Kæmpede i timevis mod vandmasserne efter voldsomt skybrud

Først efter otte timers kamp mod vandmasserne kunne mandskab fra Brand & Redning Sønderjylland og Syd- og Sønderjyllands Politi i nat trække sig tilbage fra Fole.

Opdatering
Artiklen er opdateret med citat fra Haderslev Kommunes forsyningsselskab, PROVAS, administrerende direktør.

Vandet har trukket sig tilbage, men der ligger stadig sand og grus på flere veje i Fole tirsdag morgen efter de voldsomme oversvømmelser, den lille by vest for Gram blev ramt af sidst på eftermiddagen mandag.

Derfor opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi tirsdag morgen på Twitter til, at man kører efter forholdene i området.

Mandag eftermiddag og aften var flere veje i Fole spærret af vandmasserne efter et voldsomt lokalt skybrud, som ifølge indsatsleder Martin Jensen, Haderslev Brand, skyldtes, at bækken, som går gennem byen, flød over sine bredder.

Voldsomme mængder lokalregn

Det er uklart, hvor meget vand der faldt over Fole, men lokale har fortalt TV SYD, at de har målt 150 millimeter regn.

- Jeg kan ikke bekræfte, at der er faldet så meget regn, siger indsatsleder Martin Jensen.

- Vi har ikke set officielle målinger, men det var også de mængder, vi hørte om fra de lokale, da vi kom til byen i går eftermiddag.

Martin Jensen er dog ikke i tvivl om, at den voldsomme regn faldt meget lokalt.

quote

Problemerne opstod blandt andet, fordi vandet fra bækken bliver ført under flere veje i byen gennem nogle rør, som er smallere end selve bækken, og da bækken løber fuld, kan rørene ikke følge med.

Martin Jensen, Indsatsleder, Haderslev Brand, Brand & Redning Sønderjylland

Rør blev for, små da bækken svulmede op

Skybruddet betød, at store dele af Fole var spærret af vand, og beredskabet måtte pumpe vand væk fra vejbanerne på Folevej, Stampemøllevej, Vestermarksvej og Hygumvej.

- Problemerne opstod blandt andet, fordi vandet fra bækken bliver ført under flere veje i byen gennem nogle rør, som er smallere end selve bækken, og da bækken løber fuld, kan rørene ikke følge med, fortæller indsatsleder Martin Jensen.

Først klokken 00.45 havde vandet trukket sig så meget tilbage, at den sidste vejbane var fri for vand.

På et tidspunkt blev politihjemmeværnet tilkaldt, fordi man frygtede, at man kunne blive nødt til at holde Hygumvej afspærret natten over.

Bækken, som går gennem Fole, løber under flere veje i byen. Da den gik over sine bredder, kunne vandet ikke komme igennem rørene under vejene i byen.
Bækken, som går gennem Fole, løber under flere veje i byen. Da den gik over sine bredder, kunne vandet ikke komme igennem rørene under vejene i byen.
Foto: Benjamin René Klint Nielsen, TV SYD

35 mand kæmpede mod vandet

Både Syd- og Sønderjyllands Politi, Beredskabsstyrelsen Sydjylland og mandskab fra Brand & Redning Sønderjylland, Haderslev og Tønder, arbejdede mandag aften ihærdigt på at pumpe vand væk fra de oversvømmede veje.

I alt var omkring 35 mand af huse for at bekæmpe oversvømmelserne, og det var nødvendigt at sætte to indsatsledere fra Brand & Redning Sønderjylland ind for at skaffe overblik over situationen.

PROVAS, Haderslev kommunes forsyningsselskab, var også i Fole for at hjælpe beredskabet med at pumpe vandet ud i de rigtige rør til overfladevand, som kunne lede vandet fra bækken væk fra vejbanerne og fra husene i området.

I løbet af aftenen advarede politiet på Twitter om, at der var kloakvand i vandet. 

Administrerende direktør, Esge Homilius, fra Haderslev Kommunes forsyningsselskab, PROVAS, bekræfter, at der kan have været kloakvand i gaderne i Fole.

- Selvom byen er separatkloakeret, og regnvandet løber i egne rør, så betød de store mængder vand, der kom i går, at der også løb vand ned i kloakkerne, og derfor kan vi ikke udelukke, at der var kloakvand i det vand, der flød rundt i gaderne, siger Esge Homilius.

Intet overblik over skader

Der er tirsdag morgen ikke overblik over, hvor mange skader vandet har efterladt.

En del har fået vand i kældrene, og der er også flere veje og fortove, som er beskadiget af vand.

- Klokken ca. 00.45 havde vandet trukket sig så meget tilbage, at vi kunne gennemgå vejbanen og sikre os, at vejen var intakt, og at alle brønddæksler var på plads. Alle veje er farbare, men der er steder, hvor veje og fortove er undermineret af vandmasserne, fortæller Martin Jensen.

Der er derfor sat advarselsskilte op på vejene i Fole, og Haderslev Kommune er informeret om, at vejene skal undersøges nærmere for skader.