt, fortæller Annette Brobak.

Kim og Annette Brobak ønsker at beskytte Jeanet, så derfor er der ikke billeder af datteren.
Kim og Annette Brobak ønsker at beskytte Jeanet, så derfor er der ikke billeder af datteren.
Foto: Privat

Jeanet er 33 år og udviklingshæmmet. Ifølge hendes bonusmor er hendes mentale udvikling som en to- eller treårig. Jeanet har boet på Odinsgård i 12 år. De første år på opholdsstedet fungerede ifølge familien upåklageligt.

- Her var der mange flere medarbejdere ansat, og vi oplevede, at der var aktiviteter for dem, som de trivedes i. Jeanet havde det godt på Odinsgård.

Tiltagende svigt og mistrivsel

Men de seneste fem til seks år har forældrene i stigende grad oplevet flere og flere bekymrende episoder med svigt og manglende omsorg for deres datter.

- Vi er for eksempel utallige gange kommet for at besøge Jeanet, hvor vi finder hende i sengen midt på eftermiddagen, uden hun har været oppe om morgenen. Hun er også ofte meget snavset og har tydeligvis ikke været i bad længe og lugter. Derfor er vi begyndt at tage hende hjem, så vi er sikker på, hun bliver vasket og får rent tøj på, fortæller Annette Brobak.

Sidste år hentede forældrene også Jeanet hjem i hele december måned. De ville selv aflevere hende på det beskyttede værksted, hun er tilknyttet i hverdagen. De opdagede nemlig ved et tilfælde, at hun gennem mange uger ikke havde været der.

Udeblev fra beskyttet værksted uden forælderens vidende

- Da vi kom, var personalet glade for, at se Jeanet efter langt tids fravær. Vi anede ikke, at hun ikke havde været der, og det undrede os virkelig meget, for vi ved, hun er utrolig glad for at komme der, siger Annette Brobak.

Hvorfor Jeanett ikke er kommet til det beskyttede værksted gennem så lang tid, står ikke helt klart for Kim og Annette Brobak, da det beskyttede værksted heller ikke må udtale sig om forhold vedrørende Jeanets ve og vel. Men de fik at vide, at Jeanet ikke havde vist sig i næsten halvanden måned.

Odinsgård er et botilbud for 33 fysisk og psykisk voksne handicappede i Haderslev Kommune.
Odinsgård er et botilbud for 33 fysisk og psykisk voksne handicappede i Haderslev Kommune.
Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

- Vi formoder, det er flere forhold, som gør, hun ikke kommer op om morgenen. Jeanet kan lide at sove længe, og hun kan være udadreagerende, når hun presses. Og så det har sikkert  været lettere ikke at hjælpe hende, siger Annette Brobak og fortsætter.

- Men at de helt opgav at få hende ud af sengen og afsted, det har vi været chokeret over. 

Har i overvejet at tage Jeanet hjem?

- Ja, det har vi selvfølgelig. Men selvom vi er meget ulykkelige over hele situationen, så er det ikke realistisk for os, at have Jeanet hver dag ugen rundt. Hun har brug for en meget struktureret hverdag, og den kan vi ikke give hende, når vi også skal på arbejde, siger Annette Brobak.

Odinsgård nedlægges for at genopstå

Haderslev Kommune oplyser onsdag efter et ekstraordinært udvalgsmøde i Social- og Handicapudvalget, hvor forholdene på Odinsgård udelukkende var på dagsordenen, at de nu vil lave et nyt bosted.

- Den her gang har vi sagt, at vi afvikler det Odinsgård, som vi kender og genetablerer et nyt Odinsgård. Det gør vi på den måde, at vi kigger på ledelsen, vi kigger på medarbejderen, og vi kigger selvfølgelig ind i, hvad det er for et pårørendearbejde, vi vil se, siger Lene Bierbaum (V),  der er formand for udvalget.

Odinsgård nedlægges, oplyser Haderslev Kommune onsdag.
Odinsgård nedlægges, oplyser Haderslev Kommune onsdag.
Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

Kommer det til at virke?

- Ja, det håber jeg sørme, at det gør. Det er absolut intentionen. Det er os meget magtpåliggende, at vi er et andet sted med Odinsgård, når vi når frem til foråret 2024, end vi er nu, siger udvalgsformanden.

Socialminister kaldes i samråd

- De kritisable forhold på handicapområdet, som vises i TV 2-dokumentaren ’Operation X Nødråb i natten, hører på ingen måde hjemme i et velfærdssamfund som det danske, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, der på baggrund af sagen kalder socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd.

- Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt og hjerteskærende, hvad vi ser i dokumentaren. Hvad er det for en måde at behandle mennesker på? Det er en dehumanisering af mennesker med handicap, siger Rosa Lund til TV 2.

I Vojens afventer familien Brobak nu at høre, om politiet vil efterforske sagen, samt at høre, hvad Haderslev Kommune har tænkt sig at gøre ved anmeldelsen og ikke mindst forholdene på bostedet.