Præst sang fra kirketårnet: - Det er min første gang

Sognepræst Johannes Gjesing måtte være opfindsom, da søndagens påskegudstjeneste ikke måtte foregå i kirken. Det fik ham til at prøve noget nyt.

Landet over er søndagens påskegudstjenester blevet aflyst. 

Den nuværende situation med covid-19 betyder, at vi stadigvæk ikke må samles i forsamlinger på over ti personer. Det har sat en stopper for traditionen om påskegudstjenester.

Det var også tilfældet i Gram Kirke. Men her har virussen måske betydet, at de har fået en helt ny påsketradition. Sognepræst i Gram og Fole, Johannes Gjesing, valgte hvert fald at markere påsken på en smule utradionel vis.

quote

Jeg tror, at folk kommer til at tænke over, hvor sårbart livet egentlig er.

Johannes Gjesing, sognepræst, Gram og Fole

Han tog salmebogen i hånden, gik op i kirketårnet i Gram og sang ud til sognet akkompagneret af trompet.

- Det er allerførste gang. Påskedag er den store dag, så vi måtte finde på noget andet, siger Johannes Gjesing. 

Rundt om kirken og på kirkegården var flere mennesker mødt op i god afstand til hinanden for at synge med og høre deres præst synge salmerne: "Som forårssolen morgenrød" og "Krist stod op af døde". 

Der blev spillet an på trompet fra kirketårnet, mens Johannes Gjesing sang.
Der blev spillet an på trompet fra kirketårnet, mens Johannes Gjesing sang.
Foto: Nikolaj Toftgaard Jespersen

- Jeg er ikke nervøs. Jo, lidt måske for, om vi overhovedet kan få det til at lyde af noget. Men nu gør vi det så godt, vi kan, og så kan vi ikke gøre mere, siger Johannes Gjesing. 

En anderledes påske

Oppe i kirketårnet fik præsten en lille glas juleportvin, så sangstemmen var klar. For som han selv siger: 

- Julen varer jo lige til påske. 

Mens julen var, som vi kender den, så er denne påske helt anderledes. Johannes Gjesing sang for i toppen af kirketårnet, mens tilhørerne med hver deres salmebog sang med. Siden 2007 har han været sognepræst i Gram, og denne tid er noget helt specielt. 

- Jeg tror, at folk kommer til at tænke over, hvor sårbart livet egentlig er. At det ikke bare er noget, der er her, og at det nemt kan gå i stykker. Det er jo netop sådan nogle ting, som kirken også beskæftiger sig med og prøver at tale en mening ind i, siger Johannes Gjesing. 

Hør Johannes Gjesing synge her. 

Selvom det hele ikke er, som det plejer, så glæder sognepræsten sig over, at de alligevel får markeret påsken. I følge ham selv, så gik det også meget godt med at synge til hele sognet. 

- Arh, det var sådan en middel. Lidt over. Men Lasse (på trompet red.) var til gengæld helt i top, så han får en 12’er, griner Johannes Gjesing. 

Trods successen håber han, at han til næste påske kan invitere kirkegængerne ind i kirken til gudstjeneste.